Hem ljuva hem

Piteå, Norrbotten, Sweden
Hej och välkommen till min blogg! Här visar jag bilder och skriver om mitt vardagsliv med man och två barn i åldrarna 5 och 6 år. Själv är jag 35 år, jobbar som socionom och bor i ett mysigt gammalt hus i Piteå. Jag älskar inredning och fina saker, att fotografera och redigera korten, laga mat och baka, promenera, shoppa, läsa, surfa och blogga, och såklart att umgås med familj och vänner. Alla bilder som visas i bloggen är fotade av mig om inget annat anges. Lämna gärna en liten kommentar så att jag vet att du varit här!

onsdag 28 maj 2008

chokladtips

Till alla er andra som också älskar mörk choklad så kan jag verkligen rekommendera denna sort på bilden ovan! Den är supergod och min absoluta favorit just nu! Dessutom är den Fairtrade vilket känns extra bra. Om det inte syns på bilden så är märket Anthon Berg. Prova den!
Nu åker jag på utbildning med jobbet (igen)! Blir borta två dagar. Åter fredagkväll och då tänker jag bara mysa med familjen. Nu har jag en hel del att stå i, packa lite och sån´t, så jag hinner tyvärr inte "hälsa på" hos er under de närmsta dagarna. Men det tänker jag ta igen sen!

måndag 26 maj 2008

drömmen om en grönare gräsmatta?

Näckrosor från SIA med små, små vattenpärlor på blombladen.
Fyndade dessa för en tia styck på Buketten igår.
Somriga och fina i turkosa fatet.
Helgen har varit superskön. Vi har fixat och grejat utomhus med olika små projekt som både jag och mannen jag sett fram emot att få göra så snart tid och väder tillåter. Jag har till exempel väckt nytt liv i den enda rabatt jag har kvar här på gården. De övriga rabatterna gillade jag inte så de tog vi bort förra sommaren. Den här rabatten innehåller bland annat liljekonvalj, funkia, hosta, taklök, mynta med mera. Den står rätt skuggigt till vilket passar de här växterna bra, men däremot upptäckte jag nyligt att de stackars växterna håller på att kvävas av en massa tjock grön mossa. Så jag och barnen har rensat bort allt det mossiga och fyllt på med ny jord och en massa vatten såklart. Sedan ska det bara gödslas lite så tror jag att den orkar komma igen.
På söndan blev jag uppvaktad på morsdag med fina teckningar som barnen ritat. Jag fick även ett uppskattat presentkort på Keramix (med detta var snarare från Niklas än från barnen). Sen fick vi god lunch och morsdagstårta hos svärmor. Vädret var soligt och härligt med 20 grader i skuggan så vi passade på att vara utomhus hela da´n. (Idag är det åter ynka 8 grader, blåsigt och kallt).
Sent igår kväll drabbades mannen av ännu en energitopp. Han startade då igång vertikalskäraren och började rusa runt gräsmattan som en galning med denna trots att klockan var närmare 22... och han slutade inte förrän närmare 23-tiden. Den levde inte om lite heller kan jag ju säga! Hoppas att grannarna inte blev alltför irriterade på oss. (Men det är inte helt lätt för oss heller att ha förståelse för kvällströtta människor när vi själva ofta drabbas av energi i massor just vid den här tiden på dygnet).
Det här med vertikalskäraren ska visst vara botemedlet för vår nuvarande höliknande gula, torra gräsmatta som särskilt mannen är bekymrad över. Skäraren funkar ungefär som en peeling för gräsmattan, och så lite gödsel på det så blir den säkert tät och grön och fin.
Köpte den här fina ljuslyktan på Ikea när vi var där senast.
Det turkosa blockljuset hittade jag på Fabriksbutiken.
Lyktan ska få flytta utomhus senare. Nu (Alldeles) Nog från mig för idag!

fredag 23 maj 2008

fredagsmys och vita fingrar

mina fingrar igår kväll- och många andra dagar.
Så himla skönt med fredag och helg! Ikväll blev popcornen väldigt salta och väldigt flottiga, men vad gör väl det när hela familjen varit extra fredagsglada och förväntansfulla inför helgen. SMHI lovar fortsatt soligt och ganska varmt väder vilket känns otroligt välkommet. Vi har en massa utomhussaker att greja på med här hemma på gården så det skulle vara helt perfekt om man kunde vara ute- utan att frysa.
Kommunjoggen igår var jättetrevlig! (Skickar stort tack till mina finfina lagkamrater)! (-: Banan gick genom skog och mark och var ganska kuperad mellan varven, men det kändes inte alls jobbigt utan bara enkelt och kul. Mina händer svek mig dock så snart vi kommit i mål. Detta hände i ungefär samma sekund som vi satt oss ner och börjat packa upp den efterlängtade picknickkorgen. Trots att hela jag var rejält påklädd och varm så tog värmen, som vanligt, slut någonstans i handen. Trots tjocka vantar så vitnade och stelnade mina fingrar till stumma, nästan orörliga korvar på bara några sekunder. Kunde knappt cykla de få minuterna hemåt efteråt eftersom jag knappt kunde hålla i styret... Åkomman heter Raynauds syndrom/fenomen. Många kvinnor uppger att de kan ha en släng av det ibland, särskilt om det är både kallt och fuktigt ute. Jag får det i stort sett varje dag (i både händer och fötter) och jag har haft det sedan 13-års åldern men det har blivit värre med åren. "Attackerna" är ofta väldigt handikappande när det slår till, men eftersom det inte finns något att bota det med så får man försöka leva med det- så gott det går. Men ibland blir jag bara så grymt less (och ledsen) på eländet, så plötsligt skriver jag av mig om det här fastän jag inte ens hade tänkt det när jag började skriva detta inlägg. Kanske någon av er som har tips på var man kan få tag på värmehandskar/sockar eller nå´t liknande? (Inte bara sådana där grejer som man kokar i vatten och sedan lägger i vanten eller skon, nej det är alldeles för klumpigt) utan en vanlig själv-värmande vante. Det borde ju finnas någon fiffig uppfinning ute på marknaden men jag har bara inte hittat den ännu. Önskar er alla en riktigt SKÖN helg!!

måndag 19 maj 2008

leka bibliotek

Igår: barnen (glatt och upphetsat i kör) : Mamma!! Vi leker bibliotek! jag: Jahaa, vad kul. Nelly: Vi har köpt många böcker på biblioteket. jag: jahaa, har ni lånat många böcker?! barnen: Jaa, titta här!

(Och ja, det kan man ju lugnt påstå):
Kan tillägga att några minuter senare låg alla böckerna utspridda i mer eller mindre prydliga högar runt om i hela köket under flera timmars tid innan någon slutligen orkade bära tillbaka dem till bokhyllan (eller nej, till biblioteket menar jag förstås).

söndag 18 maj 2008

arbetsmyra

Igår började Niklas och Jan att gräva ut området kring vår entré eftersom vi ska lägga marksten där i sommar. Det blir svart (snarare mörkgrå) byasten och närmast fasaden på framsidan blir det "stenrabatter".
Till en början hjälpte båda barnen till med att ta de första spadtagen men Nelly tröttnade ganska snabbt. Olle däremot tog uppgiften på största allvar och visade prov på mycket god arbetsvilja. Iklädd sina för dagen sprillans nya "jobbarhandskar" från Granngården grävde han och fyllde sin lilla skottkärra med jord, sköt den fram till släpet och uppför den lilla rampen för att slutligen tömma all jord på släpet och skjuta tillbaka kärran till "arbetsplatsen". Dessa moment gjorde han inte bara en gång, utan gång på gång på gång mellan klockan 10 på morgonen till klockan 16 på eftermiddagen! Under denna tid tog han endast paus för att äta lunch, fika och sova middag en timma. Men detta var verkligen inte populära avbrott i arbetet, utan vi fick närmast tvinga honom till att ta dessa pauser...
Hi, hi! Man kan ju bara hoppas på att denna väldiga arbetsglädje fortsätter livet ut!

lördag 17 maj 2008

på dotterns begäran...

Nelly: Mamma, kom och ta kort på mina barbiesar!! Ta ett kort på dem och visa dem på bloggen! Jag: Nja...jag vet inte. Varför vill du det? Nelly: Ja, jag vill det! Ebba fick ju visa sina barbiesar på Annas blogg!! Jag: Ja, men... Vi kan ju fotografera dem och titta på kortet bara vi?! Nelly: Neej, du ska visa dem på bloggen! Du ska det! Jag: (Suck) Okej då. (Hmm, de har ju inte ens kläder på sig vissa av dem- tänker jag tyst). -Men vi kanske ska ta på dem lite kläder först? Nelly: Nej! De ska se ut precis så där! Jag: Ja, ja...okej då... Envis och beslutsam- det är min fantastiska dotter det! (-: Så här kommer på begäran några av hennes barbiesar (med flera) på bild i mammans blogg:

Till Nelly med kram från mamma:

onsdag 14 maj 2008

längtan efter sommaren

Ute blåser iskalla vindar och termometern visar just nu på nästan skrämmande 0 grader (!) Jag längtar mig snart galen efter sommar, sol, och värme. Samtliga bilder i det nya collaget på bloggen är fotade förra sommaren. Vi hade en jättebra sommar, men däremot hade vi INTE tur med vädret. Hjälp mig nu att hålla tummarna stenhårt för att det blir en jättesolig och varm sommar i år!

tisdag 13 maj 2008

baksida

Tisdagstema: baksida
sonen och mamman från baksidan

söndag 11 maj 2008

nu skriver han sitt namn också!

Mycket kort uppdatering sedan sist: Valborgshelgen med flera dagars ledighet och toppenväder blev superskön. Sedan följde en intensiv och stressig vecka med väldigt mycket att göra både på jobbet och på fritiden (det sistnämnda är dock självvalt) och jag har varit trött!! Har också haft en svagt molande huvudvärk och ett svagt men enerverande ryckande vänsteröga från måndag till fredag. I helgen har vi alla vilat upp oss igen och vi har haft det riktigt bra! (och huvudvärken försvann som väntat med lite extra sömn). Igår fick barnen en uppskattad heldag med farfar och Ulla medan jag och Niklas åkte till Ikea i Haparanda för att köpa utemöbler till altanen. Det gamla bordet gick sönder i stormen förra hösten, fast egentligen var vi egentligen ändå i behov av ett större bord med plats för fler. Och jag säger bara det att Ikea rockar!! Eller vad sägs om ett stoort (och dessutom snyggt) bord med plats för 6-8 personer + 6 st positionsstolar (hög rygg) för totalt 4500 kr!! Det kan man kalla ett riktigt bra pris och mycket för pengarna! Sedan slank det förstås ned lite fler grejer än så också... (Har man ändå kört hela långa vägen så måste man ju passa på). Nu fattas bara att hitta dynor till alla stolarna, för sådana fanns knappt på Ikea, i alla fall inga vi gillade. Har tidigare sett några snygga hallonröda (enfärgade) på EM som vi ska titta närmare på när tid finns.

Nelly fick en fin sänghimmel från Ikea! Mysigt!
Sen måste jag ju bara (som stolt mamma) få dela med mig av sonens imponerande snabba framsteg med pennan under den senaste veckan. Från att tidigare bara ha ritat små, små krumelurer och en massa streck har han plötsligt lyckats plita ner hela sitt namn på papper!! Inte ens 3 år gammal men väldigt inspirerad av sin storasyster som i sin tur skriver och skriver bokstäver hela dagarna i ända. Säg är det inte stiligt värre?!
...och förra helgen ritade han sin första gubbe. Den hamnade på "svarta tavlan" och den blev inte direkt någon typisk huvudfoting, men en sådan kan anas "liggande" längre upp i bilden. (Enligt Olle föreställer det här en snögubbe med en ram runt om):
Min fina myskille!
Önskar er alla en bra start på veckan!

lördag 3 maj 2008

vårstädning i lekstugan

vårstädning i lekstugan- 3 maj
Även idag har solen lyst från morgon till kväll över ett varmt och skönt Norrbotten och jag njuter av varje sekund! Idag städade jag och Nelly ut alla möbler och grejer ur lekstugan, sopade golvet, torkade hyllor, spis, diskho, bord med mera. Sedan la vi in mattan som övervintrat inomhus, satte upp en liten spegel och tavlorna som också varit inne under vintern. Vi plockade även ur fönsterrutan så att man kan leka ex. affär i gluggen. Slutligen bar vi tillbaka möblerna och alla grejerna igen, så nu är det bara för barnen att leka så mycket de vill och orkar hela långa sommaren. Idag blev det saftpremiär i stugan för både barn, dockor och varma föräldrar. Jag passade på att ta lite bilder invändigt på lekstugan. (se collaget nedan):

lekstugan invändigt

Vi byggde och målade lekstugan för två år sedan, och hittills har väl barnen inte lekt så där jättemycket i den, men i år har de visat större intresse än tidigare så det kanske har med åldern att göra.
Lekstugan utvändigt.
(Bilden är tagen förra sommaren!! Därav det somriga motivet).

torsdag 1 maj 2008

sköna maj välkommen!

Äntligen vår!! Idag har vi haft en underbart solig och varm vårdag i Piteå.
En del snö (ovanligt mycket?) ligger fortfarande kvar här och var, men förhoppningsvis tinar den bort under helgen om det fortsätter så här.
Ledighet tillsammans med familjen i kombination med detta kanonväder=underbart!
Önskar er en fortsatt fin helg!

vilken hundras är du?

Jag- en cocker spaniel? Vilken hundras är du? Gör testet här

Cocker spanieln är en av världens mest uppskattade och populära hundraser. Det är en sportig och aktiv sällskapshund som passar bra i de flesta familjer. Den är robust, snäll och barnvänlig men kan också vara något egensinnig. en det är också en ras med ganska stor arbetsvilja, energi och livsglädje så den rekommenderas helst till familjer som är lika aktiva som hunden själv. Rasens särprägel kan väl beskrivas att vara dess utpräglade sociala och livliga väsen. Det är en hund som alltid följer sin ägare med stor hängivenhet och glädje. Dessutom har den en enorm aptit på livet och de flesta ägare kommer att upptäcka att den har lika stor aptit på mat! Detta är en ras man måste vakta annars äter den sig lätt till en övervikt. Cocker spanieln har också ett stort behov av kroppskontakt och närhet.

Besökare

Bloggtoppen.se