Hem ljuva hem

Piteå, Norrbotten, Sweden
Hej och välkommen till min blogg! Här visar jag bilder och skriver om mitt vardagsliv med man och två barn i åldrarna 5 och 6 år. Själv är jag 35 år, jobbar som socionom och bor i ett mysigt gammalt hus i Piteå. Jag älskar inredning och fina saker, att fotografera och redigera korten, laga mat och baka, promenera, shoppa, läsa, surfa och blogga, och såklart att umgås med familj och vänner. Alla bilder som visas i bloggen är fotade av mig om inget annat anges. Lämna gärna en liten kommentar så att jag vet att du varit här!

onsdag 31 oktober 2007

närbilder- mat

närbilder på mat!

Idag är det närbilder på mat som gäller i temaveckan!

Bilderna man bidrar med i temaveckan ska vara nytagna. Det översta fotot visar en italiensk bruschetta, vilket är bland det bästa jag vet! Vi åt det till förrätt här hemma i lördags. Väldigt enkelt och fantastiskt gott!

Det andra fotot är inte dagsfärskt, men den måste få vara med i alla fall. Det visar en både vacker och väldigt god maträtt; en spansk paella. Kompisen Anna bjöd oss på denna i somras!

tisdag 30 oktober 2007

trasigt

trasigt hallfönster
Tisdagstemat idag är trasig. Vårt fönster i hallen har varit trasigt alldeles för länge nu! Men mycket snart blir det ändring på det. Lagom till advent kommer nämligen ett nytt och fint fönster!! (-:
Här närmast väntar nu att hänga upp lite tvätt och ringa ett par samtal. Sedan blir det en lugn och skön kväll framför mitt absoluta favoritprogram, nämligen Desperate housewifes!

söndag 28 oktober 2007

närbild natur

närbild natur
Jag tänkte hänga på en fotografisk temavecka. (Tycker nämligen att sån´t är jättekul)! Temat för veckan är närbilder, och uppgiften för måndag 29/10 är närbild- natur. Detta är mitt färska bidrag. (Jag såg många olika löv medan jag krattade igår, men dessa två utmärkte sig i mängden)...

Vill du också var med i temaveckan? Gå in på: http://www.tankebubblor.blogg.se/ .

löv, lek och brödbak

lövhögar i massor hos oss!
"Målet" med denna helg har varit att försöka hinna kratta och få undan lite löv medan det milda oktobervädret fortfarande håller i sig. Efter någon timmas krattande har vi nu tagit bort det allra värsta. "Det värsta" innebär ändå 36 prydliga lövhögar som nu väntar på att bli bortforslade i släp till soptippen (förhoppningsvis innan snön kommer). Niklas är numera rutinerad lövhanterare och har som vanligt ägnat mest tid åt att ta ihop dem, men jag bidrog också med minst en timmas krattning idag. (Fattar inte hur det fortfarande kan vara så mycket löv på vår tomt, då vi faktiskt har 8 träd mindre nu än tidigare år)!!
Brödbak!
Efter krattningen bakade jag detta bröd, som blev jättegott till linssoppan vi åt till middag. Brödet bakas enkelt i långpanna. Ska jäsas två gånger men behöver inte knådas. Snabbt och lätt! .

Duplo-lego. Kanske världens bästa leksak!

Barnen har lekt så himla bra med varandra (nästan) hela dagen! Det märks att ålderskillnaden mellan dem blir mindre för varje dag som går. De gemensamma lekarna blir bara längre och längre nu.

barnens egenbyggda lek-och klätterplats- mitt i köket!
En relativt händelselös hemma-söndag som den här skapar utrymme för fantasi! Det har varit fullt upp med sådana här fina "byggnadsverk" här hela dagen.
Vilken lååång dag det har varit förresten! (=enbart positivt)! En timmas tidsskillnad gör väldigt mycket. Vi hade totalt missat att man skulle ställa om tiden idag! Klockan var runt 10 i morse när vi insåg detta. Jag tyckte att det kändes superbra att få flytta tillbaka visarna en timma. Då fick man ju liksom en timma mer av den här dagen! (-:

fredag 26 oktober 2007

Mitt bidrag är med i Barnposten!

"barn och läslust"
Är ni medlemmar i Barnens bokklubb? Om ni är det och dessutom får medlemstidningen Barnposten för åldern 3-5 år, kan ni vid tillfälle bläddra fram till sidan 18 och titta på mitt bidrag till fototävlingen. (Annars ser ni det i alla fall på bilden ovan)! Vi vann inte tävlingen, och inte heller kom vi tvåa eller trea...men vi blev i alla fall publicerade under "fler fina barn-och läsbilder". Alltid något!

torsdag 25 oktober 2007

sju sanningar om mig

en närbild på min nya fina vas från Indiska

Jag har blivit taggad av Anna att skriva sju sanningar om mig själv. Här kommer de. (Av tidsbrist hinner jag tyvärr inte länka till eller meddela några andra utvalda bloggare att skriva sju sanningar om sig själva, men jag tror att jag återkommer till det en annan gång !

Okej, här kommer de:

* Jag är och har alltid varit ganska fåfäng! Jag sminkar mig dagligen, och stiger upp en halvtimma före alla andra i familjen för att hinna med allt fixande. Fåfängan har dock minskat betydligt med åren...

* Jag är en kreativ själ i ett spännande men ganska fyrkantigt akademiskt arbete. (Dessa rader har jag knyckt från en insändare i tidningen Family living. Jag tyckte att beskrivningen passade rätt bra in på mig också). Missförstå mig inte. Jag gillar verkligen mitt jobb. Det är både omväxlande, spännande, utmanande och på många sätt väldigt kreativt. Dock inte i den meningen att det handlar om kreativitet i form av exempelvis färg och form, vilket jag tycker så mycket om! Min kreativa sida tar sig nu mest uttryck i ett stort intresse och omsorg för inredningen i huset. Fotograferandet känns också kreativt. I unga år ritade/ tecknade jag väldigt mycket och hade faktiskt en femma i bild samt en bildlärare med höga ambitioner för mig inom området! Tyvärr har jag aldrig utvecklat denna sida mer än så.

* Jag är av naturen lat. Jag tränar i perioder och kan tycka att det är riktigt kul, men jag blir aldrig någon riktig träningsmänniska.

* Jag är sedan ca. 15 år tillbaka totalt beroende av både lypsyl och sockerfritt tuggummi (Det ska vara av märket Extra- och helst med Eucalyptussmak).

* Jag njuter verkligen av god mat, gott vin, starkt svart kaffe (gärna med gott fika till), mörk choklad, mysa och tända ljus, umgås med goda vänner, bläddra i tidningar eller läsa en bra bok!

* Trots att jag är både lat och matglad väger jag samma idag som jag gjorde när jag var 16 år...(vare sig jag vill eller inte)...Är antagligen född med en ämnesomsättning som heter duga.

* Jag är totalt ointresserad av att titta på sport. Enda gången jag visar något intresse för sport är när jag känner någon som utövar den! Då blir det liksom en helt annan sak. När mina egna barn börjar med någon sport kommer jag säkerligen att tycka det är jätteintressant (oavsett vad det är) eftersom allt de gör intresserar mig. (-:

Det var allt för mig idag! (-:

tisdag 23 oktober 2007

tema:saknad

Barnen leker i havet på "Gläntan" i Piteå (augusti-07)
Tisdagstemat idag är saknad. Just nu saknar jag verkligen våra vänner i Stockholm och hoppas att de kommer upp till Piteå snart!! Jag saknar alltid sommaren också! Den bästa årstiden på hela året (i alla fall när vädret visar sig från sin bästa sida). Det här är bara en av hundratals fina sommarbilder i min kära fotosamling. Det blir ju så fina kort på sommaren då man har så mycket gratis av det naturliga ljuset. Har just kommit hem från ett föräldramöte på dagis. Känner mig ganska speedad av att ha intagit nästan 2 koppar kaffe så här sent på kvällen, samtidigt som jag är väldigt trött. En lite märklig känsla...både speedad och trött på samma gång! Barnen sover borta inatt. De är hos farmor och Jan till imorgon vid middagstid. Farmor har tagit ledigt från jobbet hela dagen för att få vara med dem, vilket är väldigt uppskattat-både från barnen och oss! Detta innebär lite sovmorgon för oss imorgon, åtminstone en halvtimma längre än vanligt!
Godnatt!

söndag 21 oktober 2007

en lugn och skön helg

Helgen har varit väldigt lugn och skön. Det känns bra att få koppla av ordentligt för nu väntar återigen en intensiv arbetsvecka. Sista veckan i månaden är oftast den allra stressigaste på jobbet och denna ser inte ut att bli något undantag. Igår var hela familjen iväg en sväng på stan för att fika på Gallerian. Vi vuxna hade även hoppats på att få titta, bara lite, på kläder på MQ som ligger alldeles intill fiket, men att ens tro att detta skulle vara möjligt är att vara alltför optimistisk när det gäller våra barn... Varför skulle de ödsla 5 minuter av sin dyrbara tid i en tråkig affär när det finns härliga, frestande rulltrappor överallt!? Nåja, vi vuxna får shoppa kläder någon annan gång. Målet för dagen var ju i alla fall att fika och det uppfyllde vi utan problem. Efter en lugn eftermiddag åkte vi till farmor och Jan i Öjebyn där vi blev bjudna på en supergod middag. Proppmätta åkte vi hem och la barnen, och när de somnat satt vi i soffan och käkade pistagenötter tillsammans med var sitt glas rödvin. Vi är båda helt sålda på pistagenötter just nu! Har man väl tagit en så är det absolut helt omöjligt att sluta. Idag på morgonen var det trots allt några nötter kvar i skålen, och dessa åt Nelly upp med god aptit. Hon räds verkligen ingenting i matväg, utan är till vår stora glädje positiv till att smaka på det mesta. Idag har vi städat, tvättat och shoppat lite på Åhléns (två pocketböcker, en skjorta och en svart dekorationskvist). Sedan har vi också uppvaktat vår vän Daniel som fyllde 35 år i fredags. Familjen B bjöd på kaffe och en massa gott fika, och barnen lekte som vanligt jättebra tillsammans. Nu är klockan 21:00 och barnen har fortfarande inte somnat! I vanliga fall somnar de på en gång de lagt sig, men idag har Olle sovit för länge på dagen och är därmed inte tillräckligt trött nu. Han i sin tur håller sin syster vaken eftersom de sover i samma rum, och nu är hon arg och ledsen för att han stör henne. Puh! Kvällsrutinerna får verkligen inte tjorva så här. Ingen av oss blir glada av det. Olle älskar verkligen att sova ute i sin vagn på dagen. Han skulle kunna sova hur länge som helst, men nu är det tydligt att han inte behöver det längre. Från och med imorgon är det inte längre någon tvekan- nu är det max en timmas dagssömn som gäller!

fredag 19 oktober 2007

den sista höstbilden för i år?

Åbyälven i höstskrud
Nu går hösten mot sitt slut och de härliga färgerna i naturen är snart ett minne blott. För att hålla fast vid årstiden ännu ett litet tag visar jag den här bilden, som jag tycker fångar upp hösten när den är som allra vackrast!
Bilden visar Åbyälven i Västerbotten och det är min pappa som har fotat den i Ålund.
En jättetrevlig helg önskar jag er alla!!

onsdag 17 oktober 2007

kåvepeninpärs!

Blääh medicinen...
Följetong på sonens öroninflammation: I förrgår ordinerades han en penicillinkur (Kåvepenin) på 5 dagar á 3 ggr/dag. Vi är nu inne på dag tre med medicinerandet, och jag kan bara säga att jag längtar tills detta är över. Han fullkomligt hatar den där kåvepeninen, och det är en riktig pärs att få i honom den. Han försöker gömma sig när den kommer på tal, han skriker, svettas, spottar, fräser och är stark som en oxe när man försöker hålla fast honom...Bäst funkar det ändå med doseringssprutan och att vara två vuxna som hjälps åt, men i slutändan vet man ändå inte hur mycket som egentligen hamnat i magen då det tycks vara klibbig medicin precis överallt efteråt. Första dagen var han så söt när han verkligen ville försöka vara duktig. Då satte han sig själv på en stol, tog ut nappen ur munnen och sa (övertygande till sig själv) att "medicinen är god, den smakar äpple"! Men nej, den smakar inte äpple, och nu tror han inte ens på det själv längre... Olle har aldrig tyckt om att få flytande medicin, inte ens alvedon med skogsbärssmak. (Hans syster skulle dock gladeligen dricka upp hela flaskan av den om hon bara fick...). Tur i alla fall att alvedon finns i form av suppar. Well, well, medicinen måste ju tas, och det är oerhört tur att den finns (!) så det är inte mycket att göra åt denna vägran, men jag lider ändå med honom!

tisdag 16 oktober 2007

små inflammerade öron

Små inflammerade öron...
Tisdagstemat idag är hinder. En inte helt lätt uppgift eftersom hinder kan tolkas på många sätt. Örat på bilden blir slutligen mitt bidrag, eftersom onda små barnöron har hindrat mig från att kunna åka till jobbet idag.
Örat på bilden tillhör sonen som just nu är sjuk i öroninflammation. Efter en minst sagt gnällig söndag till måndag natt, följt av en 39 graders febrig morgon, åkte Niklas med honom till vårdcentralen igår. Där konstaterades snabbt att lillkillen fått en ordentlig öroninflammation på bägge öronen. Inte konstigt att han gnällde! Han hade ju säkert hur ont som helst, trots all alvedon han fått. (Och jag som tyckte att vi skulle avvakta med läkarbesök eftersom han bara varit sjuk några timmar...). Tur i alla fall att hans far stod på sig när hans mor tvekade! Nu äter han penicillin och är redan på bättringsvägen.

måndag 15 oktober 2007

lekrummet

Rummet har en fondvägg i pigga färger som limegrönt och orange.
Mammut möblerna kommer som bekant från IKEA, likaså de oranga krabborna!
Själv blir jag väldigt inspirerad av att titta på hur andra har det i sina hem. Därför vill jag också med jämna mellanrum dela med mig av bilder från vårt eget hem, och idag bjuder jag på en liten titt av barnens lekrum. Lekrummet kom till förra vintern. Innan dess hade leksakerna en egen plats i ena hörnet av det stora vardagsrummet, vilket vi sedan kom att dela av till ett mindre vardagsrum samt ett lekrum. Denna delning visade sig bli riktigt lyckad! Det var skönt att få ett eget rum till barnens grejer, och vi har fortfarande alldeles tillräckligt med plats till både TV, soffa, bord, braskamin och bokhyllor i vardagsrumsdelen. Lekrummet fick en bra storlek om än något ovanlig form.
Tavla från Isa och krokar från IKEA. Garderoben från IKEA har piffats upp med kronor till knoppar. Hittade dessa knoppar på inreda.com. Ännu mer limegrönt och orange! På de tidigare bilderna var det välstädat med var sak på sin plats... Så här ser det dock allt som oftast ut i verkligheten: Var sak på sin plats håller i högst fem minuter...
kreativt kaos?!
Nu ska jag gå ner i tvättstugan. Plikten kallar!!

söndag 14 oktober 2007

lite snö i gräset

Lilla pulkan åkte självklart fram ur förrådet, trots att det bara rörde sig om ett snödjup på typ en millimeter...

Sent igårkväll börjde det snöa ute och ett litet, tunt snötäcke låg fortfarande kvar idag under förmiddagen. Detta till barnens stora förtjusning! Efter lunch hade snön smält bort, temperaturen visade på plus sju grader, och det regnade ganska mycket. Ännu är det nog ett tag kvar innan den riktiga snön kommer.

Idag har jag varit förbi Gallerian och Åhléns. Det känns så himla bra att numera kunna åka in till stan en söndag för att göra lite inköp på fler ställen än bara Åhléns. Köpte bland annat ett ordentligt lager med både sockar och trosor till mig själv på Lindex. Behovet var stort!

Efter Olles dagsvila åkte hela familjen iväg till barnens farfar och Ulla, där vi blev bjudna på en jättegod trerätters middag. Väldigt söndagslyxigt!

Efter en hektisk vecka på jobbet har helgen varit både lugn och skön, men som vanligt har den gått alldeles för fort!!

lördag 13 oktober 2007

lördagkväll

Nu är det åter hög tid att mysa framför brasan!
Tittar bara in här som hastigast innan det är dags att krypa till sängs efter en jättetrevlig kväll med våra vänner. Vi vuxna har pratat och pratat, och barnen har lekt och lekt tillsammans i flera timmar! Verkligen kvalitetstid för oss alla! Kände bara att jag ville ge ifrån mig ett livstecken här på bloggen! Har haft svårt att hitta "bloggtid" under veckan, men jag återkommer snart igen.
Ha en fortsatt trevlig helg!!

tisdag 9 oktober 2007

vårdad

En ömt vårdad mjukiskatt (till höger).
Tisdagstemat idag är vårdad. Mitt bidrag är en bild på en av dotterns alla nallar, samt mjukiskatten "Aou" som varit väldigt viktig för henne ända sedan hon var runt 10 månader. Numera är Aou utbytbar, men hon/han är fortfarande ett väldigt viktigt mjukisdjur för henne-ömt vårdad!

måndag 8 oktober 2007

nu är det verkligen höst!

En enkel höstplantering.
Måndag kväll. Regnet öser ner därute, och här sitter jag och myser i soffan med en kopp te. Har precis sett andra delen av TV- serien "Gynekologen i Askim". Jag gillar verkligen svenska serier, och den här är inget undantag! Bra skådespelare, rolig, allvarlig och pinsam. Ser redan fram emot tredje avsnittet.
I lördags tog vi äntligen tag i fönsterna! De blev aldrig putsade i våras och nu var de i stort behov av detta. Fönsterputsning är nog en sådan sak som man helst skjuter upp så länge som möjligt, men när man väl gör det så är det faktiskt inte så "farligt", och efteråt känner man sig himla nöjd!
Vi har hela 17 (!) fönster att putsa på huset (ej inräknat källarfönsterna) och vi tog allihopa den här gången. Niklas (och Olle) putsade utsidan och jag tog insidan...Snacka om teamwork och jämställdhet!? (-:
Förutom fönsterputsning och en härlig höstpromenad, har jag även inhandlat och planterat höstblomman och krukan på bilden ovan, samt varit på ett Mary Kay party.
Idag har vi haft kakfrossa på jobbet! Alla (typ drygt 20 st) skulle ta med sig och bjuda de andra på var sin kaksort. På fikarasten frossade vi sedan hejdlöst på de alla olika smarriga bakverken. Det blev nog minst sju sorters kakor under dagen...Inte särskilt hälsosamt, men väldigt uppiggande ( i alla fall för
stunden)...

söndag 7 oktober 2007

utmanad-servetter!

Jag har blivit utmanad av Anna i bloggen tankar från en vit soffa, att visa upp min servettsamling. Min första tanke var att jag nog har max två olika varianter hemma, men det visade sig att det i alla fall fanns några fler än så...nämligen följande brokiga skara: Använder nog oftast de stora, helvita från ICA. Gillar också de svartmönstrade från Åhléns.

...och så hittade jag hela tre olika varianter av barnservetter:

Däremot hittade jag inga högtidsservetter. Minns att jag hade charmiga ena med bruna pepparkaksgubbar på vid jul, men de måste ha tagit slut.

I min tur utmanar jag följande tre bloggare att visa upp sina servettsamlingar:
Frida på fridas funderingar
Liza på Vardagslycka
Maria på Jag blommar

fredag 5 oktober 2007

fredagsmys!

Äntligen fredag-igen! Veckan har som vanligt sprungit fram. Det har varit fullt upp både på jobbet och hemma. Inte konstigt att tiden bara går på! Fredagar är speciella. Hela helgen ligger fortfarande framför en- härlig och orörd! (Att jag planerat att putsa fönsterna imorgon är dock inte direkt något jag längtar efter, men samtidigt längtar jag efter känslan att ha det gjort)! I vår familj är fredagar också lika med fredagsmys! = känslan av helg, lite extra god mat, lite godis, ofta lite vin till de vuxna, samt mys, mys (ibland blandat med lite trots och skrik, utspillda mjölkglas...ja, ni som är småbarnsföräldrar vet att det inte alltid blir riktigt som man har tänkt sig)... Idag bestod barnens fredagsmysmiddag av blodpudding(!) som nästan uteslutande serveras när de själva får bestämma maten. Efteråt blev det kinderägg och en klubba till dem. De vuxna hade planerat att äta sin mat lite senare, när barnen hade somnat. Barn känner på sig sådant, så de somnade förstås inte förrän 20:30... Kanske inte värst, men ändå sent för att vara dem.

fredagsmys för de vuxna!
tapas -take- away från smarriga Bryggargatan!! Fredagsmys de luxe!
Bryggargatans Creme brulée. Helt vansinnigt god! Serverad med Zoegas i favoritkoppen...
Kunde inte motstå denna mysiga höstlykta med dekor av svart sammet!
Köpt på EM idag.
Ha en jättrevlig helg!

onsdag 3 oktober 2007

trädgårdsbelysning

En belyst höstsyrén!
Nu har vi äntligen fixat lite belysning i vår stora och mörka trädgård.
Vi har börjat med att belysa två av de stora syrénerna, en på framsidan och en på baksidan av huset. Det blev genast så mycket ljusare och trevligare utvändigt! Detta ger mersmak så jag funderar redan på vad som ska bli nästa grej att lysa upp där ute!
Tyvärr var det svårt att få en bra bild av resultatet eftersom min kamera inte fixar att fota i mörker... men efter lite mixtring i bildprogrammet gick det åtminstone att se lite mer än bara mörker. Ja, nu ser det nästan lite mysigt ut!

tisdag 2 oktober 2007

ljud

Olle rockar!
Idag var uppgiften för tisdagstemat att fotografera ljud. När Olle fyllde 2 år i somras fick han bland annat denna coola elgitarr i present av sin mormor och morfar. Jag kan lova att den låter! Vare sig man vill eller inte så avger den plötsliga och höga ljud. Man behöver nämligen bara nudda i den för att den ska börja spela ett häftigt riff. Det är mycket uppskattat av barnen, kanske något mindre av föräldrarna...

Besökare

Bloggtoppen.se