Hem ljuva hem

Piteå, Norrbotten, Sweden
Hej och välkommen till min blogg! Här visar jag bilder och skriver om mitt vardagsliv med man och två barn i åldrarna 5 och 6 år. Själv är jag 35 år, jobbar som socionom och bor i ett mysigt gammalt hus i Piteå. Jag älskar inredning och fina saker, att fotografera och redigera korten, laga mat och baka, promenera, shoppa, läsa, surfa och blogga, och såklart att umgås med familj och vänner. Alla bilder som visas i bloggen är fotade av mig om inget annat anges. Lämna gärna en liten kommentar så att jag vet att du varit här!

söndag 30 mars 2008

här stinker det ättika!

Maken fick någon sorts il ikväll och började kalka av vår kaffebryggare som börjat sacka av rejält under den senaste tiden. Nackdelen är att det fullkomligen stinker i hela huset av stickande ättikslukt från den där avkalkningskuren. Förhoppningsvis är det bara detta som behövs för att kaffebryggaren ska bli sig lik igen! När maken ändå var i farten tänkte han ge sig på vattenkokaren också, men för att avkalka den räcker det inte med ättika utan där behövs citronkristaller, vilka förslagsvis säljs på Apoteket. Allt detta enligt den medföljande manualen. Då får vattenkokaren bli ett senare projekt... Så ljust och härligt det var ute ikväll när vi hade ställt fram klockan! Och äntligen har utomhustermometern börjat visa på några plusgrader. Jag blev jättesugen på att ge mig ut på en snabb promenad, så jag gick en kortare powerwalk ikväll, följt av några situps och några försök till armhävningar. Det kändes bra och jag blev väldigt peppad på fler promenader framöver, nu när man inte länge behöver frysa händer och fötter av sig. Igår hade vi våra fina vänner här på middag. Tyvärr blev inte lammsteken eller tillbehören lika lyckade denna gång som när vi gjorde receptet själva, men det viktigaste var förstås att vi fick träffas och ha det trevligt. Maten och vinet slank ner i alla fall, och förrätten (Lax- och räkfyllda parmesanknyten) var jättegod. Förrätten hann jag ta en bild på också (se nedan) fast bilden blev tyvärr lite blek i färgerna. Originalet var bättre! (-:

Ha en bra vecka. Nu är det väldigt snart april!

fredag 28 mars 2008

en rolig kväll i Luleå

Om jag verkar lite frånvarande här på bloggen i veckan så beror det bara på att det är lite fullt upp just nu. Detta i kombination med att jag är ovanligt kvällstrött! (vilket inte är särskilt likt mig). Nåja, det känns bra att ta sig i säng lite tidigare någon gång i alla fall. Igår var en spännade och rolig torsdag. Jag jobbade bara halva dagen och sedan var jag på anställningsintervju. Efter detta lämnades barnen hos mormor och morfar medan jag och Niklas åkte till Luleå för att se Henrik Schyffert i "the 90:s- ett försvarstal" på Kulturens hus. Han var verkligen jättekul. Minns inte när jag skrattade så mycket senast! Det var väldigt hög igenkänningsfaktor på innehållet i underhållningen. (Och sedan är han ju så himla söt och charmig också)! Till min glädje visade det sig sedan att affärerna i Luleå hade kvällsöppet till klockan nio just denna kväll. Jag shoppade dock bara tvålar- på Lush. Men det är inte dåligt det heller, för nu doftar det underbart i hela badrummet! bilden: Härliga godluktande tvålar från LUSH med de trevliga namnen: Rock Star, Honey I Washed the Kids, samt I Should Coco Soap...

Ha en trevlig helg!!

måndag 24 mars 2008

annandag påsk

brödbak!
Idag var det då sista dagen av påskhelgen och slutet på en härlig ledighet. Efter tre trevliga dagar på "turné" runt om hos föräldrarna i hem och stugor, så var det riktigt skönt med en hemmadag som avslutning på ledigheten. Vi har blivit så ompysslade och uppassade av alla, så nu är vi nästan helt förslöade. Idag styrde vi dock upp med både toastäd, dammsugning, rensning i låda, utomhusvistelse, brödbak med mera. Påsken har varit iskall och växlande med snö och sol omvartannat. Nu längtar jag bara mer och mer efter vårvärme och ljumma vindar!! Idag var det nog ändå den bästa dagen vädermässigt så Niklas och Olle har passat på att vara utomhus två gånger, medan jag och Nelly (som ännu inte är helt frisk från febern) har stannat inomhus och pysslat och bakat. Igår hittade jag ett härligt brödrecept i Aftonbladets bilaga "Hemma" vilket jag har prövat idag. Resultatet blev ett underbart gott bröd som jag helt klart kommer att göra igen! Det är inget supernyttobröd och det tog lite tid att baka det med totalt 2,5 timmars jäsning och sedan en timma i ugnen, men det var värt all väntan, och fiberrika bröd äter jag så mycket av i alla fall. (-: Här kommer det enkla receptet: "Linda limpor" (1 jättelimpa) 8 dl fingervarmt vatten 50 g jäst 3 msk sirap 2 msk olivolja 1 msk salt drygt 1,5 dl vetemjöl (det behövdes minst 1,7 dl) Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt övriga ingridienser. (Degen ska bli fast men lite kletig). Jäs degen under bakduk i 1 timma. Putta till den så att den sjunker ihop och jäs ytterligare 1 timma. Klä en rektangulär form med bakplåtspapper (eller olja en teflonform- det gjorde jag). Stjälp upp degen i formen och strö lite mjöl ovanpå. Låt jäsa 30 min under bakduk. Sätt ugnen på 275 grader. Grädda brödet i 10 min, sänk sedan värmen till 100 grader och grädda i ytterligare 45 min. Stjälp upp brödet på galler och låt svalna.
Anthon Berg- goda och vackra marsipanägg Hoppas att ni alla haft en bra påskhelg!

fredag 21 mars 2008

ny router

Tack vare att vi äntligen skaffat oss en ny trådlös router, är det numera möjligt att snabbt och enkelt ladda upp bilder utan att först behöva minska storleken så att datorn ska orka ladda upp dem. Nu kan jag dessutom till min stora glädje börja att"scrappa" hejdlöst här på bloggen om jag nu skulle känna för det. Ikväll gjorde jag det, så nu har jag skapat ett nytt sidhuvud med bilder som jag fotograferat i vårt hem. Kul "datapyssel"!

torsdag 20 mars 2008

Det är de små detaljerna som gör det.

Visst är det ofta de små detaljerna som gör det! Idag är det den nya duken på vårt köksbord som är den lyckade inredningsdetaljen i helheten. "Fyndet" är en mjuk skinnduk från Vilémo. Den är mörkbrun och matchar därför bra till både stolarna och arbetsbänkarna. (Hade den bara funnits i rund i turkos hade det nog blivit en sådan istället) men det här blev också väldigt bra. Efter en tidig morgon (båda barnen vaknade strax efter kl 06...) gav jag mig ut på en (välbehövlig?/uppiggande!) liten shoppingrunda på stan medan Niklas och barnen var ute och lekte i friska luften. En och en halv timma senare kom jag hem med en kofta, korta (sommar)capri-jeans, ett nagellack, en videkissekvist, en vintetra, och så denna duk som jag hittade på Keramix.

En rund duk på ett runt bord!
Idag efter lunch klagade Nelly på att hon frös. En halvtimma senare var hon hängig och kokhet med en feber på 39 grader. Hon har inte varit sjuk sedan julveckan, så det verkar lite lustigt nog som att hon bara blir storhelgs/högtidssjuk! Efter en tupplur och en dos alvedon var det trots allt full fart på henne igen vid middagstid.
Morgonens äggfrukost med gulliga äggkoppar från Alessi.
Det var Skärtorsdag hos oss.

onsdag 19 mars 2008

påsklov!

Idag har vi målat ägg med vattenfärger.
De vackra färgglada äggen ska avnjutas till frukost imorgon bitti.
Nu har vi påskledigt tillsammans i några dagar! Vi jobbar egentligen halv dag imorgon men både jag och mannen har tagit helledigt från våra respektive jobb så Skärtorsdag blir en skön bonusdag.
Jag har varit frisk och tillbaka på jobbet sedan i måndags. I samma veva blev Niklas sjuk och han är fortfarande rejält krasslig. Barnen har hållit sig friska i flera månader men idag fick vi hämta hem Olle från dagis eftersom han var lite hängig. Han hade feber ikväll men verkar i alla fall vara rätt så pigg, så förhoppningsvis ska vi alla vara friska, pigga (och glada) under påskledigheten.
En glad och lite sömnig påskkärring på väg till dagis! (Storasyster ville däremot inte vara utklädd eller sminkad till påskkärring idag. Inte heller vara med på kort).

Gula tulpaner på matbordet ger härlig påskstämning!

I övrigt har vi endast detta påskpynt i det här huset- en plåthöna och ett gult äggljus! Det behövs egentligen inte så mycket mer när man har tulpanerna!

Ikväll smyger vi in i barnens rum och lägger påskägg under deras sängar.

(Minns ni själva hur mysigt och spännande det var att upptäcka ett påskägg under sängen- fullt med godis)!

Önskar er alla en GLAD PÅSK!!

söndag 16 mars 2008

Ben & Jerry´s och Melodifestivalen

...nä, festligare än så här blev det tyvärr inte igårkväll.
Med en fortsatt rejäl förkylning och feber på som mest 38,5 var det inte läge för mig och klackeskorna att gå på bröllop.
Lite bittert känns det förstås att ha gått miste om hela partajet, men jag mår i alla fall bättre idag och det känns skönt.

fredag 14 mars 2008

rapport från en sjukling

Med mig är det fortsatt hängigt och idag slog själva förkylningen till med full kraft, så jag har nyst och snorat i ett hela dagen. Tur att inte bröllopet var idag, för det hade inte varit möjligt att bege sig ut bland folk i detta läbbigt ofräscha och smittsamma tillstånd.
Nu hoppas jag stenhårt på att läget ska vara betydligt bättre imorgon så att vi kan gå på bröllopet som jag sett fram emot. Det är inte särskilt ofta som vi går på fest nu för tiden, och jag längtar verkligen efter att få klä upp mig och göra mig festfin! Har ju köpt ny klänning och nya skor för detta tillfälle, och dessutom klackeskor till råga på allt! (Jag brukar i stort sett aldrig ha skor med klack, än mindre pumps, då jag tycker att jag är tillräckligt lång ändå (173 cm...) men så kände jag för att pröva ändra på den saken. Så nu står ett par snygga Vagabond med kilklack i garderoben och väntar på att få gå på fest... och nu närmast ska jag måla naglarna så att de är redo för imorgon, ifall att jag också är det!

torsdag 13 mars 2008

..och de nominerade är:

Häromdagen blev jag nominerad av min vän Anna. (se tidigare inlägg). Jag skulle helst vilja skicka utmärkelsen vidare till samtliga i min blogglänklista men det går förstås inte, så det blir slutligen följande fem bloggar (utan inbördes rangordning) som får ta emot min "you make my day award": mina glädjeämnen: bloggar om inredning, snygga prylar och trädgård i en skön och trevlig mix.
ranas horisont: skriver kärleksfullt, nära och igenkännande om vardagslivet med man och två små barn. Uppdaterar ofta.
cina med mera: Blivande trebarnsmamma som bloggar om sin graviditet, sina barn, inredning, recept med mera. Dock endast för inbjudna läsare.
arga mammans tankar: skriver ärligt och uppriktigt (och ofta kul) om det krävande livet som arbetande småbarnsmamma och om den ständiga svårigheten att få ihop livspusslet.
tankar från en vit soffa: Trebarnsmamma som bloggar om barn, hus, hem, mat och bak, samt låter renovera och inreda ett gammalt stooort hus.
(Ni väljer förstås själva om ni vill skicka utmärkelsen vidare)!
Själv har nu även jag, som så många andra, drabbats av halsont, förkylning och feber, så det blev inget jobb för mig idag. Inte imorgon heller. Ingen av de andra i familjen är drabbade. Inte ännu i alla fall. Nu måste jag bara se till att tillfriskna riktigt snabbt eftersom vi ska på bröllop på lördag!

tisdag 11 mars 2008

tisdagstema: badrum

Tisdagstemat idag är badrum. Nedan följer tre bilder från vårt eget badrum. Vi byggde badrummet i samband med att vi flyttade in i huset för sju år sedan. Det är inte särskilt stort, men det rymmer både badkar, duschkabin, tvättställ med kommod, ett skåp, ett väggskåp, ett medicinskåp, samt såklart -toalettstol. Väggarna är ljusgrårandiga och golvet är grafitgrått.

söndag 9 mars 2008

bf=barnfritt

Jag har blivit nominerad av Anna!; "You make my day award". Det känns förstås både hedrande och jättekul! Kommer att skicka den fina utmärkelsen vidare vid tillfälle! Som barnen har längtat till idag! Till farmor och Jan och att få sova hos dem, och få vara lediga från dagis och hemma hos farmor hela dagen imorgon. Roligt och spännande! Vi lämnade barnen vid lunchtid och sedan har vi själva spenderat hela dagen i Luleå. Har bland annat shoppat kläder till barnen, skor och smink till mig själv, kläder till maken, samt en fulsnygg orange termos på Mique. Vädret var rysligt dåligt idag- en nollgradig, blöt snöstorm. Efter flera timmars shoppande var vi båda förfärligt hungriga och hamnade av en slump på mysiga restaurangen Thai thai i Luleå. I ett halmbås med skylten "Koh Samui" åt vi en god två-rätters middag under kulörta, kitschiga lampor. (Thai garden här i stan har faktiskt godare mat, men inte lika mysig restaurang)! Fredagkväll åt vi också gott! (Supersmarrig afterwork från Bryggargatan) som vi beställde hem och dukade fram efter det att barnen somnat för kvällen. Igår lördag hade vi först lite lösa planer på familjedagen på Vallsberget, men en morgontemperatur på -12 grader avskräckte oss, så istället blev det en tripp till stan där jag köpte ett våffeljärn för presentkortet jag fick när jag fyllde år. Det blev ett Vilfa järn- bäst i test! Vi har inte haft något våffeljärn i det här huset tidigare, men från och med nu ska här minsann gräddas våfflor!
Efter stadsbesöket följde en mycket lugn och skön dag. Efter Olles eftermiddagssömn gjorde vi egen latte som avnjöts till goda kanelbullar. Medan Niklas och Olle gick ut för att skotta lite snö stannade jag och Nelly inne i värmen och trädde pärlor och vässade färgglada blyertspennor. latte och kanelbullar
Färgglada pärlor! med tungan rätt i mun!
busiga indianer (!)??
Igårkväll efter middagen lekte barnen indianer (!) och sprang helt vilda omkring med Ikeas Mammutpallar på huvudet och tjoade och lät. Inte visste vi att det är indianer ser ut!
Härliga och söta indianer var det i alla fall!
Barnen är verkligen helt underbara just nu. Nelly är inne i en väldigt lugn och harmonisk period, och de leker mycket med varandra. Det gäller att ta tillvara på och njuta av de här lugnare perioderna, för att minnas dem när det sedan kommer en mindre stabil fas.
Nu ska jag göra mig en kopp honungsté för att värma och lindra min lätt onda hals, så att det förhoppningsvis stannar vid lätt ont.
Känns jättekonstigt att vara här hemma alldeles själva utan kidsen. Vid det här laget skulle vi ha badat och gjort i ordning dem för kvällen, men nu ligger Niklas och sover i soffan och jag sitter här och bloggar. Trots att man redan saknar dem är det ganska skönt också- att bara få göra precis vad man vill, när man vill.

lördag 8 mars 2008

blogger vägrar

Har nu försökt hur många gånger som helst att göra ett inlägg med bilder, men blogger verkar inte alls vara på humör för detta för rakt ingenting funkar. Har även försökt att läsa och lämna kommentarer hos flera av er både igår och idag men det har inte heller fungerat hos alla. Mitt nästa inlägg får därför snällt vänta tills imorgon... Någon fler som haft problem??

torsdag 6 mars 2008

vardag

Diskmaskinen är fortsatt trasig fram till på tisdag (!). Först då har de möjlighet att komma hit för att åtgärda felet. Härligt nog gäller fortfarande garantin (1 månad kvar innan den går ut) så det kommer inte att kosta oss något. Det var i alla fall tur i oturen! Att vara utan diskmaskin innebär att maken diskar och diskar och jag tvättar och tvättar (för att kompensera hans slit...)! Det känns verkligen som att vardagen är grymt dominerande här just nu! Allt går bara runt, runt (inte bara tvättmaskinstrumman) utan även jobb, dagis, städ, mat, handla, städa osv. Detta är förstås ingen nyhet och ingen alls skillnad jämfört med alla de andra 51 veckorna på året, men ibland känns vardagen påtagligt oglamorös vilket är fallet nu. Vi har båda väldigt mycket på jobbet också så stress och trötthet spär väl på hela känslan. Och vädret är väldigt vintrigt trots att det är mars (ja, nu behagar både snö och kyla att komma och jag längtar bara till värme och snöfritt). Men vi är fortfarande friska i alla fall!! Allihopa. :D Och barnen sover som stockar på nätterna. (...peppar, peppar-ta i trä). Så egentligen har jag ju inget att klaga på! Men jag kände bara för att gnälla lite, och nu känns det genast mycket bättre när jag fått skriva av mig!! Ha en skön kväll! Nu ska jag gå och hänga tvätt...

måndag 3 mars 2008

måndag och trasig diskmaskin

Nu kan även vår familj sälla oss till den skara människor som under det senaste året haft en trasig diskmaskin av märket electrolux. Av alla klagomål att döma så har vi nog bara haft tur att den diskat näst intill friktionsfritt under 3 års tid. Men igår la den plötsligt av, bara sådär, och imorgon kommer reparatören. Förhoppningsvis går det väldigt fort att åtgärda problemet. Att handdiska är ingen hit för en småbarnsfamilj med konstanta högar av disk. Tur i alla fall att maken diskar nästan lika effektivt som maskinen (och rent blir det också) men hur kul är det egentligen?? Igår besökte vi för första gången Nimbys värld eller "Skeppet" på Pite havsbad, och som väntat var det himla lyckat för barnen! För oss vuxna med för den delen. Det var faktiskt riktigt fräscht och fint där, mycket finare än förväntat. Vi var där i totalt tre timmar och förutom att leka hann vi både äta lunch och fika på stället. Däremot blev det alldeles för mycket folk efter lunchtid och då blev det mest bara jobbigt. Nästa gång får vi försöka pricka in en vanlig vardag eller en mindre attraktiv helg så att vi får lite mer utrymme i tunnlar och rutschbanor. Nelly hade den stora turen att få ta i hand med självaste Nimby som tog en liten sväng genom barnmassorna. Min lilla tjej blev alldeles salig av lycka över detta spännande möte och hon tror nu på fullaste allvar att Nimby finns på riktigt och att hon både bor och sover på Skeppet... (Annars brukar hon alltid fråga om det är någon vuxen som klätt ut sig när hon ser sådana liknande utklädda figurer på stan eller på TV...). Efter utflykten till Pite havsbad blev det middag hos mina föräldrar vilket i sin tur innebar en hela massa grejjande med morfars spännande verktyg- till Olles stora lycka!

Collage från Nimbys värld:
För övrigt intog jag återigen husmorsrollen i köket under hela lördags eftermiddagen då jag hade fullt upp med att ta hand om "en massa" (nåja) lammfärs innan den skulle bli alldeles bortglömd där nere i frysen. Gjorde lammfärsbullar av två olika recept; Klassiska köfte med bl.a. oregano, kanel, mynta, vitlök, tomatpuré med mera, samt Marockanska färsspett med bland annat spiskummin och vitlök. De supergoda lammfärsbullarna avnjöts redan samma kväll med couscous, myntasås, sallad och ett glas rött! Nu ska jag ringa syster och höra om hon kryat på sig efter sin febriga helg. Verkar som att det är en himla massa människor med hög feber här i stan! Får se om vi klarar oss.

Besökare

Bloggtoppen.se