Hem ljuva hem

Piteå, Norrbotten, Sweden
Hej och välkommen till min blogg! Här visar jag bilder och skriver om mitt vardagsliv med man och två barn i åldrarna 5 och 6 år. Själv är jag 35 år, jobbar som socionom och bor i ett mysigt gammalt hus i Piteå. Jag älskar inredning och fina saker, att fotografera och redigera korten, laga mat och baka, promenera, shoppa, läsa, surfa och blogga, och såklart att umgås med familj och vänner. Alla bilder som visas i bloggen är fotade av mig om inget annat anges. Lämna gärna en liten kommentar så att jag vet att du varit här!

söndag 30 november 2008

adventstid

bild: eget collage av advent hemma hos oss idag!
(klicka på bilden för att förstora den).
Det är en mysig tid nu och det gäller att verkligen försöka ta till vara på den! I förrgår åkte kartongerna med julpynt fram till både barnens och min stora förtjusning, och ett par timmar senare var samtliga stjärnor, eljusstakar, ljusslingor, juldukar, röda juleljus, minigranar, bockar och tomtar på plats runt om i huset. Igår sprang jag och Niklas på stan på tu man hand halva dagen så nu är också de flesta julklapparna inhandlade (skönt)!
Idag har jag haft syrran här på lunch och efter det har vänner varit över på adventsfika och glögg. Nu flera timmar senare är huset fortfarande härligt varmt från alla värmeljus, braskaminen, fyra lekande barn, kardemummakaffe och glögg.
Efter middan en prommis med Anna i det snöiga, vackra landskapet. Alltid lika trevligt och väldigt nödvändigt!
Och nu sitter jag här och skriver detta inlägg vilket lär leda till att jag fullkomligt tar död på min onda nacke. Dessutom har jag som synes toppat inlägget med ett collage av bilder som jag suttit och knåpat ihop alldeles nu. Knäppt jag vet, men jag kände ju för det! I veckan lär det dock bli extra tunt med inlägg här på bloggen eftersom jag ska resa bort med några andra från jobbet under några dagars tid. Kul!

lördag 29 november 2008

vinter och snö

Några frusna rönnbär klamrar sig fast
under den fluffiga nysnön i vårt rönnbärsträd.
Snöig syrén framför vår bro
Vintern och snön kom ovanligt sent till Piteå i år. Men när den väl kom så kom den ordentligt (det har snöat till och från under hela veckan) och det verkar faktiskt också som att den kommit för att stanna. Idag har det dessutom varit riktigt kallt (-18 grader enligt mätaren på COOP). Hemma hos oss hade vi -15 som mest. Nu är det någon grad varmare. Jag gillar egentligen inte alls vintern eftersom jag är alldeles för frusen för att kunna uppskatta kylan, men samtidigt måste jag medge att det är något väldigt, väldigt speciellt med dagar som dessa. Snön ligger tung på träden, det är alldeles tyst och stilla ute, himlen är kyligt ljusblå, och det är så fantastiskt vackert att det nästan gör ont i en. Skulle vilja ge mig ut och fota allt det fina, men idag kom jag inte längre än till vår egen gård. Får njuta av de egna synintrycken istället.

fredag 28 november 2008

Jesusbarnet- en enhörning?

Igår kväll plockade jag fram den nya julkrubban (eller Jesus-huset som barnen kallar den). Olle (3,5 år): Mamma, var e Jesusbarnet? jag: Här! säger jag och pekar på den lilla bebisfiguren. Olle: Men var e han? Var e enhörningen? jag: Öhh...enhörningen? Vaddå? Varför frågar du efter en enhörning? Olle(nu lätt irriterad, allvarlig, letandes bland de olika porslinsfigurerna i krubban): Jaa enhörningen, Var är den?? jag (försöker verkligen att hålla mig för skratt): Men Olle, vad menar du egentligen? Varför tror du att det ska vara en enhörning i julkrubban? Alltså, tänker du på en så´n där sagohäst med ett horn i pannan? Olle: Jaa, en enhörning! Och idag: jag: Olle, vad menade du egentligen igår när du undrade om det fanns en enhörning i julkrubban? Skulle en enhörning ha något med Jesus att göra, eller? Olle (allvarligt och bestämt): Jaa, för på sommaren är Jesus en enhörning och på vintern är han ett Jesusbarn! Ha, ha. Ja, vad säger man?? Man kan ju bara undra var ungen kan ha fått detta ifrån?

lördag 22 november 2008

lördagsmys

foto: Ikväll har jag förevigat den fascinerande elden i braskaminen och sedan satt in de bästa bilderna i en vintrig bakgrund.
Lördagsmys på hög nivå! Ute snöar det och inne brinner det en härlig brasa i kaminen.
Vi är mätta, glada, och nöjda efter härlig samvaro, lek, god mat, och lite vin.
Annat var det igår. Hade sett fram emot en mysig fredagkväll men allt gick bara fel. Eftermiddan körde ihop sig på flera sätt, och det slutade med att både vi och barnen var på riktigt dåligt humör. Sen blev middagen riktigt oaptitlig (vi prövade ett nytt recept från Buffé). Barnen åt typ en tesked var och ratade det totalt och även vi vuxna var tvungna att medge att det var riktigt dåligt. Dålig mat gjorde förstås inte saken bättre så allt blev bara så där trist.
Men som sagt, det tog vi igen dag. Med råge. Och det kan ju förstås inte vara bra jämt...
En vecka har gått sedan sist och jag har faktiskt saknat bloggen en hel del men tvingat mig att låta bli! (-: Har VAB:at tre av fem dagar eftersom barnen varit sjuka i feber och förkylning, men nu verkar de vara nästan helt friska så jag räknar med att vi är tillbaka på dagis och skola på måndag. Min nacke är fortsatt stel och dålig trots att jag datorvilat hela veckan, tränat nacken, samt gått på ytterligare två behandlingar hos kiropraktiker, så det verkar tyvärr som att det här kommer att ta tid innan det ger med sig.

Olle fascineras av elden!

Färgglatt och gott till middag ikväll!
(Potatis, sötpotatis, rödlök, vitlök, paprika, cashewnötter, spiskummin, rosmarin, salt och peppar- in i ugnen i 35 min. Smula sedan över fetaost och strö över gröna oliver. Ikväll åt vi det tillsammans med stekta kycklingfiléer, men det passar ju bra till det mesta eller bara som det är).
Har så smått börjat byta färg till juligt rött här hemma! Och mer ska det bli! De turkosa blockljusen byttes ut till ett par röda som jag köpte på Duka idag.
För övrigt så är taket i hallen på övervåningen numera vitmålat och det blev förstås ljust och fint. Bilder kommer!
Nu över till vinet och pistagenötterna!

söndag 16 november 2008

paus

Nu är det (dator)vila som gäller!

(Fotot är taget i juni-08, en bit från mina föräldrars sommarstuga). Jag vill inte alls, men efter moget övervägande (ha, ha så moget det lät) har jag beslutat mig för att jag måste minska tiden framför datorn eftersom jag ju innerst inne vet att källan/roten till min just nu sjukt onda nacke framförallt kommer från detta. Till att börja med tar jag en bloggpaus på en vecka för att se om det blir bättre då. (Kommer säkert att titta in hos många av er i alla fall, men jag tänkte undvika att lägga ut något eget).

Hoppas att ni orkar vänta på mig medan jag är borta!! Troligtvis åter igen nästa helg. Kramar! /Helena

fredag 14 november 2008

kotknäckare och ny konst på väggen!

Frostigt i utekrukan!
Fotot är taget i förrgår då det ännu inte hade kommit någon snö, men i går föll sent omsider årets första snö, vilken i stort sett regnade bort idag. Min nacke är dålig nu, fast egentligen sitter huvudproblemet i bröstryggen, i alla fall enligt experten jag träffade igår. Under de senaste veckorna har jag haft besvär med nackspärr mer eller mindre hela tiden. Igår vaknade jag återigen upp med en "ny" nackspärr och en timma senare var det riktigt illa, så då bestämde jag mig för att testa "kotknäckaren". Så för första gången i mitt liv har jag varit hos en kiroprakter och det var en minst sagt annorlunda upplevelse! Under några minuters tid bände och pressade han vant och bestämt min rygg och nacke så att det small högt och ljudligt överallt. Till veckan har jag nästa tid. Hoppas, hoppas att det kan börja ge med sig då. Hittills har det tyvärr snarare blivit värre än innan. Vår frisör Sofia klipper inte bara vårt hår och hyr ut kanin till oss. Hon målar även fina tavlor och en av hennes målningar pryder nu en vägg i vårt vardagsrum (väggen mittemot den mörkgrå målade väggen). En tjej i svart och vitt med lite roliga detaljer så som ljusa, glittriga fjärilar, svarta glansiga fjärilar, rosa glittrigt läppstift, och en allmänt lite cool attityd. Jag gillar henne!
Kram och trevlig helg!!

tisdag 11 november 2008

fotovajrar

Att hänga upp foton på vajer är ju inte precis någon nyhet, men de här magnetiska fotovajrarna (vajerserna)?? Hmm, vad heter egentligen vajer i plural? Ja, i alla fall är sådana här raka, magnetiska med en liten tyngd längst ner en nyhet för mig och en riktigt smart och snygg sådan! När vi var i Stockholm förra månaden köpte jag en magnetvajer på Granit, men den blev ju snabbt fullproppad med kort. Och mycket vill ha mer så jag googlade runt för att hitta någon webbutik som säljer dem eftersom Granit inte verkar ha någon webshop. På Moderna museét hittade jag slutligen det jag letade efter. Det visade sig förresten att Moderna museét har en liten men rätt trevlig webshop. Där hittade jag även en enkel, avlång, magnettavla att sätta foton, kom-ihåg-lappar, etc på.

Bilder på mina bilder upphängda på vajer med små, platta magneter:
I vardagsrummet
I matrummet
Ett kul, enkelt, och snyggt sätt att kunna njuta av och dela med sig av sina favoritfoton!

måndag 10 november 2008

Trappan- nu och före

Ta da da da dam!! (Det där skulle föreställa en liten fanfar om ni undrar vad jag skrivit där). Japp, jag trallar en och annan glad liten fanfar och drar en suck av lättnad över att vårt trappmålningsprojekt äntligen kan tituleras klart/färdigt/vitt/fint! Några av er kanske minns att vi började vitmåla den gamla trappan under åren? Förhoppningen var då att hinna måla färdigt den redan under april. Sedan blev målet uppskjutet till att hinna klart innan sommaren, men detta visade sig inte bli särskilt lätt eftersom hela familjen använder trappan dagligen (dag som kväll som natt) då alla sover på övervåningen. Något som rimmar rätt illa med lackfärgen som behöver många timmars torktid innan man med säkerhet kan gå på den. Under sommaren upptog utomhusprojekten all vår tid och motivation men nu under mörkaste hösten kom inspirationen lyckligtvis tillbaka, så efter noggrann planering, en hel lördags maratonmålning, och barnen utlånade till mormor och morfar över en natt, så gick det såklart jättebra. Förutom att trappan blev mycket trevligare att titta på så blev den också mjukare och skönare att gå på och inte alls så där halkig som vi hade befarat.

Och här är bilder på resultatet:
Vitt, vitt...
En trevlig syn!
Och så här såg trappan ut före målning:
januari-08
Trappan var ganska mörk och murrig innan...
(Särskilt när man ser den nu i efterhand)!
april-08 Trappmålningen påbörjades i april
med grundmålning av vagnstyckena och sparksocklarna.
Nästa inredningsprojekt blir att få taket vitmålat uppe i hallen
och trappräcket utbytt till en enklare, rakare variant eftersom ingen av oss är särskilt förtjust i svarvade stolpar och spjälor.

Hallen på övervåningen. Det enda taket i hela huset som ännu inte är vitmålat.

Och den trevliga överraskningen som jag nämnde igår är att jag blivit erbjuden ett nytt, spännande jobb och att jag kommer att tacka ja till detta! Det känns jättekul och läskigt på samma gång!

söndag 9 november 2008

junta

Ikväll har jag varit på mitt livs första (sy)junta. Trevligt! Jag är ju egentligen ingen "handarbetsmänniska" men någonting kan man ju alltid sitta och knåpa med, och att umgås med trevliga människor över trevliga samtal är ju aldrig fel! Håller som bäst på att öva upp stickningen genom att sticka räta maskor på något som så småningom är tänkt att bli en stor och bred halsduk i en naturaktig grågrön färg. Tror verkligen inte att den kommer att bli något mästerverk, men man måste ju börja någonstans! När vi träffades med juntan ikväll fick jag en efterlängtad jättefin namn/välkommen-skylt som jag tidigare beställt av kompisen Malin som också har tillverkat den. Skylten har svartmålad botten och vit, lite snirklig text och ska sitta vid sidan av vår ytterdörr så att folk förhoppningsvis ska känna sig extra välkomna. Det kommer att bli så fint så! Ikväll hade jag egentligen tänkt göra ett inlägg om vår trappa som nu äntligen är vitmålad och klar, men jag tror att jag sparar det till imorgon istället. Har även en annan trevlig överraskning att berätta, men jag väntar med det också tills allt är helt klart omkring det. Kom precis på att jag måste hänga en tvätt nu innan jag kryper till kojs. Önskar er alla en härlig vecka!

lördag 8 november 2008

tävling

Nelly gosar med ett gotlandsfår på Bottarve gård på södra Gotland.
Jag vill vinna!
Vill du också vara med och tävla om ett supermysigt, grått, lockigt lammskinn att ha i soffan, fåtöljen, på golvet, eller i barnvagnen?! Lammskinnet kommer från ett gotlandsfår på Drefseryd Gård som ligger utanför Gränna.
Klicka här för att komma till tävlingen. (Du behöver inte ha en egen blogg för att vara med).
Lycka till!

fredag 7 november 2008

en bild på väggen

Nymålade väggen i vardagsrummet!
Idag lyckades jag äntligen fånga den nymålade väggen på bild medan det ännu var dagsljus ute, så här ser ni nu resultatet av förra helgens målning!
TV:n och TV-bänken är alldeles nyinvesterade och det blev förstås ett lyft för hela rummet i jämförelse med det vi hade innan. På den tomma ytan vid sidan av TV:n kommer vi snart att sätta upp en vit stringhylla med hyllplan i valnöt, och i den svarta krukan som står på pallen ska jag plantera två svärmorstungor för att få med lite högt grönt också.
Vi är jättenöjda med väggen. Den mörka färgen gjorde att hela rummet blev mer ombonat och mysigt, om än jag inte skulle vilja ha den i hela rummet.
Och så här såg det ute före:
(Bilden ovan är tyvärr för mörk och det funkade inte ens att ljusa upp den, men det var den enda före-bild jag hittade nu).
De röda blommorna sitter numera på en vägg i Nellys sovalkov. De är jättefina, men jag tröttnade på dem. Nu tänkte jag snart försöka ta igen den gångna nattens förlorade sömn. Det blev en lång natt tätt ihop med en febrig, svettig, frusen, gnällig, och yrande liten tjej. Hon var i alla fall något piggare ikväll men fortfarande varm. Förhoppningsvis bättre imorgon.

torsdag 6 november 2008

hett

Inte lätt att hitta "bloggtider" denna vecka eftersom det är ganska fullt upp med annat efter jobbet. Ikväll har jag hälsat på syrran i hennes jättefina, mysiga och nytapetserade lägenhet, så det blev ganska sent innan jag var hemma. När jag kom hem var det väldigt varmt och skönt här eftersom Niklas har tokeldat i braskaminen hela kvällen. Troligtvis för att jag klagat på att jag suttit och frusit på en föreläsning på jobbet under hela eftermiddan. Och på tal om varmt så vaknade Nelly till alldeles nyligt och kom upp och grät högt vilket är väldigt ovanligt så här dags. Hon sover alltid som en stock varje natt så jag förstod direkt att det måste vara något. Kanske en jättehemsk mardröm? Det visar sig dock att hon är alldeles brännhet (inte bara jättevarm från braskaminshettan här inne). Febertermometern visar på dryga 39 grader och hon har ont i hela kroppen. Stackars liten. Det var så länge sen hon var sjuk och hade feber, senast måste ha varit under påskhelgen! Kanske är det en reaktion av vaccinationssprutan hon fick på 5-årskontrollen på BVC idag? I vilket fall blir det definitivt en VAB-dag imorgon. Godnatt!

tisdag 4 november 2008

Halloween

Tisdagstemat idag är Halloween
Bilden är fotad förra året då min mamma hade tillverkat sådana här småläskiga men fina Halloween-pumpor till barnen. Pumporna var fyllda med både godsaker och "nyttigheter" och blev förstås mycket uppskattat. Pumporna har sedan sparats under året och återanvänts nu i år eftersom de fortfarande är fina och oförstörda. I övrigt firar vi faktiskt inte alls denna högtid, inte ännu i alla fall. Inga dekorationer, utklädnader, fester etc, men det kanske bli annorlunda när barnen blir större?
När jag jobbade som au-pair i USA för 12 år sedan var jag och en kompis ute och "trick or treatade" tillsammans med barnen i de familjer vi bodde hos. Där är ju denna högtid en verkligt stor grej för alla åldrar och allt ståhej omkring firandet tas på största allvar. Jag minns att den 31 oktober-96 var en ljummen mörk kväll i New york och det hela kändes faktiskt riktigt spännande och busigt! I samlad trupp, den ena läskigare utlädd än den andra, gick vi från dörr till dörr och blev både ivrigt och vänligt mottagna överallt. Ett par timmar senare kom även jag (då 20 år och för kvällen utklädd till häxa) hem med en gigantisk plastpåse fullproppad med godis och kakor... Likaså barnen hade håvat in var sin jättepåse med Buttercups, Jellybeans, M&M:s, Oreos, Hersey kisses och allt vad det heter. Helt sjukt egentligen.

söndag 2 november 2008

team hemmafixarna

Tre dagars ledighet är nu snart över. Den här helgen har varit både rolig och effektiv och det känns riktigt skönt att jag fick gott om tid att ge utlopp för min kreativa energi medan den nu finns där. Målningen av väggen i vardagsrummet blev riktigt bra så vi är verkligen helnöjda. Har dock inte fått någon bra bild på resultatet idag eftersom det var för mörkt för att fota i rummet, men bilder kommer senare! I fredags var hela familjen lediga och då passade vi på att åka till Leos lekland på Storheden i Luleå. Ett jättekul ställe med många och långa rutschkanor, hoppborgar, studsmattor, bollhav, klätterställningar, restaurang med mera. Barnen hade jättekul och sprang runt i flera timmar, och efter det åkte vi raka vägen till mormor och morfar som bjöd på jättegod middag och Halloween-godis. Idag har barnen varit utlånade till farmor och Jan några timmar medan vi fixat klart allt i vardagsrummet; Tagit bort maskeringstejpen och täckpappret, fixat till ojämnheter i färgen, dammsugit, skurat, och satt upp lampan och klockan på plats igen. Niklas byggde ihop och satt upp den nya, vita högblanka TV-bänken som blev jättefin till både väggen och TV:n. En nygammal (ärvd) stringhylla skruvades upp på en vägg i matrummet, och tavellisten flyttades till en annan plats i samma rum. (Vi kände oss nästan lika effektiva som Jonny och co i inredningsprogrammet Från koja till slott)! Sen gjorde jag en lasagne till middag medan Niklas hämtade hem barnen. Efter middan en härlig promenad med Anna och sedan mys och nattning av barnen innan jag slutligen hamnade här framför datorn. Puh. Ingen rast och ingen ro. Jo, både mat- och kaffepauser har vi allt haft idag. Men nu är det hög tid att koppla av med lite kvällsmat framför ett inspelat avsnitt av Ensam mamma söker...! (Spänningen är olidlig)! Ha, ha.

Olle gömmer sig i bollhavet på Leos lekland

lördag 1 november 2008

måla, måla på en lördag...

En smygtitt på den "nya" grå väggen.
Nu är jag nyslingad och klippt i håret, och dessutom blev jag kompenserad med råge för det misstag de råkat göra när min bokning försvunnit från deras datasystem. Nu löste det sig ju verkligen jättesmidigt i alla fall så i slutändan blev det lyckat.
Och jag har hunnit måla väggen i vardagsrummet! Två varv. Så imorgon tar jag bort maskeringstejpen och hoppas på att resultatet blir bra. Det verkar lovande. Mörkt grått. Total kontrast mot den ljust, ljust gråvita vägg som vi haft tidigare och som resten av rummet har. Kulören blev dock inte grådis som jag skrev här tidigare utan en mörkare variant som heter grafit.
Niklas stod för middagen ikväll och resultatet blev fantastiskt gott. Kycklingfilé i indisk sås, ris, linssallad, och Naan-bröd. Och rödvin till oss. Han imponerar ibland, nej jag menar ofta. Han är verkligen världens bästa make, på alla sätt och vis!

Besökare

Bloggtoppen.se