Hem ljuva hem

Piteå, Norrbotten, Sweden
Hej och välkommen till min blogg! Här visar jag bilder och skriver om mitt vardagsliv med man och två barn i åldrarna 5 och 6 år. Själv är jag 35 år, jobbar som socionom och bor i ett mysigt gammalt hus i Piteå. Jag älskar inredning och fina saker, att fotografera och redigera korten, laga mat och baka, promenera, shoppa, läsa, surfa och blogga, och såklart att umgås med familj och vänner. Alla bilder som visas i bloggen är fotade av mig om inget annat anges. Lämna gärna en liten kommentar så att jag vet att du varit här!

tisdag 30 september 2008

hemma2

Det är nu en och en halv vecka sedan som jag, helt speedad men samtidigt matt av stress, "bröt ihop" på jobbet och därefter gick hem för att samla ihop mig och vila ett par dagar.
Till saken hör nu att jag fortfarande är kvar här hemma.
Efter drygt en veckas vilande har jag redan blivit märkbart lugnare, mindre irriterad, och hjärtklappningen eller rättare sagt hjärtskutten har nästan avtagit helt nu. Läkaren jag träffade idag gjorde ändå bedömningen att jag ska vara fortsatt sjukskriven. På heltid till och med nästa fredag. Minst.
Mycket konstig känsla det här att se sitt eget namn på sjukintyget, ett sån´t sjukintyg som jag nästan dagligen stöter på i jobbet med klienterna. Samtidigt så befriande skönt att bli tagen på fullaste allvar. Likaså att för ovanlighetens skull få överlämna till någon annan att besluta vad jag ska göra och var jag ska vara nästa vecka:
Vila. Hemma.
Och det verkar ju faktiskt lösa sig på jobbet fastän jag inte är där. Ibland tror man ju att man är oumbärlig, vare sig man vill det eller inte. Men som en klok kvinna sa till mig nyligt; "Det löser sig alltid, det gör det. Däremot inte sagt att det blir någon bra lösning, men en lösning blir det i alla fall". Och det är nog så jag måste se på det hela om jag ska kunna tillåta mig att vara hemma.
Nu tar jag en bloggpaus på några dagar. Troligtvis åter efter helgen.
Sköt om er! Det tänker i alla fall jag göra!

vild

Tisdagstemat idag är vild.
Ett vildhallon i dotterns hand.

måndag 29 september 2008

Fem saker

Idag vid middagstid blev det plötsligt alldeles blått på himlen utanför, och strax därefter framträder så denna fantastiska, färgstarka regnbåge! (Obs! Bilderna är inte redigerade). Jag har aldrig tidigare sett en så imponerande regnbåge så självklart åkte kameran fram och förevigade den! Anna har tidigare utmanat mig på Fem saker: Fem saker 5 saker i frysen: Bullar och kakor, köttbullar, frysta grönsaker, och färdiga hemlagade kötträtter från svärmor-perfekta för sena och stressiga vardagsmiddagar! 5 saker i garderoben: en hel massa kläder, min yogamatta och min ”yogafilt”, några handväskor som jag bara använder vid festligare tillfällen, och så en hel korg med strumpbyxor i olika färger och material. 5 saker i bilen: min handväska- vare sig jag kör själv eller åker med i bilen, 2 bilbarnstolar, våtservetter, och så minst en sån där ”polett” till kundvagnen på ICA/COOP. 5 saker i handväskan: lypsyl, tuggummi, läppstift, mobil, penna Jag skickar utmaningen vidare till alla som känner för att göra den! Nu strejkar min rygg och nacke hej vilt så nu ska jag inte sitta här längre. Närmast blir det istället ett hett bad och sedan "Singelmammor" på SVT2.

söndag 28 september 2008

Hästlycka och shopping

Nytt på bordet!
(Ljusstakar och blockljus från MIO).
Helgen har varit lugn och bra, vilket jag verkligen behöver nu i mitt stresskänsliga tillstånd. Efter välbehövlig städning och handling idag shoppade jag lite på Mio medan resten av familjen kollade på Innebandy på Norrmalmia. Förutom ljusstakarna och ljusen på bilden ovan hittade jag även (och äntligen) två nya snygga fönsterlampor (varav den ena var tillfälligt slut men kommer snart). Igår bjöd Piteå-tidningen alla barn på gratis ridning på Piteå ridklubb och vi passade förstås på att åka dit eftersom vi har en riktigt hästtokig tjej här hemma. Och snacka om att detta var otroligt lyckat! Både Nelly och Olle tyckte att det var jättekul att rida och klappa hästarna, och eftersom det var fanns hela 6 ponnysar till förfogande under två timmars tid, och egentligen inte så många andra barn där, så fick de rida så mycket de bara ville och orkade! Och som de red; varv på varv på varv, häst efter häst... och med bara en kortare fikapaus där emellan. Två timmar senare var det två mycket nöjda stalluktande barn (och föräldrar med för den delen) som slutligen lämnade stallet. Ett välbehövligt avbrott eftersom barnen tycks ha gått varandra på nerverna av och till under hela helgen.

Stolt ridtjej på fjordingen Simon

...Och ännu stoltare ridkille på ponnyn Pelle plutt.
(Bildkvalitén blev tyvärr riktigt kass på detta foto eftersom jag vid några tillfällen glömde att sätta på kamerablixten där inne i den skumma belysningen i ridhuset. Men nu med lite fotoredigering på det mörka fotot så går det i alla fall att se bilden).

fredag 26 september 2008

70-tals villa med nyrenoverad gillestuga!

...bara att flytta in!
(Klicka på bilden för att förstora den)!
Barnen har ärvt mitt gamla dockskåp med retrosnygga fondväggar och orange heltäckningsmatta.
Huset och de flesta möblerna är fortfarande i ganska fint skick och det är extra kul att den gamla belysningen fortfarande fungerar.
I helgen fick huset en tillbyggnad i form av en "undervåning" med nytt och modernt möblemang. Sängen i "föräldrasovrummet" är också i modernare snitt eftersom dottern ratade den gamla coola 70-tals sängen med sänggavel och sängbord i ett.
Visst är det fint!

onsdag 24 september 2008

hemma

Att jag har ett jobb som innebär en väldigt hög arbetsbelastning och ett stort eget ansvar är inget nytt, inte heller att detta ofta medför återkommande perioder av stresskänslor då tiden inte tycks räcka till. Själva jobbet är oftast väldigt roligt och intressant men det stora behovet i kombination med de knappa resurserna gör det ofta svårt att hinna med. Det omöjliga brukar konstigt nog ändå alltid gå ihop till slut. Någon dag är det vanligtvis lite lugnare och då lyckas man, oftast med nöd och näppe, jobba ikapp och återhämta sig lite bara för att nästa dag köra på som vanligt igen, månad efter månad. Den största skillnaden nu är att arbetsbelastningen i min grupp har varit större än någonsin ända sedan jag började om efter semestern i slutet på augusti. I alla fall sett till tid och tillgängliga resurser. Trots att vår lilla grupp periodvis fått en del avlastning när det varit som värst, och trots att jag verkligen har jobbat på som en tok för att räcka till på alla plan, har jag slutligen kommit till en punkt där jag för första gången inte har lyckats knyta ihop säcken. En massa jobb har istället svämmat över och ligger nu utanför den. Känslan av att sakta men säkert vara på väg att förlora kontrollen har medfört stresskänslor som just nu gör det omöjligt att fortsätta som vanligt. Bara att tänka på allt jobb som fortfarande ligger och väntar och att skriva om detta gör att pulsen skenar i taket! Kroppen har förstås länge skickat ut starka signaler att jag måste varva ner, och det gör jag också- på hemmaplan, men på jobbet är det faktiskt helt omöjligt att stanna upp då det ständigt pockar på jobb från alla håll. Denna gång måste jag dock verkligen ta signalerna på allvar för att undvika att rusa vidare in i den berömda väggen som så många andra redan har gjort. Så nu tvingar jag mig själv att vara hemma några dagar för att varva ner, reflektera, och ta hand om mig själv. Men det är verkligen inte lätt eftersom jag inte kommer ifrån känslan av att jag bara är onyttig här hemma, att jobbet kallar på mig och att jag borde vara där och inte här eftersom jag ju inte är sjuk i den vanliga bemärkelsen. För här hemma mår jag jättebra (så länge jag inte tänker på jobbet som jag gör nu). Så nu slutar jag med det för en stund.

tisdag 23 september 2008

barnsligt

Pippi-teater (Kneippbyn juli-08)
Tisdagstemat idag är barnsligt.
Våra barn blev så där härligt barnsligt förtjusta i Pippiteatern som visades på Kneippbyns sommarland (Gotland) i somras. Vi tittade därför på den roliga föreställningen två gånger. Barnen skrattade och njöt och vi föräldrar tyckte också att det var ganska kul samtidigt som vi led något förfärligt eftersom vi nästan höll på att flyta bort av värmeslag i den stekande solen och värmen, utan tillgång till skugga.

söndag 21 september 2008

5 år!

Nelly 5 år
Idag den 21 september säger vi grattis på födelsedagen
till vår älskade fina, underbara och goa lilla, stora tjej!!

fredag 19 september 2008

fullt upp fredag!

Idag har jag varit ledig från jobbet. Olle var kallad till 3-års kontroll på BVC på förmiddan, och själv hade jag och min onda nacke en tid på Företagshälsan efter lunch, så därför kändes det inte som någon större vits att jobba några få timmar där emellan. Dessutom förbereder vi för 5-års kalas i helgen, så vi har även lagt ihop tårtor, städat lite, förberett påsar till fiskdammen, blåst och satt upp ballonger, och slutligen sagt hejdå till vår fina sommarkanin Sötis. Ägaren Sofia hämtade hem honom ikväll och det kändes faktiskt bra. Det har varit jätteroligt att ha honom hos oss i sommar, men ju kallare det blir ute desto mer tar det emot att gå ut och sköta om honom och därför känns det rätt praktiskt att någon annan tar vid nu. Avskedet blev väldigt odramatiskt med mycket pussar, skratt och gos och inga tårar. Barnen var väl förberedda så det var nog därför allt gick så lugnt, och nästa sommar hyr vi förhoppningsvis en (ny) kanin av Sofia. På BVC var Olle knäpptyst medan vi fick höra att han följer sin längd- och viktkurva precis som han ska. BVC-tjejen försökte sedan med alla knep att få honom att säga något om bilderna hon lagt ut på bordet, men inte förrän hon mutade med att "jag har något till dig i lådan om" ... släppte han såklart genast på munkavlen och berättade snabbt vad alla bilderna föreställde. Än en gång bekräftades det jag redan vet, nämligen att mutor är det enda som hjälper på mina barn. För det mesta i alla fall. Och så var det träffen med sjukgymnast för mina ganska plötsliga nackbesvär. Fick "diagnosen" att jag har en helt frisk nacke, men att vänstra sidan är väldigt överansträngd och stel, troligtvis p.g.a. av felaktig arbetsställning (vilket jag är helt benägen att hålla med om). Förutom några tips på pausövningar för nacken kommer snart en genomgång av arbetsställningen, så snart ska jag väl förhoppningsvis vara helt bra igen!

Ikväll sa vi hejdå till finaste Sötis!

onsdag 17 september 2008

balans

...ikväll känns det tyvärr inte alls lika härligt som igår. Försökte verkligen behålla och bära med mig den där sköna, totalt relaxade känslan till jobbet idag, men verkligheten hann ikapp med mängder av jobb långt upp över öronen. Min räddning är och har alltid varit att jag har det lugnt och bra på hemmaplan. Att vara i balans på fritiden- det betyder allt när man inte rår över balansen på jobbet.

tisdag 16 september 2008

härligt!

Mmm. En underbart skön massage igårkväll
och en mysigt härlig yoga ikväll.
Känner mig riktigt, riktigt tillfreds just nu! Ska lämna datorn snabbt också så att jag inte anstränger nacken mer än nödvändigt.

höst

september 2007
Tisdagstemat idag är höst.
Så här färggrann och fin var vår stora rönn i september förra året! Många olika färger men inga som helst rönnbär. I år är den däremot alldeles grön utan någon som helst antydan till att skifta färg. Dessutom är den proppfull med rönnbär.

söndag 14 september 2008

kakbak

Nästa helg blir det hett efterlängtade kalas i huset under dagarna två. I fredags kom svärmor förbi med en hel kasse hembakta bullar inför det stundande firandet, och i helgen har även jag bakat en del. Inte sju sorter, men väl fyra, bland annat dessa godingar på bilden. De heter Café cookies och receptet har jag en gång fått av syrran. Kakorna påminner lite om gamla hederliga "Drömmar" i utseende och konsistens, men dessa är i mitt tycke mycket godare och inte riktigt lika spröda som dem. Café cookies 200 g smör (ej smält) 2 dl socker 3 dl havregryn 1 dl kokosflingor 3 dl vetemjöl 1/2 tsk hjorthornssalt 100 g hackad mörk blockchoklad (100 g hackad mandel)

Rör smör och socker poröst. Blanda alla torra ingridienser och rör sedan ner allt med smör-socker blandningen. Blanda ordentligt till en "deg". Rulla köttbullsstora kulor och lägg dem på en plåt (på bakplåtspapper). Grädda kakorna i 200 graders ugn i ca 12 minuter.

Idag har vi dessutom försett oss med fika på Café Humlan i Öjebyn. Vi var egentligen på jakt efter ett äppelträd på Bryggmans trädgård men de hade tyvärr inget (det kanske är för sent för äppelträd här nu)? På hemvägen körde vi då förbi Humlan och plötsligt hade vi stannat till där och sen blev vi sittandes i drygt en timma eftersom vi träffade kompisen M att surra med. Sedan fick vi hasta hem för att hinna till Nickes träning och Nellys dans. Helgen har i alla händelser gått i ätandets tecken. Vi har haft middagsgäster både fredag och lördag och njutit av både god mat och dryck. Imorgon blir det troligtvis lite mer vardag på den fronten.
Önskar er alla en bra vecka!!

lördag 13 september 2008

alla är vi olika!

I morse (sanningens ögonblick): Jag står i badrummet och krånglar på mig min BH. Olle (3 år) tittar på mig och säger: -Mamma, S* på dagis har inte sådana där korta bröst som du har. Hon har jättetjocka bröst! Och M** har också tjocka bröst! Jag: Ja, bröst kan se väldigt olika ut, det finns både små och stora... Olle: Jaa-a!! (Ungen värderar inte. Han bara konstaterar)! *(en av fröknarna på dagis) ** (en annan av dagisfröknarna) Kan tillägga att barnen var och badade på simhallen med förskolan så sent som igår, så antagligen har han fröknarnas behag i färskt minne. Och senare samma dag: Olle tittar och pekar på "Marisol" tavlan i hallen och säger: -Titta mamma. Hon har jättelååånga bröst!

Marisol

nytt utseende på bloggen

Idag har jag smygit runt med kameran här hemma i jakt på trevliga detaljer till en ny "bloggbild". Sedan har jag mixtrat lite med bilderna och satt ihop några av dem i ett collage, vilket just nu får representera mitt "hem ljuva hem". Resultatet ser ni här ovan!

onsdag 10 september 2008

Mårtensgården

Igår eftermiddag/kväll efter jobb och dagis åkte hela familjen iväg på en liten utflykt till Mårtensgården i Högsböle för att plocka grönsaker i det vackra vädret!

Så kul att dra upp sådana här stora, fina och jättegoda morötter ur jorden!
Priset var också en trevlig överraskning, eller vad sägs om 2,4 kilo kravodlade morötter för endast 26 kr! (I mitt föregående inlägg kan man även skåda exempel på mindre perfekta morötter som vi också fick med oss hem).
Förutom morötter plockade vi skottkärran full med rödbetor, gul- och röd lök, vitkål, kålrot... och 2 ynka små squash. (Av de sistnämnda var det tyvärr redan helt utplockat).
Plocka grönsakerna själv, skär bort all blad och blast, väg på vågen och betala (med kontanter) i kassan!
Utsikt från Mårtensgården ner mot Piteälven.
Barnen poserade glatt uppe i ett klätterträd!
En jättemysig utflykt som jag varmt kan rekommendera till andra Pitebor!
Väl hemma hade jag inte bara jobbig förkylning utan även lite feber, så jag bestämde mig redan då för att stanna hemma från jobbet idag. Förhoppningsvis går det över snabbare om jag vilar lite mer. Det brukar ju hjälpa.

tisdag 9 september 2008

humor

Välutrustade morötter!
bild: eget collage
Tisdagstemat idag är humor. Visste först inte alls vilken bild jag skulle bidra med idag, men så var vi och plockade grönsaker tidigare ikväll och då fick vi bland annat med oss dessa roliga morötter. Lite roliga är de ju faktiskt!

måndag 8 september 2008

förkyld

Attjooo!! Under dagen har min förkylning tyvärr utvecklats till det sämre. Jag nyser i ett och snoret rinner trots att det är så täppt i näsan att jag knappt kan prata. Känner mig lite varm också men tror inte att jag har feber. Får se om jag kan gå och jobba i morgon? Känner mig ju inte alltför fräsch men det kanske ger med sig under natten. Däremot känns det inte direkt aktuellt med någon yoga imorgon heller. Tyvärr. Hade ju sett fram emot att gå imorrn. Barnen är fortsatt friska och krya. Inget snor där inte. Har försökt att hålla mig från att pussa på dem alltför mycket ikväll men det är ju nästan omöjligt. Nu närmast: Singelmammor på SVT2.

söndag 7 september 2008

Smått och gott en söndag

Det har varit rätt segt här på bloggen under den gångna veckan. Viljan har nog funnits där men en ond nacke har begränsat datortiden rejält. Avslutade arbetsveckan med att unna mig en otroligt välbehövlig massage hos Anna-Karin på Lidgatan. Med facit i hand skulle jag förstås inte ha väntat så här länge. Hon bekräftade det jag redan anade, att vänstra sidan av ryggen och nacken är full av en massa stela och envisa "knutar"som behöver mjukas upp, helst med en blandning av massage, värme och avslappning. Låter ju faktiskt inte som någon omöjlig behandlingsform. När jag ändå var där bokade jag ännu en tid till veckan och det kan säkert bli fler tillfällen också om det här onda ska vilja ge med sig. Passade också på att lägga till en brynplockning till nästa gång.
Idag har vi vecko- och familjehandlat på ICA. Det tar sin lilla tid när man åker iväg allihopa men när tiden finns är det ganska kul. Olle somnade i bilen på vägen hem och fick sedan fortsätta att sova hemma i soffan i ytterligare 45 minuter medan vi fixade lunch. Han skulle nog aldrig ha orkat sig igenom dagen utan den där extra sömnen eftersom han sov ganska oroligt på morgonsidan, men den där lilla tuppluren gjorde å andra sidan att han höll sig busig och pigg lite väl länge här på kvällskvisten. Det är en rätt svår balansgång nu det där med dagssömn eller inte eftersom han fortfarande måste sova under de längsta dagisdagarna.
På eftermiddan hastade jag in till Apoteket och på vägen därifrån fastnade jag på Lindex för att leta present till en nyfödd kille. Hittade också en massa coola kläder till de egna kidsen, bland annat en massa snyggt från Fem myrors nyaste kollektion men det var redan väldigt utplockat bland storlekarna så slutligen blev det bara en tröja i alla fall. Lika bra det. Snart kommer ju me & I kläderna också.
Sen blev det att svänga ihop en tidig middag för att Nelly skulle hinna äta innan dansen, och medan hon och Niklas var iväg så fick jag och Olle (och racerbilarna och Bockarna bruse i favvoböckerna) en mysig stund för oss själva. Efter det en trevlig prommis med Anna i det härliga vädret och så var den här dagen snart till ända.
Och peppar, peppar... barnen är fortfarande friska och krya trots att i princip hela avdelningen på dagis varit snoriga och febriga under veckan. Själv har jag däremot (väldigt plötsligt) dragit på mig både halsont och snuva, men det känns inte så farligt så det kanske ger med sig till imorgon.
Nu en kopp té och sedan en dusch.

torsdag 4 september 2008

fototriss-djur

Jag har ganska nyligt upptäckt den trevliga bloggen fototriss (fota och lägg upp tre bilder på ett tema) så det är alltså första gången jag är med nu.
Valt tema är djur och det är förstås vår egen vackra kanin Sötis som modellar.
Så här är reglerna om du också vill vara med i fototriss:
1. I din blogg lägger du först upp dina tre olika bilder på valt tema.
2. I ditt inlägg ska du länka tillbaka till bloggen fototriss (så att dina besökare hittar andra deltagare).
3. Skriv därefter in ditt namn och direktlänken till ditt inlägg i formuläret på fototriss sida (inte adressen till din bloggs förstasida).

onsdag 3 september 2008

recept på enkel cheesecake

Några av er ville ha receptet på cheesecaken som jag frestade med på bild i förra inlägget. En bra idé för den är både smarrig och otroligt enkel att göra. Ingen ugn behövs!

Botten: 200 g digestivekex 1 dl smält smör fyllning: 1 pkt (200 g) philadelphiaost 1,5 dl florsocker 3 tsk vaniljsocker 3 dl vispgrädde topping: Drottningkräm eller hallonkräm (en påse pulverkräm som blandas i 2 dl vatten blir perfekt) färska bär (ex.hallon) Krossa digestivekexen fint (antingen för hand eller ännu hellre i en matberedare). Blanda kexkrosset med det smälta smöret. Tryck ut "degen" i en rund pajform. Vispa grädden ganska ordentligt. Rör ihop philadelphiaost, florsocker, vaniljsocker och vispgrädde. Bred ut smeten över kexbotten. Ställ kallt i kylen eller frysen en stund. Bred drottningkrämen över kakan och garnera med bär. GOTT!

tisdag 2 september 2008

onyttigt

Onyttigt, men gott!
Tisdagstemat idag är onyttigt. Den här cheesecaken lever upp till temat!

Besökare

Bloggtoppen.se