Hem ljuva hem

Piteå, Norrbotten, Sweden
Hej och välkommen till min blogg! Här visar jag bilder och skriver om mitt vardagsliv med man och två barn i åldrarna 5 och 6 år. Själv är jag 35 år, jobbar som socionom och bor i ett mysigt gammalt hus i Piteå. Jag älskar inredning och fina saker, att fotografera och redigera korten, laga mat och baka, promenera, shoppa, läsa, surfa och blogga, och såklart att umgås med familj och vänner. Alla bilder som visas i bloggen är fotade av mig om inget annat anges. Lämna gärna en liten kommentar så att jag vet att du varit här!

måndag 30 juni 2008

3 år!

Idag den 1 juli var det 3 år sedan Olle föddes! Han kom till världen en väldigt varm och solig kväll, född med s.k. katastrofsnitt 17 dagar före beräknat datum (just när hans pappa hade som mest att göra på Pite summer games), 3125 gram tung och 47 cm lång. Förlossningen gick snabbt och bra fram till dess att det började bli dags att krysta ut honom. Då gick hans hjärtljud plötsligt ner och stannade där, och då blev det plötsligt väldigt bråttom ut!! Men alla på förlossningen gjorde ett väldigt bra jobb så allt gick lyckligt i slutändan!
Vår 3-åring är en härlig, duktig, pratsam och omtänksam kille som älskar att bygga och "arbeta" och leka med traktorer och lastbilar. Dessutom är han en mästare på att bygga pussel med många bitar!
Grattis på födelsedagen älskade lilla goa unge!!

söndag 29 juni 2008

pensionat Ålund

Nu har jag och barnen återvänt till sta´n efter att ha tillbringat en fantastiskt skön helg på mina föräldrars stuga. Vädret har varit toppenbra och vi har ätit en massa god mat och gjort små utflykter i närheten. Jag har dessutom fått gott om tid i solstolen med en bra bok medan barnen lekt tillsammans eller med mormor och morfar! Vi har sannerligen blivit väldigt uppassade och jag känner mig riktigt utvilad trots att Olle sparkat och rullat runt i sängen som en propeller den senaste natten...

Bilder från helgen:
halstrad abbore och gädda till middag. Mums! en prästkrage i diket
Olle sågar med morfar
ett fönster i lillstugan
rabarberkaka med jordgubbar och grädde
Vacker midnattssol. (Åbyälven kl 23 på kvällen)!
lekstugan
På lördan besökte vi Carlstens karamellfabrik!
På väg ner till älven för att vittja mjärdet.
Nelly hjälper mormor att baka foccacia
Lördag: Besök på en gårdsloppis utanför Byske.
Fyndade en kul liten kruka för en tjuga,
samt 2 gamla fina uppläggningsfat för 30 kr vardera (varav ett Rörstrands fat):
Efter en lite trög start känns det faktiskt som att sommaren är på gång nu!

torsdag 26 juni 2008

paus

Tack snälla ni för alla era fina och värmande kommentarer och cyberkramar ni skickat till mig i det förra inlägget, och självklart också till alla ni som stöttar och peppar mig i "riktiga" livet också!! Allt tas tacksamt emot för jag är fortfarande superdeppig över det där och det känns som att det kommer att svida länge. Jag säger som Mary kommenterade, att det borde lagstiftas om att man bara ska kunna ha det bra och roligt på semestern!!
I helgen kommer jag att bloggpausa för imorgon eftermiddag åker jag och barnen traditionsenligt till mina föräldrars stuga och stannar där över helgen. I sedvanlig ordning jobbar Niklas som en tok under hela Pité summergames-helgen och då brukar det kännas roligare för oss att åka bort. Det ska bli skönt för oss att få lite miljöombyte och lite uppassning av mamma och pappa. Har tänkt få läsa mycket i min bok och äta en massa god mat, och förhoppningsvis tittar solen äntligen fram i helgen så att man kan sitta ute också.
Ha en riktigt bra helg!

onsdag 25 juni 2008

motgång

En uppiggande smörblomma i en sommarbukett!
Det är inte bara vädret som är trist här. Idag kom ett jättetrist besked till mig. Jag avskyr negativa besked, och jag är löjligt ovan vid motgångar i mitt liv. Så idag deppar jag. Kanske imorgon och nästa dag också. Förhoppningsvis känns det lättare om några dagar för jag avskyr att känna mig så här nere, men den här motgången blev jobbigare än vad jag någonsin hade väntat mig.

tisdag 24 juni 2008

tid

Lagom till semestern hämtade vi igår ut ett efterlängtat bokpaket från Adlibris.
Semester innebär mer tid och därmed en möjlighet för oss båda att förhoppningsvis unna sig att läsa några bra böcker. Boken underst (heter det så eller är det dialektalt??) i högen är en present till Olle som fyller 3 år till veckan. Jag har alltid haft en dragning till att läsa om trasiga uppväxter och barndomar. Lite konstigt kanske. Men kanske är det bara så enkelt att det beror på att jag själv haft en väldigt fin och bra uppväxt, och att det alltid är mer intressant att läsa om och ta del av kontrasterna? Kanske är det även det jag grundar mitt yrkesval på? Nåja, hur som helst: Jag älskar tid och jag älskar semester!!

förvaring

Tisdagstemat idag är förvaring.
Bilden är lånad från nätbutiken House of Hedda där jag hittat dessa fina förvaringsaskar som snart blir mina! Askarna finns också i ljusblått och i svart och du hittar dem under rubriken sommarrea.

måndag 23 juni 2008

här går det undan!

Efter några veckors väntan på markstenen påbörjades själva sättningen igår kväll. Förarbetet var klart sedan tidigare så nu var det "bara" att lägga ut de 1200 stenarna på rätt plats. Tre man har arbetat med detta större delen av dagen, och tro det eller ej, men de hann färdigt allt! Och snyggt blir det! Tyvärr hinner jag inte lägga ut några bilder ikväll, men jag lovar att återkomma med både före- och efterbilder! Nu återstår bara att beställa och fylla på med dekorationssten i stenrabatterna och gå på jakt efter stora, snygga krukor att ställa dit. Medan de andra arbetade har jag haft hand om barnen och stått för "markservicen" till de duktiga arbetarna. På eftermiddan kom svärmor förbi med fika och sen var hon med barnen medan jag fixade middagen (mycket uppskattad hjälp)! I samma veva började jag känna av en svidig hals och nu några timmar senare har jag riktigt ont i halsen. Har försökt kurera med té och honung nu. Hoppas verkligen att det inte blir någon förkylning av detta. Nu ska jag skynda mig i säng. På tok för sent som vanligt.

lördag 21 juni 2008

midsommarafton

Collage från Midsommarafton:
(Klicka på bilden för att göra den större)!
Silllunch med ägg och färskpotatis,
Anna i svensk folkdräkt lagar spansk paella till midsommarmiddag,
supergod midsommartårta,
Olle och Nelly-festklädda och poserande med midsommarkransar,
sommarfina kompisen Ebba, och biltokiga kompisarna Ville och Olle.
Semestern inleddes med ett lugnt och jättetrevligt midsommarfirande hemma hos vännerna, och idag har vi haft en jättehärlig sommardag ute på stugan hos farfar och Ulla. Väderleksrapporten för midsommardagen såg verkligen inte alls lovande ut på TV4-nyheterna igår, men det visade sig lyckligtvis inte stämma det allra minsta för vi har verkligen haft kanonväder hela dagen! Imorgon har vi tänkt göra lite ärenden på stan och på Barnens hus, så barnen ska få vara hos farmor och Jan några timmar medan vi bland annat handlar presenter till den blivande 3-åringen. På kvällen planeras arbete med stenläggningen. Nu närmast; gå upp med lite vatten till en hostande Olle. Hans förkylning verkar tyvärr ha blivit värre under dagen. Nelly känns däremot helt bra nu.
Hoppas att ni har en skön lördagkväll ute i stugorna!!

torsdag 19 juni 2008

semester!

Jag säger bara ÄNTLIGEN!!! Nu väntar 8 veckors efterlängtad ledighet! Åhh, vad det känns underbart! Jag och barnen hinner ha 2 veckors ledigt innan Niklas börjar sin semester, men sedan har familjen hela 5 veckors ledighet tillsammans! Jag hoppas att den närmaste tiden blir lugn och skön för nu är jag i verkligt stort behov av vila och avstressning efter en vårtermin fylld med väldigt mycket jobb. Barnen startade sitt efterlängtade sommarlov redan idag eftersom de båda har blivit hostiga och lite förkylda. Annars måste jag säga att de har varit väldigt friska under det här senaste året! Antalet VAB-dagar sedan i januari går lätt att räkna på en hand (för både mig och maken) trots att det faktiskt rör sig om 2 dagisbarn vilket känns rätt fantastiskt! (Peppar, peppar...) Bara att hoppas på att den här turen håller i sig nu så att vi inte drabbas av några läskiga virus eller baciller i sommar istället! Ser nu närmast fram emot ett trevlig Midsommarfirande hemma hos vännerna imorgon!

Bild nedan: Ännu ett eget fotocollage från diverse blomning i vår trädgård.

tisdag 17 juni 2008

ögon

Tisdagstemat idag är ögon. Dessa markerade bruna ögon är nog bekanta för de flesta av oss!
PS! Jag kände rätt snabbt att jag inte stod ut med de hystersiska färgerna i krassebilden på headern... så som ni ser har jag redan bytt ut den till något mer vilsamt för ögonen!

måndag 16 juni 2008

ännu en fälld björk

Nu har ännu ett av våra träd fallit till marken. Det femte i ordningen, men det första och förhoppningsvis sista trädet hos oss under detta år.
Björken i bakgrunden fotas från fönstret några minuter innan den faller till marken.

Ett spännande skådespel!

(Och hela huset skakade till när den tunga gamla björken dånade ner i marken). ...så där ja. Nu var det gjort!

Konstigt tomt blev det förstås där trädet har stått, men det var ingen fin björk.
Dessutom visade det sig att det cirka 80 år gamla trädet var nästan helt genomruttet, så det var ju tur att vi tog ner den innan den själv behagade rasa ner...
Hoppas nu att våra resterande gamla björkar orkar stå ett tag till för det skulle bli väldigt tomt på tomten om vi skulle bli tvungna att ta ner dem också!

Jättegod potatissallad

Har lovat systeryster att lägga ut receptet på den här supergoda potatissalladen.
Den passar perfekt till grillat på midsommar! (Bilden på salladen fotades förra sommaren).
Potatissallad
1 1/2 kg färskpotatis
2 askar körsbärstomater
1 knippe salladslök
2 vitlöksklyftor
1/2 dl kapris
salladsblad till dekoration
dressing:
0,75 dl olivolja
1/2 dl vitvinsvinäger
1 tsk salt
malen svartpeppar
Lägg ut stora salladsblad i botten och på kanterna i en stor salladsskål. Skrubba och koka potatisen och skär den sedan i mindre bitar. Halvera körsbärstomaterna. Finstrimla salladslöken och finhacka vitlöken. Blanda ner all lök, tomaterna och kapris med potatisen.
Blanda alla ingridienserna dressingen och häll den över den varma potatissalladen. Rör om försiktigt och låt den sedan svalna innan servering.
Lycka till!

söndag 15 juni 2008

vilket yrke passar dig bäst?

Jag gjorde ett kul personlighetstest här: http://se.41q.com/ Det här blev resultatet: Helenas personlighetstyp: Populära och känsliga, med enastående social kompetens. Utåtriktade och empatiska. Uppriktiga och ärliga i sin strävan att förstå hur andra mår. Tycker i allmänhet inte om att vara ensamma. Ser allt ur ett mänskligt perspektiv och ogillar objektiv analys. Mycket framgångsrika i att hantera relationsproblem och att leda debatter. Vill vara till nytta för andra och sätter troligen andras väl före sitt eget. Kärriärer som skulle kunna passa Helena: Lärare, konsulter, psykologer, socialarbetare, personalvetare, präster, säljare, HR-personal, direktörer, eventkoordinatorer, politiker, diplomater, skribenter, skådespelare, designers, hemmafruar/hemmamän, musiker. Tur då att jag valt ett passande yrke! Om jag inte hade arbetat som socialarbetare och måste välja något annat av ovanstående yrken hade jag nog valt designer eller psykolog. (Eller varför inte hemmafru (!) Tror att någon längtar efter lite ledighet och lite hemmaliv just nu... (-: Testa du med! Vilken personlighetstyp blev du? och vilket yrke passar dig bäst? Stämmer det?

kalas!

Idag fyller min systerson och barnens kusin Elias 7 år! (Oj, vad snabbt tiden har gått! Det känns som att det var alldeles nyss han föddes...). Idag har Elias haft kalas hemma hos sig. Jag och Olle var där och firade med resten av släkten. Det blev en jättefin dag med soligt och riktigt skönt väder! Niklas och Nelly åkte i sin tur på kalas hos Nellys kompis Tilda som fyller 5 år på onsdag! (Familjen fick lov att dela på sig idag eftersom vi blivit bjudna på två olika kalas på samma dag och samma tid). Nelly hade längtat väldigt mycket till kompisens kalas och därför var det förstås extra roligt att höra efteråt att hon hade haft precis lika roligt som förväntat. Det här med kalas är väldigt STORT för Nelly nu! Hon pratar, leker, ritar och drömmer om kalas, och hon längtar alldeles otroligt mycket till sitt eget kalas i september. Hon har redan övertalat mig att köpa pappers-tallrikar, muggar, servetter och sugrör med Snövit/Törnrosa motiv. Hon planerar även hur tårtan ska se ut, vilket fika hon vill baka och bjuda på, och helst av allt skulle hon vilja skicka ut inbjudningskorten till sina vänner redan nu (för då kanske tiden går lite fortare...).

Grattis på födelsedagen till 7-åringen!!
Titta vad fin du blev på bilderna jag tog på dig idag!!
/Kram moster

fredag 13 juni 2008

sommarblommor

Förutom alla kryddplantorna så har jag ännu bara planterat några enstaka sommarblommor. Får se om det kanske blir några fler inköp imorgon. Planterings-ivern kom dock av sig rejält med den kyla vi haft här under hela veckan, men förhoppningsvis vänder det snart. Det känns redan lite bättre än i början av veckan, men någon sommarvärme är det inte.

onsdag 11 juni 2008

trevliga reafynd på Åhléns

Igår sprang jag in en kort sväng på Åhléns och som vanligt hittar man ju alltid något där. Den här gången blev det bland annat den här somriga, limegröna salladsskålen med matchande bestick i limegrönt och vitt. Det blev även en liten knubbig och härligt turkosblå soptunna till badrummet. Allt från REA-bordet!

en kär kanin

Det känns verkligen roligt och lyckat med kaninen! Den är pigg, nyfiken och väldigt social och barnen älskar den, särskilt Nelly som vill vara med den hela tiden. Får se hur länge intresset håller i sig, och om det kommer att bli jättejobbigt för dem att skiljas från den till hösten. Många säger att barnen tröttnar så snabbt på ett husdjur. Vi får väl se hur det blir med den saken, men om hon brås på sin mor så lär hon aldrig tröttna på kaninen, för det gjorde inte jag när jag var liten!

tisdag 10 juni 2008

retro

Hjälten Ingemar Stenmark i pusselform!
Tisdagstemat idag är retro. Ett kul tema som kan tolkas på många sätt. Det här får bli min tolkning; Bilder från några av Niklas gamla pussel och spel från slutet av 70- och början på 80-talet!
Ett jättefint memory från-79. Glada och färggranna retrobilder.
Nelly och hennes farmors mor var i full färd med att spela detta
när vi hämtade barnen hos farmor och Jan ikväll.
Matematikspelet från Semper!
Retro och nostalgi i skön kombination!

söndag 8 juni 2008

Nu är han här!

Nu är han äntligen här!
Han är en gosig renrasig rexkaninunge med fantastisk silkesmjuk kritvit päls, skära öron och röda ögon. Vi har fått hyra honom över sommaren och hoppas förstås på att han kommer att trivas bra hos oss. Vi är i alla fall redan helt betagna!
Nelly har gett honom namnet Molly, och i efternamn heter han Mimmi och Snövit...
Visst är han söt!!

supersnabb bärpaj

Igår hade vi jättetrevligt besök av syster med familj. Innan de kom hann jag baka en enkel och supersnabb rabarerpaj. Den tar bara några minuter att slänga ihop. (Klicka på bilden för att kunna se receptet)! Använd valfria frukter och/eller bär. Jag skar rabarber i små , små bitar och rullade dem i socker och kanel innan jag la ner dem i formen. Sedan tog jag i en 1 tsk vaniljsocker i "degen" också. Pajen blir söt och god och kolaaktigt seg. Passar bra att servera med vaniljglass.

lördag 7 juni 2008

allt är klart

Imorgon får vi äntligen hämta hem vår efterlängtade kanin! Allt är klart inför dess ankomst; Den fina buren som Jan har byggt är målad i ljusgrått och blått, pellets, spån, matskål och vattenflaska är inhandlat och en liten rasthage är fixad. Nu fattas bara själva huvudpersonen. Jag tror att jag nästan längtar mer än barnen, djurkär som jag är!!

fredag 6 juni 2008

nationaldag och kryddglädje

Flaggan i topp idag på Sveriges nationaldag.
Vår egen flaggstång har tyvärr tappat sin lina så här hemma har vi inte flaggat på länge. Däremot fanns det gott om vajande flaggor efter vägen när vi cyklade till Badhusparken idag. Mycket folk hade samlats i parken idag! Både vi och barnen hade jättetrevligt. Bäst för barnen var barnridning, kaninhoppning, klappa på och hålla i den stora vita kaninen Bore, Pippi Långstrump (med kappsäck full av godis) och självklart som vanligt också lekparken och glass! Bäst för oss var att träffa och surra med en massa trevliga människor som man inte sett på länge. Idag har jag gått lös med kameran!! Så nedan följer en hel del bilder, mest på min lilla "kryddhörna" som jag tycker så mycket om.
En stor, vacker, blommande hägg på väg till parken idag Mycket Nöjd Nelly på ponnyryggen idag! (Olle fick också rida för första gången i sitt liv-
och han var alldeles salig)! Den här fina "krukhyllan" fyndades vid det senaste Ikea- besöket. Nu är den planterad med taklök, dill, persilja, mynta och oregano. Nu är det bara att vänta på att kryddorna ska växa till sig lite. gräslök och timjan
taklök
ruccola
smultron, rosmarin, timjan och gräslök
Och en slingrande krasse...
Återkommer snart med mer bilder från trädgården. Blommor och grönt gör sig så fina på bild!!

onsdag 4 juni 2008

Jag lever

Jag har inte dött! Det är bara så mycket annat som pockar på nu, och efter långa och smockfulla dagar på jobbet är ögonen väldigt datortrötta! Förutom att jag jobbar mycket nu så passar jag på att umgås med barn och man övrig tid, köper blommor och kryddor, planterar, delar på hushållssysslorna, förbereder och ser fram emot kaninens ankomst.. osv osv... men framförallt så njuter jag oerhört mycket av det varma och vackra vädret, all härlig prunkande grönska och att hela sommaren ligger framför oss! Bara två veckor kvar att jobba efter denna! Sedan väntar 8 veckors ledighet!!

Besökare

Bloggtoppen.se