Hem ljuva hem

Piteå, Norrbotten, Sweden
Hej och välkommen till min blogg! Här visar jag bilder och skriver om mitt vardagsliv med man och två barn i åldrarna 5 och 6 år. Själv är jag 35 år, jobbar som socionom och bor i ett mysigt gammalt hus i Piteå. Jag älskar inredning och fina saker, att fotografera och redigera korten, laga mat och baka, promenera, shoppa, läsa, surfa och blogga, och såklart att umgås med familj och vänner. Alla bilder som visas i bloggen är fotade av mig om inget annat anges. Lämna gärna en liten kommentar så att jag vet att du varit här!

torsdag 31 januari 2008

nytt soffbord

en liten titt på nya soffbordet!
Förra veckan kom äntligen vårt nya soffbord! Vi är såå nöjda med det.
Det förra soffbordet var helt okej det också, men tyvärr på tok för stort för både soffan och rummet i sig, så vi har letat rätt länge efter ett alternativ till det.
Det är faktiskt svårare än vad man tror att hitta ett bord som uppfyller alla de förväntningar man har. (Rätt pris, rätt färg, rätt storlek, en hylla under för tidningar) etc...
Det nya bordet uppfyller alla våra önskningar. Det är litet och "mjukt" (både i form och färg) vilket framförallt har bidragit till att det blivit mycket luftigare i vårt vardagsrum. Storleken gör även att man inte längre känner sig "instängd" mellan soffan och soffbordet!! (Och det är ju förstås en stor fördel)!!
Jag tänkte återkomma med lite fler bilder på bordet/vardagsrummet under helgen.
Trevlig helg förresten!!

onsdag 30 januari 2008

ett middagstips

Powerpasta
Här kommer ett superenkelt och jättegott recept på en pastasås med avocado som bas. Jag hittade receptet i en tidning för säkert 10 år sedan och sedan dess har det varit ett av våra favoritrecept när det ska gå riktigt fort:
Powerpasta (ca 4 portioner) 2 avokados lite pressad citronsaft 3 tomater svarta oliver (ev. halverade) ca 1/2 dl chilisås ca 1/2 dl ketchup 1 msk olivolja örtsalt svartpeppar
Mosa eller mixa avocadon. Pressa ner lite citronsaft och rör om. Rör sedan i 1 msk olivolja, samt chilisås och ketchup. Salta och peppra. Tärna tomaterna och dela eventuellt oliverna på mitten. Tillsätt tomater och oliver i avocadoröran och smaka av.
(Såsen kan tyvärr se lite konstig och oaptitlig ut i färgen pga ketchupen/chilisåsen, men det är inte mycket att göra åt det...)
Servera såsen kall till valfri (varm) pasta!
Sist men inte minst: Ett jättestort grattis till min svärmor och barnens farmor Birgitta, som fyllde 60 år igår! Grattis till dig önskar hela familjen!

tisdag 29 januari 2008

nystart med yogan

en yoga position!

Ikväll har jag återupptagit yogan inför en ny termin. Hade fram till idag planerat att köpa ett terminskort men fegade ur i sista stund. Beslutade mig istället för att köpa ett 5-kort då jag tyvärr inte riktigt litar fullt ut på min egen uthållighet/motivation. (Kommer jag att ledsna efter några gånger eller håller inspirationen i sig terminen ut...)? Förhoppningsvis håller det hela vägen men nu går jag ändå ut lite försiktigt och känner mig för innan jag avancerar! (Kan förresten tillägga att de 5 gångerna måste användas inom 2 månader och det bådar ju gott med en sådan piska).

Till min stora glädje visade det sig sedan att dagens pass (och några fler efter detta) bara kostar en halv gång eftersom vikarierande yogainstruktörer kommer att hålla i lektionen då den ordinarie yogaläraren Kristina befinner sig på vidareutbildning i Indien.

Detta innebär alltså att jag kan gå på fler än 5 lektioner med mitt 5-kort! (En lustig men tilltalande logik). Undrar förresten om detta innebär att jag måste gå på 10 lektioner inom 2 månader)?..

Lektionen med vikarierna höll väl inte riktigt samma klass som med den superduktiga Kristina, och antalet medverkande var alldeles på tok för många för lokalen, men det var helt okej ändå och hamstringsmuskeln fick sig en rejäl genomkörare idag!

Håller nu tummarna för mig själv att jag fortsätter att yoga hela terminen ut, för det är verkligen helt otroligt skönt och det finns bara fördelar med det!

Namaste

söndag 27 januari 2008

grundmålning pågår

Här har trappen börjat förberedas för en ommålning á la fräscht vita kanter!
För 5 år sedan genomgick vår trapp en ganska grundlig renovering. Det var då vi slet loss den gamla fula gröna plastmattan från trappstegen och sedan skrapade vi lim och ludd och trä under flera veckors tid innan vi slutligen kunde börja slipa fram träet som fanns någonstans under allt det där klistriga. Först slipade vi för hand och till sist med hjälp av en maskin. Sedan lackade vi hela trappen med ofärgat lack.
Nu har vi länge varit sugna på att måla om trappen, eller i alla fall delar av den, närmare bestämt de så kallade vagnstyckena som alltid (?) tidigare varit mörkbruna. Vit färg och penslar köpte vi för flera månader sedan, men när vi inte hann börja måla något före jul bestämde vi oss för att det måste ske i januari och /eller februari. Men när får man egentligen någon tid över för att måla en trapp när man har två små barn och vi båda jobbar (näst intill) heltid? Dessutom bör målarjobbet ske på kvällstid när barnen gått och lagt sig så att de inte ska springa rakt i färgen, och man är ju inte precis sysslolös den tidpunkten på dygnet heller!
Igår insåg vi i alla fall att lördagkväll ju blir en toppenbra tidpunkt för att börja måla eftersom vi ändå inte hade något annat särskilt för oss. Klockan 21:30 var vi i full gång och runt 23:15 avslutade vi det första passet. Fortsättning av trappmålning följer ikväll!!

fredag 25 januari 2008

peppande utbildning

Har varit iväg igen med jobbet på en 2 dagars utbildning i Luleå. Det har varit fantastiskt bra dagar som fokuserat på precis det jag jobbar med, och det bästa av allt är att fortsättning följer i slutet av februari eftersom kursen är på totalt 4 dagar. Förutom en jätteduktig och inspirerande föreläsare har vi även fått supergod mat och mysigt boende. Hann med en liten sväng på stan i Luleå och kom då över en jättefin klänning på halva priset på Sisters! Ett riktigt fynd! Efter två dagar på resande fot var det självklart mysigt att komma hem och träffa familjen lagom till helgen. Vi åkte direkt från dagishämtningen till restaurang Thaigarden och beställde mat med oss hem. Nelly älskar verkligen thaimat! Olle är däremot lite skeptisk (ännu). Sedan blev det godis, Bolibompa och lite bus fram till läggdags. Nu är det vår egen tid tillsammans så jag ska inte sitta här längre nu! Ha en härlig helg alla ni!!

tisdag 22 januari 2008

årets första semla

årets första semlor- köpta på Ekbergs
Idag efter middagen köpte jag hem semlor till hela familjen-
premiär för detta år!
Jag älskar verkligen semlor! Mycket mandelmassa ska det vara.
Min mamma gör de allra godaste, men även Kvartersbageriet här i stan brukar ha smarriga.
Även barnen här i huset verkar bli semmelälskare. Olle åt upp en hel! och de var inte så små...

småkusinerna

söta småkusiner hand i hand.
I söndags hade vi trevligt besök av syrran med familj.
Småkusinerna ställde gärna upp på fotografering, däremot inte "storkusinerna".
Det skiljer bara ett halvår mellan Olle och Maja. Olle som är den yngre av de tu är, som synes på bilden, redan snäppet längre.

lördag 19 januari 2008

en ljuv tavla på REA

Igår fyndade jag denna ljuva tavla på Åhléns.
Det var 30 % på REA priset så kostnaden blev inte stor.
Tänkte att den skulle bli perfekt i sovrummet,
om inte annat för att dölja hålen efter spikarna till den förra tavlan.
Titta där hänger den!
Jag är jättenöjd!

fredag 18 januari 2008

illa

Illa- jag mår illa. Jag har inte magsjuka och jag är inte gravid, men nu har jag känt mig hängig och mått illa till och från under 4 dagars tid och matlusten är förstås också därefter. Måste ha fått någon konstig virus eller bacill. Även lilleman Olle har verkat vara nästan helt utan matlust under hela den här veckan, så han kanske känner något liknande om än han kanske inte riktigt kan uttrycka det. Ikväll blir det en tidig kväll, och jag hoppas verkligen att illamåendet försvinner under helgen.

onsdag 16 januari 2008

google earth

Ett litet restips!

Om ni inte redan har upptäckt Google Earth så vill jag varmt rekommendera er att ladda ner programmet (gratis). Du hittar det genom att surfa på google/google earth.

Syrran tipsade mig om programmet förra veckan, och jag har redan fastnat i det ett par gånger och rest runt jorden flera varv. Det var till exempel jättehäftigt att kunna flyga in över Westchester county i USA och sedan kunna zooma in självaste huset som jag bodde i när jag var au-pair i New york som 20-åring. Jag har även flygit (eller heter det kanske flugit)?omkring och zoomat in andra ställen i världen där jag har varit, eller dit jag vill åka någon gång. Kul! (tycker jag i allafall). Däremot gick det inte lika bra att zooma in hus eller gator här i Sverige, i alla fall inte i Piteå, vilket förstås var lite trist. Trevlig (virtuell) resa! /Hemmakär

måndag 14 januari 2008

ordning & reda

Nu är de två förvaringshyllorna TROFAST monterade och ställda på plats i lekrummet. Hyllstommarna är fyllda med totalt 14 plastbackar, vilka i sin tur är proppade till bredden med spel, pussel, tågbana, mjukisdjur, småbilar, papper, målarböcker med mera!

Visst blev det snyggt och prydligt!

söndag 13 januari 2008

snöbilder

Barnen åker med i snöföraren

I helgen har det äntligen kommit lite snö här! Vädret har varit helt fantastiskt, vilket vill säga nysnö, -3 grader, sol och vindstilla (lördag). Inte ens jag fryser sådana här dagar- i alla fall inte när jag springer upp och ner med barnen i en pulkbacke, eller när vi går på tidig kvällspromenad med barnen i vagnarna.

Nedan följer några snöiga vinterbilder från Piteå:

Översnöad spirea buske

Maken skottar den kortare infarten till huset.
Den långa infarten "skottades" med snöslunga för en timma sedan.
Snöiga träd i vintersol- fotot är tagit från vår bro Hoppas att ni alla har haft en skön helg!

fredag 11 januari 2008

härliga fredag

o en bild från mitt nya kontor!
Härliga fredag!
Närmast väntar nu ett par dagars välbehövlig vila från arbetet. Det ska bli såå himla skönt att varva ner och vila upp sig i helgen efter den här konstiga och kaosiga (men även spännande) jobbveckan!
Som ni kan se på bilden så har jag inte hunnit få upp något i fönsterna ännu. Ska så snart som möjligt ordna med någon variant av persienner, främst för att minska insynen från gatan utanför.
Önskar er alla en jätteskön helg!!
Kram!

onsdag 9 januari 2008

flytt

Nu kan man nog äntligen på allvar säga att jag har flyttat till mitt nya jobb!! (eller rättare sagt till min nya arbetsplats, eftersom jag kommer att utföra samma arbetsuppgifter som tidigare om än fortsättningsvis på ett annorlunda sätt). Den här flytten ger mig fortfarande en lite overklig känsla eftersom det har planerats för den under ca. 2 års tid, men allt har hela tiden skjutits på framtiden. För ett par månader sedan satte vi dock stopp för detta när vi bestämde oss för att vi flyttar den 7 januari-bära eller brista"! Och självklart så ska vi se till att det kommer att bära (fattas bara annat)! Under tre dagar har nu jag och mina kära kollegor M & M kört och kånkat våra påsar med grejer mellan det nya och det gamla jobbet. (Låter väldigt glamoröst, eller hur)?! och idag packade jag så slutligen upp allt i mitt nya lilla rum, vilket bidrog till en något verkligare känsla. Att flytta till en ny arbetsplats med allt vad det innebär känns både roligt, pirrigt och spännande. Hittills har det dock mest bara varit förvirrande, energikrävande och stressiga dagar då det finns mycket att bita i för att jobbet ska fungera även på det här stället. Men får vi nu bara ordning på det mesta, så är jag övertygad om att allt det roliga kommer på köpet!

söndag 6 januari 2008

nya blommor på hallgolvet

ny matta!
Vi var förbi på Mio idag för att beställa ett soffbord som vi nu slutligen har bestämt oss för. Vi får vänta på leveransen av bordet i några veckor, men en ny fin plastmatta till hallen fick vi med oss hem redan idag.

lördag 5 januari 2008

Trettondagsafton; ut med julen och in med januari

Collaget ovan är ett hopkok av lite bilder som jag tagit ikväll när våra jättegoda vänner hälsade på. En jättetrevlig kväll, som alltid när vi träffar familjen A! Maten beställde vi från Thaigarden (mums)! och efterrätten bestod av färdigköpt kladdkaka, glass och hallon.
Det var faktiskt väldigt skönt att inte behöva laga någon mat ikväll, utan bara lugnt kunna invänta och njuta av trevligt sällskap. Nåja, lugnt och lugnt... Dagen blev tillräckligt körig ändå eftersom alla julgrejerna skulle stökas bort samtidigt med en massa andra vardagsbestyr som handla, tvätta, fixa lunch o.s.v.
Igår medan vi storstädade huset blev jag plötsligt akut tvärless på alla julgrejer! så vid 23-tiden på kvällen började jag ivrigt att plocka ner allt från tomtar till adventsljusstakar, och sedan ställa fram alla "vanliga" (icke juliga) grejerna. Idag åkte så julgranen med allt pynt och all belysning ner i sina lådor och vidare in i förrådet. Nu känns det härligt luftigt och fräscht i huset vilket det lustigt nog alltid gör när man tar bort julsakerna, och detta trots att jag verkligen älskar allt det juliga under hela december och fram till nyår!
Och nu till något helt annat. Idag och igår har mina tankar ideligen gått till den familj här i Piteå som mist sin make och pappa. Det är så oerhört tragiskt och hemskt att jag saknar ord för det som har hänt! Det påverkar mig väldigt starkt, bland annat för att det har hänt precis här i närheten och mina barn går på samma dagis som ett av barnen i familjen.
Det är skakande overkligt.

torsdag 3 januari 2008

obalans i arbete och sömn

Barnen är hemma igen och sover nu sött i sina egna sängar efter ett roligt dygn hos farmor. Inatt har jag sovit 6 timmar (kom mig inte i säng förrän kl. 24...) och idag har jag varit på jobbet i hela 10 timmar! Jag har jobbat som en galning och det har gått alldeles utmärkt, men nu börjar jag med all rätt att vara ganska trött. Belöningen för detta arbete blir dock ännu en ledig dag med familjen imorgon! *ler*. Hoppas nu närmast på en god och lång nattsömn!

onsdag 2 januari 2008

barnfri onsdagkväll

Jag är numera ägare till en fin orkidée.
En gåva som jag hoppas kunna hålla vid liv framöver!
Ikväll har jag och maken varit en snabb runda på stan där vi bland annat inhandlat en ny trådlös telefon eftersom den förra knappt gick att höra i. Sedan åt vi en (äcklig) middag på Roasters. Jag gillar god mat och är inte särskilt kräsen, men köttet,potatisen och såsen som vi åt där ikväll smakade tyvärr bara salt. Barnen är hos farmor och Jan ikväll, och där stannar de i natt och hela dagen imorgon eftersom vi båda jobbar torsdag. Det känns ganska konstigt att bara vara vi två här hemma en vanlig onsdagkväll. I vanliga fall när vi har barnvakt till båda barnen är det (i nio fall av tio) för att vi ska hitta på något särskilt och därför måste lämna bort dem. Efter 11 dagars ledighet börjar jag alltså om att jobba igen imorgon, men det blir förstås en väldigt kort vecka, och faktiskt en lite speciell sådan eftersom jag kommer att byta arbetsplats veckan därpå (men mer om det senare). Jag har blivit en mästare på att koppla bort alla tankar på jobb under ledigheten så det blir nästan lite chockartat när jag plötsligt inser att det är dags att stiga upp tidigt igen. Vi har ju fått sova riktigt hyfsat länge på mornarna under lovet, och jag kan ändå inte påstå att vi har vänt på dygnet. I morse till exempel så sov Olle till 08:40, fastän han somnade före 20:00 igår kväll och fastän han sov middag igår under dagen! Det är guld värt för en mamma som själv gillar att vara uppe sent på kvällarna!

tisdag 1 januari 2008

Nyårsafton

Nyårsafton 2007 i bilder!
(Klicka på bilden för att göra den större)
Dukningen hos familjen B var inbjudande och vacker. Buffématen som vi lagat tillsammans smakade supergott. Barnen lekte tillsammans i flera timmar. Vi vuxna pratade, åt och spelade spel i flera timmar!
En mycket lyckad kväll och en fin avsluting på det gamla året!

Besökare

Bloggtoppen.se