Hem ljuva hem

Piteå, Norrbotten, Sweden
Hej och välkommen till min blogg! Här visar jag bilder och skriver om mitt vardagsliv med man och två barn i åldrarna 5 och 6 år. Själv är jag 35 år, jobbar som socionom och bor i ett mysigt gammalt hus i Piteå. Jag älskar inredning och fina saker, att fotografera och redigera korten, laga mat och baka, promenera, shoppa, läsa, surfa och blogga, och såklart att umgås med familj och vänner. Alla bilder som visas i bloggen är fotade av mig om inget annat anges. Lämna gärna en liten kommentar så att jag vet att du varit här!

fredag 31 augusti 2007

Himmelskt goda hallonmuffins

Förra veckan kom mamma förbi med en påse muffins till oss. Det visade sig att det inte var vilka muffins som helst, utan de var så gryyymt goda! Tog givetvis receptet, men har inte hunnit baka dem själv ännu. Till dess lägger jag ut det till er, så att ni kan sätta igång och baka! (Och till alla trogna kaffedrickare vill jag bara säga att de smakar himmelskt i sällskap med denna dryck)!

Hallonmuffins med philadelphiaost
Det här behövs: stora amerikanska muffinsformar (viktigt)
150 g smör eller margarin (smält)
2 dl socker
2 ägg
1/2 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Fyllning:
1/2 pkt Philadelphiaost
2 dl färska eller frysta hallon
1/2 dl vaniljsocker
Vispa smör och socker poröst. Vispa ner äggen. Tillsätt mjölk. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver och rör ner det i smeten. Rör ihop Philadelphiaosten och vaniljsockret. Häll först i ca 1 cm smet i botten av formarna. Lägg i några hallon och en klick Philadelphiaostblandning. Häll sedan på mer smet i formarna, så att nästan hela formen är full. Toppa med några hallon. Grädda ca 15 min i 200° ugn.
Lycka till!

torsdag 30 augusti 2007

Grattis Marie!

Nelly och Olle med familj hälsar och grattar till gulliga faster Marie, som fyller 23 år den sista augusti! Hoppas att du läser det här, och att du får en jättebra dag! Marie bor och jobbar på Samos i Grekland, så vi skickar kramar till henne med farmor och Jan, som reser dit i helgen!

onsdag 29 augusti 2007

trädgårdsfunderingar

bild: en lite märklig bild av stubbar som förvandlats till högar av flis. (Just nu en fin syn för mina ögon)!
Vår trädgård är ganska stor och ganska svårskött, i den bemärkelsen att det är stora och ojämna gräsytor att klippa, träd och buskar lite här och var, mängder med löv att kratta o.s.v...
Vi har under åren haft en hel del ambitioner för vår utsida, men det har mest stannat vid just det. All energi, vid sidan av familjelivet, har hittills lagts på att renovera och inreda insidan av huset, vilket jag i ärlighetens namn också är mest intresserad av.
Att skapa en riktigt mysig trädgård är fortfarande något jag drömmer om, men det hela känns samtidigt både stort och svårt och dyrt och tidskrävande! Insidan har liksom överskådliga projekt. En hel trädgård känns däremot oändlig! Helst skulle jag bara vilja peka ut hur jag vill ha det, och sedan får något proffs fixa resten! (Skulle faktiskt vara helt perfekt om ett team från ex."Söderläge" kunde komma hem till oss)!
De senaste åren har vi (läs:Niklas) ägnat åtskilliga timmar med att kratta och föra bort enorma mängder löv från tomten, men nu är det slut med det! I början av sommaren lät vi nämligen fälla totalt sex stora träd, varav 4 jättegamla björkar, en rönn, samt (tyvärr) även det gamla halvdöda äppelträdet. Igår försvann också alla fula, ojämna stubbar. Kvar blev bara flis, och en jämn och slät silhuett! Det blir mycket gräs att så in under hösten.

tisdag 28 augusti 2007

charmigt!

bild: Olle som busar med sin pappa!

Tisdagstemat för dagen är charmig(t). Vår lille kille är verkligen ett charmtroll, så han blir såklart mitt bidrag till dagens tema!

måndag 27 augusti 2007

Jag bär mina barn runt halsen

Det här halsbandet har jag fått av min man. Jag tycker att det är så himla enkelt och fint. Det kom som en överraskning till mig någon gång i början på juni, utan någon speciell anledning, men bara för att han kände för det! (Det är sådant man blir så himla glad av)!
Jag hade tidigare sett ett liknande smycke och råkat nämna något till Niklas om att jag gillade det. Han måste alltså ha tagit till sig detta, och överraskade mig sedan när jag som minst anade det.
Det här är ett Efva Attling smycke, men det finns andra som gör liknande. Kanske något att önska sig eller ge bort i present?!
(Kan tillägga att även barnen tycker väldigt mycket om att jag har deras namn runt min hals)!

söndag 26 augusti 2007

Ljuvliga kattungar

(bild: en söt liten kattjej)

Idag har vi hälsat på vännerna i Svensbyn. Det var en stor dag för Nelly. Sedan jag råkat nämna att dessa numera är ägare av kattungar, har min dotter dagligen frågat när vi ska åka dit och titta på dem, och idag var det så "äntligen" dags. Innan vi kom oss iväg, någon gång på eftermiddagen, hade hon nog hunnit fråga ungefär sjuttioelva gånger om vi inte skulle fara snart! Jag förstår precis hur hon känner. Jag har alltid varit likadan när det gäller djur, och då särskilt katter. Och vem kan motstå kattungar? Inte jag i alla fall.
Mötet med de små mjuka kissarna blev stort även för vår lilleman, som också, till hans enorma lycka, fick hålla i och gosa med dem.

Ännu en god, kall sås

(Bild: Kall örtsås från Ölme prästgård).
I det här huset älskar vi att äta lax. Vi äter den grillad eller ugnsstekt, med potatis (helst färsk) eller couscous. Och vi äter den alltid med en fräsch kall sås, lite grönsaker, citronklyftor, och tunnbröd. Såsen är alltid pricken över i:et.
Alla som någon gång har ätit hos oss vet att jag ogärna serverar maten utan en kall sås, och det gäller inte bara till fisk. Jag varierar såsen för nästan varje gång, men basen är ganska lika; oftast med youghurt, örter och vitlök.
Igår till middagen serverade vi en "ny" variant till laxen och färskpotatisen, och den såsen var verkligen jättegod. Receptet kommer från Ölme prästgård i Värmland, och finns med i det senaste numret av ICA Buffé. Jag för det vidare till er här:
2 brk creme fraiché
5 marinerade soltorkade tomater (finhackade)
ca.2 dl finhackad färsk gräslök och basilika
1 vitlöksklyfta (pressad)
1 msk mango chutney
2 tsk rosépeppar (mortlad)
flingsalt efter smak
Blanda alla ingridienserna till såsen och ställ kallt i några timmar eller över natten.

fredag 24 augusti 2007

Det visste du inte?

bild: Härliga moln som fastnade på bild förra sommaren!
För någon dag sedan lovade jag att anta Annas (Min resa) utmaning om att lista "3 saker du inte visste om mig". Jag trodde att det skulle bli en enkel uppgift, men det visade sig att det var precis tvärtom! Jag insåg i och med detta att jag måste vara en väldigt öppen person (i alla fall med mina närmaste). Varje gång jag kommit på någon dold specialgrej om mig, så kom jag i nästa sekund ihåg att; "nä, äsch, visst ja, det har jag ju redan berättat för den eller den!!
Efter viss tvekan gör jag nu ett försök att lista mina doldisar, och jag tror faktiskt inte att ni vet detta om mig:
* Vid 7 års ålder annonserade jag efter brevvänner i min bokklubbstidning, som jag tror hette "Läseklubben". Jag fick minst 100 svar, och jag hade som ambition att svara på nästan alla! Under de närmast följande åren skrev jag och skickade iväg i snitt 15 brev i veckan, från Kalix i norr till Kalmar i söder, och fick glädjande nog högar med brev i brevlådan varje dag! Det är däremot inte gratis med frimärken, så mina föräldrar fick efter hand sätta upp gränser för detta hysteriska "pennfajtande". Jag fick lov att bestämma mig för vilka brevisar som var bäst och viktigast, och sedan meddela de övriga det sorgliga beskedet att...(nej, jag minns faktiskt inte hur jag tog mig ur det hela). Jag fortsatte med min brevskrivar hobby under ganska många år, men slutligen rann allt ut i sanden i takt med att jag fick andra intressen!
*Jag äger enbart vita och svarta underkläder. Inga blommor eller ränder här inte. Det är helt enkelt enklast så. Då hittar man alltid trosor att matcha BH:n med, vilket underligt nog känns ganska viktigt. Detta trots att (nästan) ingen ser "ansträngningen".
* Jag sparar på recept. (Okej, det vet ni, men visste ni att jag började med den hobbyn redan vid 13 års ålder, vilket ju inte känns helt mainstream)? Jag började tidigt att intressera mig för matlagning och bakning, och läste ofta i mammas kokböcker och "Allt om mat" tidningar. Såg jag något intressant recept i en tidning klippte jag ut det och klistrade in det i ett kollegieblock för framtida bruk! Detta husmorsintresse odlades sida vid sida med ett spännande liv på Hortlaxdiscon och "Öppet hus".
Nå, lyckades jag??

onsdag 22 augusti 2007

En inspirerande dag

Idag har jag spenderat arbetsdagen hemma hos en jobbarkompis, på landet, i hennes härliga lusthus! (se bild). Var ska man tänka förändring, fritt, och nytt om inte på en sådan här plats?!

tisdag 21 augusti 2007

Komposten som (gud) glömde...

...eller i alla fall så gjorde vi det! bild: Nu blommar både solros och Gerbera i vår trädgård! (..men inte så mycket annat)!

Förut hade vi en ganska fin, om än nog så stor, kompost. Sedan vet jag inte vad som gick fel. På något märkligt sätt tog komposten makten över oss och den växte sig bara större och större, i ett (tidigare) ganska undanskymt hörn av vår stora trädgård. Under de senaste två åren har det vuxit upp något som snarare liknar en stor (o)gräskulle, toppad med höga brännässlor. De jättestora rabarberna har turligt nog täckt en del av den, men det är inget giltigt försvar till att den har fått vara kvar så här länge.

Vi har efterhand insett att det skulle till att behövas ett rejält krafttag för att riva de gamla träplankorna och skotta ur den jättestora högen, där jorden packat sig stenhård och ogräset trivdes som allra bäst. Tidigare hade vi (till vårt lilla försvar) ingen insyn från grannar i den delen av trädgården, men nu har vi plötsligt insyn och grannar från tre håll eftersom det har avverkats ordentligt här i närheten! Det fanns med andra ord inget annat att göra än att ta tag i eländet. Maken har glädjande nog verkat drabbats av en väldig höstenergi och har de senaste dagarna tagit sig an både lövrensning av hängrännorna, fönsterputsning på utsidan av de icke vändbara fönsterna högst upp, och som ni nu även förstår; en total rivning och utgrävning av den hemska komposthögen! Döm om min förvåning när jag såg resultatet. Plötsligt är vi ägare av ytterligare ca.10 kvadratmeter stor, jordtrampad tomtyta, som faktiskt kan användas till något vettigt! Började genast se framför mig hur den nyvunna ytan kanske kan användas till några blandade bärbuskar. De skulle då få samsas med de gamla fina rabarberna som fick vara kvar mitt i all rensning. Självklart behöver vi en ny kompost också, men det får bli en mindre modell som vi orkar sköta om. Detta får bli ett projekt för nästa sommar.

söndag 19 augusti 2007

Premiär för vuxenfest.

bild: Vårt middagsbord i väntan på gäster! (Lyckades inte få någon fin bild av vare sig kräftorna eller den goda maten). Igår hade vi bjudit in våra vänner till den första vuxenfesten i huset på minst fyra år, dvs sedan Nelly föddes. Med andra ord; det var verkligen på tiden!! Med gott samvete lämnade vi barnen hos farmor och Jan redan tidigt på morgonen, med vetskapen om att de skulle ha det mycket roligare med dem än med oss, när vi ändå bara skulle fixa och dona inför kvällen. Vi och våra gästers gemensamma åtta(!) barn, alla under 4 1/2 år, med en storasyster och en lillebror per familj, hade kvällen till ära hållt sig friska, så att alla föräldrarna kunde komma på fest. (Tur att vi passade på innan alla dagisbaciller går till attack mot våra familjer)! Vi hade en jättetrevlig kväll! Vi mumsade på kräftor och goda pajer, bröd, ostar, sallader och bärkaka med glass. Vi skålade i vin och snaps och andra drycker, och bäst av allt; Vi pratade! Inga avbrutna samtal här inte! Ser redan fram emot nästa gång!

fredag 17 augusti 2007

vår nya entré!

Igår annonserade vi ut vår gamla ytterdörr på Blocket, och folk började genast att ringa och maila som tokiga. Jag kände mig lite förvånad över detta, eftersom jag under flera års tid har tyckt att den är så himla ful! Jag har bara önskat bort den, och nu är den borta. Nu kommer den att få sitta på ett annat hus någon annanstans, där ägarna säkert tycker att den är jättefin, och det är ju förstås roligt för dem. Det var i början av sommaren som vi äääntligen blev glada ägare till en ny och fin ytterdörr. Det var inte helt lätt att välja eftersom den även måste passa husets karaktär. (Alla funkis runda-fönster-dörrar gick därmed bort, trots att många av dem är väldigt snygga, men de passar dock inte till vårt hus). Den gamla, stora bron byttes samtidigt ut mot en lite mindre, enklare variant. Entrén fick även ett litet tak i plexiglas, för att skydda dörren mot regn. Det enda jag saknar nu är en snygg skylt på dörren, eller på väggen bredvid, med familjens efternamn. Vi har kollat på namnskyltar till dörrar, men har ännu inte lyckats hitta några snygga sådana. Finns det? Någon som vet? I så fall är jag jätteglad för tips!

torsdag 16 augusti 2007

Säkringsproblem!

Ikväll gick det en säkring i källaren så allt blev svart där nere. Niklas har varit och spelat golf samt storhandlat på Kvantum, så han kom hem sent... (och nä tyvärr, jag vet inte hur man gör när man byter säkringar i det här huset). I alla fall blev även vårt Internet drabbat utav detta, så min ambition att skriva även ikväll blir inte mer än så här eftersom klockan är mycket. Godnatt!

onsdag 15 augusti 2007

En skön onsdag!

Utlandsvärme, långlunch, trotsutbrott och massage Vilket underbart väder! Soligt och varmt, och ja då trivs jag som allra bäst. Det är dessutom fortfarande lugnt på jobbet, så jag övertalade maken att träffas på stan för att luncha tillsammans (enda gången vi får prata i lugn och ro utan att bli avbrutna ungefär 5 gånger i minuten)! Vi köpte med oss förvånansvärt goda räkmackor på Subland (jättegott grovt bröd och riktigt fräsch fyllning) och satte oss utomhus för att kunna njuta av värmen. Jag hade kunnat sitta där resten av dagen, men så kom vi på att vi skulle gå och köpa utelampan som nu äntligen kommit till affären. Vi har bytt utelampor på huset i sommar, men lampan som ska sitta vid garagedörren har vi väntat på i två månader nu. Niklas var helt cool när han såg till att vi fick ner priset på lampan eftersom vi fått vänta så länge. Jag klarar dock inte av sådant (prutning) så jag försvann nervöst in bland alla lamporna under tiden. Såg då en jättesnygg, svartmönstrad taklampa som skulle bli superfin i vardagsrummet. Innan vi åkte tillbaka till jobbet efter en riktig långlunch, sprang vi slutligen in på Systemet och ordnade med snaps till den kommande kräftskivan. Det blev en sval och fräsch flaska, med innehåll som ska smaka av dill och kummin. (Ja, man luras ju nästan att tro att innehållet faktiskt smakar gott). När jag hämtade barnen på dagis vid tretiden, fick Nelly ett riktigt vrål-och skrik utbrott (utomhus på dagisgården förstås)! Detta utlöstes av att jag inte kunde stanna kvar och leka med henne i "djungeln". Mitt i allt utbrott skrek hon plötsligt "Får jag dricka oboý när jag kommer hem"??? , vilket faktiskt var lite lustigt eftersom hon inte frågat efter detta en enda gång under sommaren...men jag nappade direkt och lovade att hon skulle få det, likaså lillebror. Det räckte för att hon skulle lugna ned sig, glömma bort djungelleken och följa med mig hem. Efter en middag med spagetti och köttfärssås, åkte jag helt onsdagslyxigt iväg till Jennie på Stadskällans SPA, för att njuta av en halvtimmes lång massage. En riktigt skön onsdag!

tisdag 14 augusti 2007

Boktips till de små

Dessa två böcker är just nu barnens absoluta favoriter. Vi har läst dem varje kväll i en veckas tid, och oftast blir det flera gånger eftersom de aldrig tycks få nog av dem. (Däremot vet jag en annan som börjar tröttna något, men det är en annan femma...). Den äldre väljer Bajsboken av Pernilla Stalfelt, och fascineras enormt av bajsets alla olika färger och former som är noggrant målade och beskrivna, samt av genomskinliga pruttar och en simmande bajskorv med badmössa. Boken avslutas med en sång (en bajsversion av ekorrn satt i granen) som bara blir roligare för varje gång vi sjunger den. Den yngre väljer Vem är arg? av Stina Wirsén, och hoppar upp och ner av glädje när katten och nallen, efter en del tuffa bråk, slutligen blir vänner och bygger klossar tillsammans.

Min nacke och mina axlar värker på ett stelt, spänt och oroväckande sätt. Tror att jag har suttit betydligt mer framför datorn sedan jag bestämde mig för att börja blogga. Dessutom sitter jag ju framför den hela dagarna på jobbet också, vilket inte gör saken bättre. (Okej, jag vet att motion och träning är det enda rätta för att motverka detta) men eftersom jag inte har någon större motivation till träning just nu, så har jag bokat en tid för massage imorgonkväll. Det ska bli skönt och jag hoppas att det löser upp spänningarna!!

Nu ska jag äta mammas supergoda blåbärskaka och vaniljsås, som hon skickade med oss idag när vi hämtade barnen där. (Dagis var stängt idag pga planering så mamsen tog ledigt från jobbet och ställde upp som barnvakt).

Har förresten tagit bort den kursiva stilen i bloggen eftersom jag tyckte att texten blev svårläst. Tycker själv att det blev bättre så här.

måndag 13 augusti 2007

Mera moln

Tillbaka till vardagen. Trots att jag hellre hade varit fortsatt ledig i minst ett par veckor till så var det i alla fall kul att komma tillbaka till jobbet och träffa alla fina kollegor igen. Annars var allt sig likt, om än något lugnare än vanligt...vilket däremot inte är särskilt vanligt på mitt jobb. Det är egentligen lite lustigt hur allt kan kännas precis som vanligt när man varit borta nästan hela sommaren, men å andra sidan kändes det så även när jag varit föräldraledig i drygt 1,5 år... På morgonen var Nelly uppspelt och glad över att gå till dagis och hon var fortfarande lika positiv vid dagens slut. Olle sa däremot tydligt ifrån att han minsann inte ville börja om på dagis. Lämningen gick bra i alla fall, men sedan hade han haft en rätt tung dag, då han mest bara hade längtat efter mamma och pappa, och sökt tröst i frökens knä. Jag tror att det här kommer att gå över väldigt snart, men visst känns det i mammahjärtat när sonen är missnöjd. För tillfället har vi (tyvärr?) inget projekt på gång med huset eller i trädgården, utan det är mycket lugnt på den fronten. I sommar har barnens kombinerade lek- och sovrum på övervåningen fått sig ett lyft, med nya fina molntapeter och en milt ljusgrå fondvägg, vilken tidigare varit knallröd. Som jag tidigare sagt; det är fint med moln!

söndag 12 augusti 2007

Me&i

Dagens stora höjdpunkt var ett jättetrevligt me&i party, som vännen Anna var värdinna för. Barnen har tidigare fått några plagg från både höst- och vårkollektionen under året som gått, och kläderna är verkligen superfina. Denna höstens kollektion visade sig även den vara hur glad och cool som helst. En stor favorit hos mig är den här härliga gröna molntröjan.
Me&i kläderna är designade av två mammor som tröttnade på utbudet av barnkläder och därför började designa egna kläder för både barn och föräldrar. Kläderna är mjuka och sköna och håller hög kvalitet. De är inspirerade av mammornas egna uppväxt under 70-talet, både i mönster och i färgval. Gå in på http://www.meandi.se/ om du vill titta på kläderna.

lördag 11 augusti 2007

Jobb och dagis i sikte!

Idag greps jag av en plötslig jobbångest! Jag insåg nu tydligt att det bara är två dagar kvar innan vi båda börjar om att jobba och barnen börjar om på dagis. Väl på jobbet brukar det ju av erfarenhet kännas bra, faktiskt riktigt kul, men just nu skulle jag hellre fortsätta att vara ledig i någon vecka till (minst).

En annan känsla jag drabbats av under den senaste veckan är en väldig lust att städa och rensa, typ ut med det gamla och in med det nya! Jag har dock inte haft tid att ge utlopp för någon storstädning idag eftersom vi har haft annat trevligt på dagordningen (middag ute på stugan hos barnens farfar med fru). På förmiddagen var jag tvungen att springa en vända på stan för att inhandla nya "jobbskor", ett par sköna svarta sandaler. Det blev även ett par nya svarta jeans. Shoppingen var nog mest för att dämpa jobbångesten och fokusera på hösten. Det ger ungefär samma känsla som när man skulle börja skolan och man veckan innan laddade upp med nya snygga pennor och bokpapper.
Korgarna på fotot hittade jag på Åhlens förra helgen. Tidigare var hyllan täckt av både barnkläder och handdukar, så det blev betydligt fräschare så här, och dessutom en härlig ordning & reda! Om jag fick önska skulle det förstås alltid ligga handdukar i matchande färger brevid korgarna, men det lär inte dröja många dagar innan hyllan åter är täckt av Nalle-puh och Bananer i pyjamas handdukar i grälla färger. Fast ärligt talat är det är ju faktiskt ganska charmigt och hemtrevligt!!

torsdag 9 augusti 2007

Eftermiddagsutflykt

Idag har jag tillbringat större delen av förmiddagen i frisörstolen på "Paus" eftersom jag både slingat och klippt håret. Jag har varit trogen kund hos Sofia i flera år nu. Hon förstår alltid precis hur jag vill ha håret, oavsett om jag gör ljusa eller mörka slingor, om jag har långt eller kort(are) hår, eller om jag bara ska klippa luggen. Det är så tryggt och bra, för jag behöver aldrig vara orolig för att det ska bli fult eller konstigt eftersom jag vet att hon fixar allt.

På eftermiddagen åkte hela familjen på "utflykt" söderut, till Jävre! Först gick vi och tittade på Nostalgimuseet. Barnen tyckte att det var kul eftersom man bland annat kunde provsitta i en gammal, riktig bil och dessutom starta den på en knapp (och då lät det som att den startade på riktigt) vilket främst Olle uppskattade. Sedan åt vi middag på Tommys kök (fin restaurang med fin utsikt, fast med rätt tråkig mat). Barnen hann även leka av sig i en mindre lekpark utanför museet, samt kolla in fyren på nära håll. Sedan hann vi bara precis in i bilen innan åskan började mullra och regnet vräkte ner.

onsdag 8 augusti 2007

Sommar och sol!

...och jag har kort, kort kjol... nåja, inte direkt, men jag kan inte ens tänka på de orden utan att den sångtexten kommer efter med automatik!

Idag känner jag mig så himla glad över att vi får vara lediga tillsammans hela familjen denna underbara, sista semestervecka! Sommaren har som vanligt gått alldeles för fort, men vi har haft det jättebra. Det är bara fint väder som har fattats. Jag (som många andra) har hela tiden längtat efter solen, värmen och härliga dagar på stranden, för hur ska man överleva hela vintern om man inte får fylla på hjärnförrådet med sommarminnen av sol och bad!?
Förra veckan var jag faktiskt riktigt orolig över att jag skulle få återgå till jobbet utan sådana minnen, trots att jag varit ledig i hela sex veckor! Men nu har det ordnat sig till sist, solen och värmen är här, och jag är nöjdare än nöjdast. Igår åkte vi iväg och badade med barnen på Norrstrandspoolen, och idag åkte vi ut till mysiga Gläntan. Barnen hade kul på båda ställena, men Gläntan är i alla fall överlägset! (Man kan/får ju inte göra geggamojja eller sandslott i poolen). Enda nackdelen med sandstrand är just precis det; att det är sand, sand och sand överallt efteråt!

måndag 6 augusti 2007

Vinbärskaka med konjak

  • ca.4 dl röda vinbär
  • 200 g smör
  • 1,5 dl socker (+ 2 dl direkt på bären)
  • 3 ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk konjak

Rör mjukt smör och socker pösigt. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten. Blanda i konjaken. Häll häften av smeten i en smord, rund bakform.Lägg i torra vinbär och sockra dem med ca.2 dl socker. Bred över resten av smeten. Grädda i 200 graders ugn i ca.1 timma. Låt kakan svalna innan den lossas från formen.

Mängden socker i receptet är ganska stor, men jag lovar att allt behövs, för den smakar väldigt syrligt i alla fall. Vi serverade kakan med vaniljvisp, men det passar säkert lika bra med glass eller vispad grädde.

söndag 5 augusti 2007

Röda vinbär

Barnen älskar röda vinbär, och eftersom de är så nyttiga känns det ju bara bra att de proppar i sig dem. Vi har ännu inte några egna buskar, men grannarna har massor och de har intygat att barnen får plocka och äta hur mycket de vill. Själv tycker jag att bären är vackra, men de smakar ju så surt, eller syrligt säger man nog. Då är det bättre att stoppa ner dem i söt smet och göra en kaka av dem. Jag valde att göra en vinbärskaka med konjak. (Låter absolut inte som någon barnvänlig variant, men mängden konjak är väldigt liten och jag har hört att alkoholen försvinner vid upphettningen). Resultatet blev mycket bra och barnen tyckte att kakan var ”supergod”! (och det är väl bland det bästa betyg man kan få). Jag lägger ut receptet imorgon ifall att någon annan känner för att göra något smarrigt av de fina bären.

Besökare

Bloggtoppen.se