Hem ljuva hem

Piteå, Norrbotten, Sweden
Hej och välkommen till min blogg! Här visar jag bilder och skriver om mitt vardagsliv med man och två barn i åldrarna 5 och 6 år. Själv är jag 35 år, jobbar som socionom och bor i ett mysigt gammalt hus i Piteå. Jag älskar inredning och fina saker, att fotografera och redigera korten, laga mat och baka, promenera, shoppa, läsa, surfa och blogga, och såklart att umgås med familj och vänner. Alla bilder som visas i bloggen är fotade av mig om inget annat anges. Lämna gärna en liten kommentar så att jag vet att du varit här!

fredag 29 februari 2008

gott och grönt

Hade egentligen halvt om halvt bestämt mig för att inte köpa några kokböcker på årets bokrea. Jag var dock tvungen att ändra mig när jag sprang på den här boken: "gott och grönt -gröna läckerheter från Allt om mat". Titeln låter ju inte särskilt upphetsande, men jag lovar att innehållet bjuder på mycket vackert ögongodis! Innan barnen kom till världen lagade (och åt) jag och maken väldigt mycket vegetariskt mat, men med tiden- och för enkelhetens skull- har den gröna matlagningen (tyvärr) försvunnit allt mer från vår vardag och jag känner ofta att jag saknar goda, mättande och inspirerande gröna rätter. Den här boken verkar vara räddningen på min gröna idétorka. Här finns nämligen massvis med vegetariska smarriga recept som bara måste provas- snart! Så detta är ett boktips till alla er andra som också gillar vackra matbilder och bra recept på gott och grönt. Grönt är skönt (och gott)!!

torsdag 28 februari 2008

gröna löv

En ny vårinspirerad gardin!
Jag fyndade det här tyget för någon vecka sedan och gillar det jättemycket! Såg ganska snart framför mig en ny gardin till hallen, och tur då för mig att jag har en levande symaskin (mamma) som kan ta upp beställningar från den ohändiga dottern som varken kan eller vill lära sig att sy! Idéer har jag gott om, men jag är nog inte särskilt praktiskt lagd och tålamod har jag lika med noll när det gäller symaskiner. Då är det enbart skönt att kunna leja bort själva jobbet till någon som kan!

tisdag 26 februari 2008

min last

min last!
Tisdagstemat idag är last. Visst gillar jag en massa goda grejer som glass, fika, mörk choklad, kaffe och (bröd)! men det ska väl ganska mycket till innan man kan kalla något för en last.
Utan tvekan är dock sockerfria tuggummin min stora last sedan många år tillbaka. De ska helst vara av märket Extra och helst i smaken eucalyptus eller honey lemon. Jag tuggar mig igenom en si sådär 2-3 sådana här påsar per vecka...
Vad är er last??

måndag 25 februari 2008

än är det mörkt om kvällen

hängande värmeljusstake från Åhléns
Än är det mörkt ute om kvällarna så det är fortfarande mysigt att
tända ljus.
Fick dessa värmeljusstakar/lyktor i present av syrran igår.
Väldigt fina och enkla.
Nu hänger de på rad i varsitt fönster:
Har för övrigt haft en bra dag på jobbet, följt av ett par sköna timmar hos bästaste frisören Sofia på Paus. Resultatet blev en massa blonda och kopparröda slingor!
Lite ovant med allt det röda, men alltid kul med lite förändring.

söndag 24 februari 2008

bullbak och kalas

Cheesecake och arraksbollar
(Klicka på bilden för att förstora den).
Hoppas att ni alla haft en riktigt bra helg! Här har det varit fullt upp i köket under lördagen och sedan har vi kalasat på alla godsaker idag. Vi har bland annat bakat kanelbullar, syltkakor, arraksbollar och cheesecake (se bild ovan). Det är kul att "skapa" i köket men igårkväll fick vi ändå en välbehövlig break från hemmet då vi var bjudna på en jättegod och väldigt trevlig middag hos familjen B. De allra närmaste släktingarna (totalt 15 st med oss) har alltså uppvaktat mig och Niklas idag. De kom med blommor och jättefina presenter. (Tusen tack alla ni)!! Vid sådana här tillställningar njuter verkligen våra barn till fullo av att ha alla sina mor och farföräldrar och övriga nära samlade hemma hos oss. Det är idel glada miner! Istället för vanlig tårta bjöd vi på hallon-cheesecake. (Se bild ovan). En otroligt lättbakad och smarrig (men ganska mäktig) variant som bakas helt utan ugn. Receptet kommer här! (Hoppas att ni också prövar det). Hallon-cheesecake (1 tårta) Botten: 200 g digestivekex 1 dl smält smör Fyllning: 200 g philadelphiaost 1,5 dl florsocker 3 tsk vaniljsocker 3 dl vispgrädde Hallonkräm (1 påse pulverkräm) 2 dl vatten färska eller frysta hallon Kör digestivekex och smält smör i en matberedare. Tryck ut "degen" i en pajform. Ställ kallt en stund. Blanda florsocker och vaniljsocker. Rör ihop det med philadelphiaosten till en smidig kräm. Vispa grädden hårt. Blanda den med ostkrämen. Bred ut den över kexbotten. Blanda 1 påse pulverkräm med 2 dl vatten. Bred hallonkrämen över ostkrämen och garnera med hallon. Ställ i kylen några timmar innan servering. I morse snöade och stormade det för fullt utanför knutarna, men ovädret höll som tur var inte i sig särskilt länge. Ett tag var dock våra fönster alldeles nersnöade. Ganska mysigt faktiskt!
På återseende!

torsdag 21 februari 2008

en bonusdag

gullungarna i badet ikväll
Idag och imorgon skulle jag egentligen befinna mig på resande fot via jobbet, närmare bestämt på utbildning i Luleå. Detta blev dock inställt eftersom hon som håller i utbildningen blivit sjuk. Först blev jag förstås lite besviken över beskedet eftersom jag verkligen sett fram emot fortsättningen av den här kursen. Men det kommer förstås ett nytt tillfälle senare under våren, och sen insåg jag också att det är en hel del fördelar med att inte resa bort när man tänkt det. Till exempel så fick jag plötsligt en massa bonustid på jobbet i form av två obokade dagar där jag istället har möjlighet att jobba ikapp det jag inte hunnit med.(Väldigt välkommet just nu).
Veckan har gått oerhört snabbt och imorgon är det härliga fredag-igen. Tyckte att det var precis nyss, typ i förrgår, vi åkte till Källan. De två senaste kvällarna har bjudit på riktiga trevligheter; tisdagkväll var jag och framtidsmässagänget (totalt 6 st) ut och åt middag på Valdino. Åt en riktigt god laxrätt där- igen. Smakade förstås extra bra när man blev bjuden på kalaset!
Och igårkväll fick vi supertrevligt besök av tre stockholmspinglor på besök i hemstaden! Den minsta pinglan, lilla söta "R" på 7 månader blev dessutom väldigt uppskattad av Nelly och Olle!
I helgen blir det bland annat att baka och bjuda den närmsta släkten på fika eftersom både jag och maken har fyllt (och fyller) år under denna månad. Därav hoppas vi väl inte direkt på bra väder eftersom vi ändå mest kommer att befinna oss inomhus. För övrigt väntar även en uppskattad middag med trevligt sällskap hos familjen B på lördag!
Trevlig helg!

tisdag 19 februari 2008

tisdagstema:längtan

Två egna fotocollage som båda får symbolisera min längtan efter sommar!
Dagens tisdagstema är längtan. Har inte varit med på tisdagens fotoutmaning på länge nu, men ska försöka ta upp det igen. Själv längtar jag efter sommar, sol och värme! Vad längtar ni efter?

söndag 17 februari 2008

relalalaxa

träskulptur av en björn utanför Källan- för dagen lätt översnöad!
Lördag morgon lämnade vi våra två uppspelta och glada barn hos farfar och Ulla i stan. Sedan tog jag och maken bilen och begav oss 18 mil söderut och inåt landet, närmare bestämt till Åmliden i Västerbotten och Källan kurhotell & SPA. På denna ort (in the middle of nowhere) har vi slappat, ätit gott, fått SPA-behandlingar, simmat i poolen, bastat, läst tidningar, sovit och bara mått gott. Mycket lyxigt och vederkvickande för två trötta småbarnssjälar! I morse vaknade vi upp till en strålande vacker och solig dag i Åmliden. Under en förmiddagspromenad passade jag på att fota den natursköna omgivningen. Se bara vilka härliga bilder det blev, och ingen alls bearbetning av fotona behövdes den här gången. Det fantastiska ljuset ordnade allt:
...såå mycket norrland är det över den här bilden!!
Snötyngda träd- tidig förmiddag
lugnt och fridfullt
en stilig ren utanför hotellet
Källan var näst intill fullsatt denna helg, och det var faktiskt några fler unga (Ja, det måste man väl säga!) par där också förutom vi, men för övrigt måste jag ju medge att det fanns en viss pensionärskänsla över placet. Det kan man ju dock leva med när man får vila upp sig och ha det bra i en uppassande miljö?!
Trots en underbar helg måste jag bara få gnälla lite också...
Brrr för kylan i SPA-behandlingsrummet!! Jag förväntar mig näst intill tropisk värme i en SPA-miljö, men istället frös jag som ett asplöv under ryggmassagen. Även hon som masserade mig var väldigt kall om händerna! (Förstår hon inte att en massör måste ha varma händer oavsett omgivningens temperatur...)! Tur i alla fall att jag kunde rädda mig in i värmen i bastun efteråt så jag led förstås ingen större nöd.
Efter ett lunchstopp på Waynes coffee i Skellefteå återvände vi (ovanligt pigga och utvilade) hem till Piteå, och det var förstås himla härligt att återse de små älsklingarna igen!
Imorgon väntar åter jobb och dagis.
Godnatt!

torsdag 14 februari 2008

en kram till er alla

Till alla fina bloggläsare därute; en kram till er på alla hjärtans dag!
Idag har jag stått i en monter på Framtidsmässan på Nolia. Har träffat en massa folk hela dagen, mest ungdomar förstås, och det har varit kul. Fick även höra Paulo Roberto föreläsa om sitt hårda liv, vilket var över förväntan intressant.
Efter jobb och dagis åkte hela familjen till mina föräldrar där vi blev bjudna på en jättegod middag och efterrätt. Barnen hade så kul med mormor och morfar och ville aldrig åka hem så det blev ganska sent innan de var i säng ikväll. Tur att det är fredag imorgon!
I helgen åker jag och maken iväg till en (för oss) främmande ort för att bara slappa och må skönt! Tar därför en bloggpaus på några dagar.
Ha en riktigt skön helg!!

onsdag 13 februari 2008

elloshyllorna är äntligen på plats

Ni som följt min blogg under en längre tid kanske minns att jag vid ett tillfälle visade ett par vita hyllor som jag precis hade beställt från ellos...? Detta inlägg var den 9 november, med andra ord ett ganska bra tag sedan nu. Leveransen av hyllorna blev rejält försenad och inte förrän i mitten av januari kunde jag hämta ut paketet. Väl på plats hemma hos oss har det sedan blivit mer förseningar. Tror mest att det berodde på att jag inte kunnat bestämma mig för var jag skulle sätta upp dem. Hade först tänkt sätta upp dem i barnens sov/lekrum på övervåningen, men tvekade sedan några varv för att i slutändan ändå sätta upp dem där! Det blev faktiskt riktigt fint och barnen gillar också sina nya hyllor som de fyllt med småsaker som ryms där. Så här såg hyllorna ut i webbkatalogen

...och så här ser de ut hemma hos oss:
Olles hylla söta tvillingnallarna Nellys hylla
Ha en bra kväll!

tisdag 12 februari 2008

bröllopsdag

I den här familjen har vi plötsligt många anledningar att fira under februari. Förutom två födelsedagar och alla hjärtans dag så har vi även vår bröllopsdag under denna månad. Det känns som att det var något mer också...
I år har jag och min älskade Niklas varit tillsammans i 12 år, varav vi varit gifta i 3 år (idag på dagen). Min romantiska karl kom ihåg att uppmärksamma detta redan i lördags då han överraskade mig med lyxig choklad samt den här superfina orkidéen! (se bild).
Vi gifte oss alltså för 3 år sedan, borgerligt i Stockholms stadshus, en mild februaridag med lille Olle (då 22 veckor gammal) i min mage! Mycket enkelt, men ändå ett väldigt fint minne!

måndag 11 februari 2008

en tops i örat

...nåja, inte en hel topz i örat, men väl ena bomullsdelen av pinnen! Stod och kliade mig med en topz i örat igår kväll, och vips- plötsligt lossnade den lilla bomullsdelen och försvann långt inne i örat... Jag: "neej, skiiit"! (Har pinsamt nog varit med om det här förut trots att det nu var ganska länge sedan). Både jag och Niklas försökte lite lätt desperata (läs: jag) att "fiska" ut bomullsbiten med en pincett, men då åkte den förstås bara djupare in i örat. Med något nedsatt hörsel och med ett svagt obehagligt bomullsgnissel i vänster öra ringde jag vårdcentralen direkt de öppnade i morse. Jag fick komma på en gång. Ingreppet var odramatiskt och tog väl ungefär 4 minuter. Förutom att man känner sig ganska dum (och pinsamt avslöjad med att man faktiskt petar sig i örat) så känns det dessutom som en väldigt onödig utgift att betala 150 kr för läkarbesöket... Fick också veta idag att sjuksköterskorna inte tar på sig detta ingrepp eftersom området öron är läkarnas ansvar! PS! Tusen tack förresten för alla era gulliga grattishälsningar! Ni är så fina allihopa. Kram!!

söndag 10 februari 2008

33 år

Mina födelsedagstulpaner och det nya halsbandet.

Jag fyller år idag! Trettiotre bast! Morgonen började jättemysigt med en liten sovmorgon och sedan charmig uppvaktning av man och barn. Fick bland annat jättefina halsband (x2) och örhängen. Allt från SNÖ. (Det ena halsbandet syns förresten på bilden ovan). Sedan följde en extra god mysfrukost med tända ljus. I övrigt har jag inte haft något kalas idag utan vi tänkte "klumpa ihop det" och bjuda på fika för både mig och Niklas om ett par helger eftersom han fyller år i slutet på februari. Idag har det varit ganska molnigt och några plusgrader ute. Ovanligt varmt för den här tiden på året, men så har det ju i och för sig varit hela den här milda vintern. Idag fick även Olle (till sin stora lycka) göra entré på skridskobanan och det gick verkligen så mycket bättre än vad någon av oss kunnat tro. Så nu har vi två stapplande/trippande lyckliga skridsko(åkande...)barn. Ikväll har jag varit på ett trevligt me&I party hos Anna. Hon bjöd oss (=en liten hugad skara) på sina egengjorda jättesmarriga semlor.

Som vanligt blev slutsumman på beställningssedeln till Me&I lite för hög men av erfarenhet brukar det vara värt det. Har bland annat beställt två klänningar till mig själv, varav dottern kommer att matcha den ena med en likadan!! (Jättesött tycker jag). Nu ska jag hoppa i badet! Simma lugnt!

lördag 9 februari 2008

första korsordet

"K står i kö"
På morgonen löste jag och Nelly Piteå-tidningens barnkorsord tillsammans. Att kunna läsa och förstå själva logiken i ett korsord är förmodligen väl svårt för en fyraåring, men att försöka skriva rätt bokstäver i de små rutorna är en lagom och rolig övning!
Charmigt värre tycker jag!

fredag 8 februari 2008

vårkollektionen!

"Godisråtta"
Idag har me&I släppt sin härliga, färgglada vårkollektion.
Jag vill ha i stort sett allt!!
Ser verkligen fram emot partyt på söndag.
Problemet blir bara att välja ut några favoriter när det finns så många!
Ett angenämnt problem förstås.
Kläderna ser du på http://www.meandi.se/

torsdag 7 februari 2008

trappan-ett snigelprojekt

För ett par veckor sedan började vi att måla om vår trappa, och jag kan tyvärr inte säga att vi har kommit mycket längre än så. Trappan är inte ens grundmålad ännu!! Förutom bristen på tid så är nästa "problem" att vi bara kan måla när barnen sover och den tiden är vi väl inte riktigt toppmotiverade någon av oss. Nej, inte ens jag är tillräckligt peppad för att ta fram penslar, färg och arbetslampa en vardagkväll vid 21-tiden, när vi båda jobbat hela dagen, lagat middag, myst, lekt, badat och nattat barnen, stökat undan i köket, handlat, satt igång en tvätt, pratat i telefon, bloggat, duschat, kollat igenom barnens ryggsäckar... Ja det rullar ju liksom på hela tiden. Jag är i alla fall himla glad över att vi har börjat måla för det innbär ju att vi måste göra det klart någon gång! Egentligen är det ju inte alls så himla bråttom med det, utan det handlar förstås bara om att jag vill ha det gjort- för att det kommer att bli så fint! Eventuellt målar vi hela trappan vit i slutändan. Det har börjat luta mer och mer åt det hållet. Hade ju bara tänkt måla vagnstyckena, men en helt vit trappa lockar faktiskt mer och mer. Hoppet om att måla nästa gång står nu till en oplanerad lördagkväll eftersom det märkligt nog verkar vara det absolut bästa tillfället för målning i det här huset! Vem vet, kanske blir det redan nu på lördag?!

tisdag 5 februari 2008

fettisdag

min mammas semlor- världens godaste!
Som jag sagt tidigare; jag älskar verkligen semlor och idag är det självaste semmeldagen, alltså fettisdag! Jag har hunnit äta hela 3 stora semlor under tiden från igår kväll fram till 10-tiden idag på förmiddan! Hämtade ett mindre lass hemma hos mamma och pappa igår så hela familjen njöt av de supergoda bakverken efter middagen. Idag blev det en på jobbet också- från Hanséns bageri. Den var helt okej förutom grädden som smakade konstigt och plastigt.
Hoppas att ni också fått er en god semla under dagen!

måndag 4 februari 2008

helgen

Nelly på skridskor!
en härlig vinterdag!
Måndag igen. Helgen gick som vanligt alldeles för snabbt eftersom vi haft roligt och fullt upp! Kalas, skridskor, skidåkning, städ och tvätt är en bra sammanfattningen av dessa två dagar. Min förkylning var som värst på lördagen, men igår var jag nästan helt bra igen så det verkar ha varit en lindrig variant.
Igår var det en riktigt härlig vinterdag här i Piteå. Lite sol och -4 grader. Nelly fick "äntligen" premiäråka på sina nya skridskor, vilket gick jättebra. Trots att hon mest "trippar" fram på skridskorna måste jag medge att hon har riktigt bra balans. Hon älskar det och längtar redan till nästa gång. Olle har inte fått några skridskor ännu men han fick åka skidor ute på gården vilket gick riktigt bra det också. Nelly åkte också lite skidor men hon hade vuxit ur både stavarna och skidorna (bindningarna) så det funkade inte lika bra som året innan. Nu ska hon få nya skidor och så får Olle ta hennes då de passar perfekt till honom nu.
Olle på längdskidor!
Premiäråkning innebär förstås några fall!
Hoppas att resten av vintern och (snart) våren kommer att bjuda på fler härliga dagar för skridsko-och skidåkning för de små. Det är kul att de båda gillar det. Själv är jag tyvärr alldeles för frusen om fötterna för att klara av något utav det. Men titta på och gå bredvid dem går bra så länge det inte är kallare än minus fem grader ute, och så länge de inte åker snabbare än så här!!
Imorgon är det (en av de) bästa av dagar, nämligen fettisdag! Vilket innebär semlor...!

lördag 2 februari 2008

mer av soffbordet

Det nya soffbordet i sin helhet!

Här kommer nu de utlovade bilderna på soffbordet. Tyvärr är bildkvalitén helt kass eftersom jag inte riktigt har lärt mig vår nya jättefina kamera ännu. Jag jobbar dock hårt på det!

Soffbordet sett i sin omgivning i vardagsrummet!
Olivgröna filtar och en mysig svart ryamatta har också tillkommit ! en annan vy av vardagsrummet, sett med öppningar till köket och matrummet.

Och så här såg det ut innan...

Det "gamla" IKEA bordet var på tok för stort för soffan och rummet. Det kommer däremot att bli fint i sin nya miljö- hemma hos syster-yster!
Allt det röda i filtar och mattan kändes också ganska passé så här efter jul, så det blev rätt att byta ut den färgen i textilerna. Endast den stora röda "gladkudden" framför öppenspisen, samt de rödmönstrade sammetskuddarna fick vara kvar i det "nya" rummet.
Nu ska jag byta om till kalaset!

fredag 1 februari 2008

fredagkvällens godbitar- kaffe, grymt god choklad och lila tulpaner!
Pustar ut i soffan efter en stressig dag på jobbet. Har dessutom blivit förkyld så nu sitter jag här och nyser och snorar. Vi har spelat in hela veckans avsnitt av den danska serien Happiness så vi kanske börjar titta på den ikväll om vi orkar.
Imorgon är vi bjudna på två kalas; ett fyraårs- och ett 60-årskalas så dagen är fullbokad med trevligheter. Just nu känns det dock som att vi skulle behöva en helg på minst 4 dagar för att hinna med allt vi vill, måste och borde göra nu!
Någon som känner igen sig?

Besökare

Bloggtoppen.se