Hem ljuva hem

Piteå, Norrbotten, Sweden
Hej och välkommen till min blogg! Här visar jag bilder och skriver om mitt vardagsliv med man och två barn i åldrarna 5 och 6 år. Själv är jag 35 år, jobbar som socionom och bor i ett mysigt gammalt hus i Piteå. Jag älskar inredning och fina saker, att fotografera och redigera korten, laga mat och baka, promenera, shoppa, läsa, surfa och blogga, och såklart att umgås med familj och vänner. Alla bilder som visas i bloggen är fotade av mig om inget annat anges. Lämna gärna en liten kommentar så att jag vet att du varit här!

tisdag 29 juli 2008

hemma igen!

Nu är vi hemma igen efter att ha varit på resande fot under 10 dagars tid, och jag kan glatt berätta att vi har haft en helt underbaar semester på Gotland! Det är förstås alltid ganska skönt att komma hem igen när man varit ute och rest men jag lovar att jag mycket gärna kunde ha stannat där på ön under minst ett par veckor till!! Det här var vårt första besök på Gotland men knappast det sista eftersom vi alla blev helt förälskade av denna lilla pärla, ibland kallas för "Sveriges Toscana". Vi har lyckligtvis haft vädergudarna på vår sida under hela tiden och det underlättar förstås att göra utflykter i sol och värme och att få äta alla måltider utomhus, dag som kväll. (Mindre lätt är det däremot att äta ute på restaurang tillsammans med en 3-åring med mycket spring i benen och lite intresse för kulinariska läckerheter)! Olle har nog verkligen tyckt att vi har varit jättejobbiga som bara skulle äta och äta hela tiden (ha, ha). Vi har haft bilen med oss och under en vecka har vi kört mer än 80 mil på ön, men trots detta var det förstås ändå en hel del som vi inte hann med att se och göra så det får bli nästa gång.

Under den gångna veckan har vi bott i detta underbara lilla stenhus:

Vi bokade huset av en privatperson via Internet i slutet på februari. Priset var bra och det verkade trevligt och enkelt med barnvänlig tomt och bra läge mitt på Gotland. Inga märkvärdigheter, men förhoppningsvis skulle det vara helt okej för oss. Det visade sig dock att huset var mer än bara okej, i alla fall utifrån våra förväntningar. Tomten var jättestor med härliga ytor för barnen att springa och leka på, och där fanns stora gamla knotiga äppel-päron-körsbärsträd, samt ekar, hassel och kastanjeträd. Alldeles intill baksidan på huset har vi dessutom haft dagligt sällskap av några fina kossor. Själva huset var så där genuint gammalt och vackert, och fräscht och hemtrevligt, så här har vi verkligen mått prima liv i stillheten och tystnaden och utan TV och Internet!

Jag har förstås fotograferat som en tok under hela veckan så det lär nog bli en hel del Gotlandsbilder här på bloggen framöver. Närmast kommer här två bildcollage på "stugan", både utvändigt och invändigt. Det snajsiga med collage är ju att de rymmer så många bilder i en enda. (Glöm inte att klicka på bilden för att förstora den)! Under de närmsta dagarna ska jag titta in hos er andra för att se vad ni har haft för er under den senaste tiden. Man vill ju inte missa något!

Huset på Gotland (utomhus):
...och inomhus:

onsdag 16 juli 2008

sommar hemma hos oss

Några bilder från gårdagen!
(Klicka på fotot för större bild)
Igår hade vi en riktigt skön dag i den stekande solen hemma på vår altan. Finfina vännerna från Stockholm hälsade på här i hemstaden och bjöds på kaffe med hallonpaj och glass.
Den gångna veckan har bjudit på en hel del sol mellan skurarna, och vi har gjort badutflykter till både Gläntan och Norrstrandspoolen. Båda utflykterna har slutat med frossbrytningar då det blåst ganska kalla vindar emellanåt, men några sköna solstunder har det i alla fall blivit och det har varit himla trevligt att få umgås med vännerna som vi inte träffar så ofta. Som alltid har det varit lika roligt att träffa er! Önskar bara att ni bodde lite närmare så att det inte dröjde lika länge mellan gångerna vi ses!!
Nu drar vi söderut och jag kommer därmed att bloggpausa under sisådär 10-12 dagar...
Ha en fortsatt bra sommar allihopa!!!

en utmärkelse till mig

Häromdagen fick jag denna utmärkelse av Åsa, som har den trevliga bloggen Godisråttan.
Motiveringen löd:
"Till Helena som skriver mysigt och roligt om livet och allt som hör till. Extra plus för fina bilder"!
Tack snälla du Åsa för de gulliga orden! Jag blev förstås jätteglad!

tisdag 15 juli 2008

tisdagstema: blå

Tisdagstemat idag är blå.
På fotocollaget syns min jättefina kökshandduk med blå fiskar.
Motivet heter "Sill" och kommer från Almedahls.
Jag köpte den i en mysig köksbutik i Stockholm för 3 år sedan
och jag gillar den fortfarande lika mycket!

söndag 13 juli 2008

prickaskarna

Minns ni de söta prickiga askarna som jag visade här på bloggen för några veckor sedan? Nu har de flyttat in hos oss och ser alldeles glada ut! Den största asken står än så länge högst upp på bokhyllan i vardagsrummet och de två mindre står på hyllan i matrummet. Ekande tomma.
Tanken var förstås att jag skulle förvara en massa småsaker i dem eftersom även jag har problem att htta plats för allt man samlar på sig...men nu står de alltså onödigt tomma alla tre bara för att jag inte har kommit på vad jag ska stoppa i dem. (I-lands problem- jag vet). Jag kanske kommer på något snart, eller så kanske någon av er har något bra tips på vilka prylar som lämpar sig att förvaras i relativt små runda askar?

fredag 11 juli 2008

före och efter stenläggningen!

eget collage med bilder från stenläggningen Nu är vi i stort sett helt färdiga med vårens och sommarens största projekt, nämligen stenläggningen runt omkring entrén till huset. Så här kommer nu de utlovade bilderna!
Följande bilder visar efter-bilderna (alltså det färdiga resultatet) och längre ner i inlägget kan ni se hur det såg ut före...
Vi är verkligen supernöjda!!
Och så här såg det ut före: (De bilderna är lite orättvist nog fotade i mitten på maj när det ännu är väldigt kalt ute i naturen, men visst blev det stor skillnad)!?

torsdag 10 juli 2008

utmanad

För ett antal veckor sedan blev jag utmanad av Maria. Några frågor att svara på. Här kommer svaren: Vad gjorde du för 10 år sedan? Året var 1998 och jag var 23 år! Jag läste första året på Socionomprogrammet i Umeå. Jag och Niklas hade varit tillsammans i 2 år och sambo i 1 års tid. Vi bodde i en trevlig lägenhet på Axtorpsvägen i Umeå och båda studerade på universitetet. (En härlig tid)! Under sommaren jobbade jag heltid inom äldreomsorgen i Umeå medan Niklas jobbade här i Piteå, och jag minns att man gick och väntade och längtade efter en sommar som aldrig kom... och efter mannen som mestadels var 22 mil bort! Och efter sommaren i Piteå! för staden Umeå kändes väldigt öde under sommaren... På hösten åkte jag och Niklas på en mysig romantisk resa till Hersonissos (Kreta) på Grekland. Fotot nedan visar alltså oss två för 10 år sedan... (om än ett något redigerat och maskerat foto)! Fem saker på min "Att göra lista": Min lista är just nu kortare än någonsin. Kanske för att man ändå hinner med ganska mycket när man har semester. Imorgon: *Ta fram kycklingfiléer från frysen direkt på morgonen *Ev. handla- igen! (Det känns som om vi handlar jämnt- detta trots att vi skriver mat- och handlingslistor). *Hämta ännu mer sjösten på Bohtnia Granit och kanske äntligen börja spada ut den i rabatterna. *Städa kaninburen. *Lägga mig tidigare så att jag kan ligga och läsa lääänge! (Nu orkar jag bara läsa typ 20 minuter innan jag måste sova eftersom klockan nästan alltid är efter 00:30 innan jag lägger mig)... Godis jag gillar: Choklad, Lakrits i alla former- både salt och söt, Polkagrisar, Naturgodis Saker jag skulle göra om jag var miljonär: * Betala av alla lån (hus, bil, studielån etc). * Köpa en sommarstuga!!! * Renovera ännu mer i huset (Ex. i källaren och på övervåningen) samt leja bort allt arbete! *Skänka bort en del pengar till de närmaste Borde förstås också skänka bort en del till välgörenhet, men samtidigt skulle jag ha så svårt för att välja till vad jag ville att pengarna skulle gå, så i slutändan skulle det nog i ärlighetens namn inte bli något alls. Det finns ju så himla många viktiga områden man skulle vilja stötta i så fall! Ställen jag bott på: Piteå: Kottegränd Trädgårdsgatan Wåhlinsgatan Djupviksgatan (Nuvarande adress vill jag däremot inte skylta så stort med)! Skellefteå: Anderstorp Umeå: Axtorpsvägen Skolgatan USA: Sleepy Hollow road (Briarcliff, Westchester, New york) Jag skickar utmaningen vidare till alla som känner sig manade att anta den)!!

tisdag 8 juli 2008

var är sommar´n?

Var är sommar´n?? Jag vill bada och sola i ett sommarvarmt Sverige och dricka vin på altanen i den ljumma sommarkvällen!! Prognosen fram till och med måndag lovar tyvärr heller inget bättre väder att se fram emot. Idag har det i alla fall varit ganska luftvarmt trots avsaknaden av sol. Det känns som att man måste försöka ta tillvara på alla tillfällen när det går att sitta utomhus, så idag fikade vi självklart ute på altanen när vännerna från Stockholm; P och K, med barnen R och R kom på trevligt besök. Nu närmast: Middag på mysiga Bryggargatan med allra käraste mannen!

måndag 7 juli 2008

omöjliga att motstå

Det blev ännu ett par skor... de var helt omöjliga att motstå!

söndag 6 juli 2008

rabatter, kalas och jordgubbslandsrensing

Nu är det väldigt nära till att allt är klart med stenläggningen och stenrabatterna. De 250 kg dekorationssten som vi beställt till rabatterna kom till stan i fredags så vi ska hämta den imorgon. Idag har Niklas grundat med ett lager sand och imorgon ska vi lägga på markduk och förhoppningsvis också dekorationsstenen. Några krukor och blommor är också på gång. (De utlovade bilderna på resultatet kommer så snart det mesta är färdigt)! Nedan följer några bilder från Olles släktkalas. Totalt var vi 15 personer som firade honom under gårdagen, och Olle var väldigt nöjd med all uppvaktning och med alla fina presenter!!

Olle blåser ut tårtljusen!
Precis det han hade önskat sig! En motorsåg och ett snickarbälte med riktiga verktyg!
(Busiga syrran syns där bakom).
En egen motorcykel! Lycka!
Kusinerna Elias, Maja, och Nelly
Lillkusinen Maja
Lagom till att våra senmognande jordgubbar börjat få kart har vi nu äntligen tagit tag i och rensat jordgubbslandet som blivit totalt igenvuxet med ogräs under sommaren! Jag rensade hela lilla landet för några dagar sedan och idag fyllde Niklas på med ny jord och torv. Det känns såå skönt att ha det gjort, för det där är ett riktigt tråkgöra, men jordgubbarna vill man ju ha kvar så det är förstås bäst att sköta om dem någon gång i alla fall!

fredag 4 juli 2008

efterlängtade sovmornar och gott kaffe

en sömntuta i stökig morgonsäng
Olle har alltid älskat att sova middag på dagarna. Detta till skillnad från sin storasyster som slutade att sova på dagen redan före 2 års ålder, men då sov hon å andra sidan väldigt länge på mornarna redan då. Olle har alltid vaknat någon gång mellan kl. 06-07 på mornarna, men i samma veva som jag gick på semester så fick han sluta att sova middag på dagarna. Detta resulterade genast i sovmornar till klockan 08! Så i 2 veckors tid har det alltså inte spelat någon roll att nattugglan (alltså jag) varit uppe till 24 eller 01, för jag har ju fått sova ut varje morgon. I morse blev det till och med till 08:40... Helt underbart!! Och nog är det betydligt lättare att vara en pigg och glad mamma när man känner sig utvilad. Idag har Niklas äntligen fått semester så nu blir vi lediga tillsammans i flera veckor vilket känns himla skönt. Imorgon blir det släktkalas för Olle så jag har bakat lite fika i veckan och lagt ihop ett par enkla "barntårtor" ikväll. Vår kära nya kaffebryggare kommer garanterat att gå varm under kalaset och resten av sommaren också för den delen. Vi köpte en jättefin Moccamaster för ungefär en månad sedan när Ångsågen hade utförsäljning. Ord.pris för den var 1395 kr, men vi kom över den för bara 400 kr. Den brygger hett, gott och jättesnabbt och vi är supernöjda med den. Snygg är den också i en härligt retroröd 70-talsfärg och design.
en pärla i köket!

torsdag 3 juli 2008

badväder

Olle på väg ner i vattnet! Olle och Nelly
Åh, vilken sommardag! Härliga 27 grader i skuggan och varmt till långt in på kvällen. Sådana här dagar är det bästa som finns!
Jag och barnen har bara tagit det lugnt här hemma på gården. (Jag vägrar att åka iväg själv med båda busungarna till stranden, nej det blir ett alldeles för svettigt projekt med barn som springer åt helt olika håll). Men så snart Niklas kom hem beställde vi pizza till middag och sedan åkte vi ut till Hemlunda för ett tidigt kvällsdopp. Det blev faktiskt sommarens allra första bad för oss alla! (Fast i och för sig var det bara barnen som badade. Vi vuxna vadade bara omkring i det iskalla vattnet). Utflykten var grymt uppskattad hos barnen. De var helt lyckliga och ville aldrig åka hem! För ovanlighetens skull hade jag glömt kameran hemma så denna gång har jag fotat med mobilen. Blir ju helt okej med den också, men ändå inte alls samma kvalitet på bilderna.

tävling

Vill du också vinna en fin skål från Marimekko? På tjohalias blogg kan du vara med och tävla!
Lycka till!

tisdag 1 juli 2008

sommar

Tisdagstemat idag är väldigt passande nog sommar. Det finns många härliga sommarbilder i min kära hårddisk, men idag vill jag helst visa de nya, somriga "båt-dynorna" som jag köpt till ute-soffan eftersom den är så hård att sitta på. Hittade dem på Åhléns för 85 kr styck.

Idag har vi haft en riktig skön sommardag här i norr med sol och 23 grader i skuggan. Men njutningen är inte total eftersom det är jobbiga mygg överallt! Vad är det för fel med myggen i år? De är ju överallt till och med mitt på ljusan varman dagen sticker de! Om man räknar med alla stick jag fått idag kommer jag att ha minst 12 kliande myggbett inom det närmsta dygnet. Det brukar ju snarare var en sommardos (och inte en dygnsdos) för min del. "Stadsbo" som man är!

Besökare

Bloggtoppen.se