Hem ljuva hem

Piteå, Norrbotten, Sweden
Hej och välkommen till min blogg! Här visar jag bilder och skriver om mitt vardagsliv med man och två barn i åldrarna 5 och 6 år. Själv är jag 35 år, jobbar som socionom och bor i ett mysigt gammalt hus i Piteå. Jag älskar inredning och fina saker, att fotografera och redigera korten, laga mat och baka, promenera, shoppa, läsa, surfa och blogga, och såklart att umgås med familj och vänner. Alla bilder som visas i bloggen är fotade av mig om inget annat anges. Lämna gärna en liten kommentar så att jag vet att du varit här!

söndag 31 maj 2009

längtar!

Imorgon vid den här tiden (21:00) har vi precis landat på Cypern.
Vi längtar!!!
Dagen har varit fantastiskt somrig och skön med uppåt 30 grader i skuggan. Vi pausade lite i alla bestyr och bjöds på frasiga goda våfflor hos svärmor och Jan. Vi har även haft besök av både syster samt svärfar och Ulla. Och som alltid på söndagarna har jag och Anna powerwalkat och surrat oss igenom 45 trevliga minuter av dagen.
Nu tar jag en bloggpaus under minst en vecka framöver. Ha det gott!

lördag 30 maj 2009

cykeltur

Förra sommaren plockade vi bort stödhjulen på Nellys cykel. Hon hade ganska bra balans men cyklade ofta snabbt och ganska okontrollerat och att bromsa var inte alltid att lita på. Dagsformen varierade också... I sommar är det en helt annan grej. Nu cyklar hon som att hon aldrig gjort annat, och hon fullkomligen älskar det! Hon har bra kontroll och håller ganska bra uppsikt runt omkring sig. Idag har mor och dotter varit ute på ett spännande cykeläventyr långt utanför den gamla vanliga gatan. Vädret var underbart och vi stannande till i parken och båthamnen vid kanalen där vi tittade på alla tokiga skulpturer och kände på det iskalla vattnet. Sedan cyklade vi fram och tillbaka över härliga Tages bro- många många gånger! Lycka!

torsdag 28 maj 2009

semester

(bilden är lånad)
Nu är jag ledig i 12 dagar! Ska bli hur skönt som helst. Har jobbat väldigt mycket under de senaste veckorna så nu är jag i stort behov av ledigt och slappt och att bara få ägna mig åt familjen på heltid. I helgen packar vi för fullt, både flyttkartonger och resväskor! Och så har SMHI utlovat kanonväder med uppåt 30 grader varmt under lördag och söndag. Härligt!

onsdag 27 maj 2009

sköna maj- eller ett hägg inlägg

Maj månad har varit riktigt fin med mycket sol och vårsköna temperaturer. Idag regnar det, men det är nästan första gången på hela månaden så det är bara behövligt. Vi har en jättestor hägg på vår gård. Den doftar underbart och just nu blommar den så här härligt och rikligt, alldeles vitt och fluffigt:

Under de senaste tre somrarna har den, liksom många andra häggar, drabbats av äckliga larver (häggspinnmal) efter blomningen, men jag både hoppas och tror att den kommer att klara sig från det i år för under förra sommaren blev den bara ytterst lite angripen. Grannen blev dock så besvärad av sin läskiga "spökhägg" att han kapade ner den redan första larvsommaren för tre år sedan. Jag kan förstå honom för det är inte kul med de där läbbiga små vita maskarna, men jag är glad att vi har stått ut med vårt träd för nu är det verkligen fint.

tisdag 26 maj 2009

frukt

Tisdagstemat idag är frukt. Här ett favoritäpple i repris, direkt från min hårddisk!
Mer än så här blir det inte idag. Har suttit parkerad framför datorn på jobbet flera timmar i sträck så nu måste ryggen få vila!
Ha en riktigt skön kväll!

söndag 24 maj 2009

spetsigt

Mitt bidrag till veckans fototriss spetsigt:
Mjukt spetsiga tak på de färgglada båthusen:

lördag 23 maj 2009

objudna gäster i sängen

För precis en vecka sedan var jag med om en ganska läskig händelse i samband med läggdags. När jag kröp ner under täcket i vår säng vid 01-tiden på natten så kände jag något skärande vasst mot benet. Tänkte spontant att jag råkat sätta mig mot någon hård leksak, kanske en legobit som blivit kvar efter barnens lek under dagen.
Jag lyfter täcket för att titta efter vad det är och då surrar det till och en stor, fet geting flyger upp och sätter sig nere på golvet. Smått chockad och ganska darrig dödar jag den snabbt med ett kollegieblock som ligger vid sängen. Bettet på benet sväller upp och det värker rejält i hela benet men det blir lyckligtvis ingen allergisk reaktion på det. (När man aldrig blivit stucken tidigare vet man ju aldrig hur man reagerar på giftet).
Det otäckaste med det hela var att Olle bara några minuter innan hade kommit över och lagt sig i mitten av vår säng, så det var ju väldans tur i oturen att getingen stack mig och inte han!
Jag har aldrig tidigare varit rädd för getingar och jag ska försöka att inte bli det framöver heller, men just nu känner jag mig faktiskt lite nojig och hela veckan har jag tittat igenom sängen väldigt noga innan jag krupit ner där. Jag förstår att sannolikheten för att det ska hända igen är lika med minimal men det krävs nog några fler getingfria nätter i sängen innan nojan har lugnat ned sig!

fredag 22 maj 2009

bikiniglädjen hänger i ett rea-ställ på Åhléns

(Bikiniöverdelen på bilden kommer från H&M har inget direkt samband med inlägget).
Mycket nöjd efter en riktigt bra dag på jobbet idag gick jag en sväng genom Åhléns och kom ut med ett nagellack, ansiktsvatten, en liten vit somrig handväska, och (ännu en) bikini!
Jag skojar tyvärr inte om jag säger att jag köpt minst 8 olika par bikinis (över- och underdelar) under de senaste 2-3 åren, och trots att jag är en sådan person som inte har några större svårigheter att slänga saker, så har jag uppenbarligen riktigt svåra problem när det gäller att göra mig av med dessa bikinis. Ombyte förnöjer ju som bekant men jag minns inte när vi senast hade en sådan fin sommar att det skulle vara aktuellt med så många olika ombyten?!
Jag tror att hela dilemmat beror på att jag egentligen inte är riktigt nöjd med någon av dem jag hittills har släpat hem. Samtliga uppsättningar har någon liten grej som inte är riktigt bra, oavsett om det handlar om passformen, modellen, färgen, metallspännen som man kan bränna sig på i solen, för omständiga knytband etc... Det spelar ingen roll om jag köper dyrt eller billigt, den där perfekta bikinin lyser ändå alltid med sin frånvaro! Det här kinkiga missnöjet gör att jag hela tiden, lite omedvetet och lite hoppfullt, letar vidare efter något bättre alternativ. Och så idag när jag strosade där genom Åhléns föll blicken på en rutig bikini som såg ganska fin ut. Såg sedan att den dessutom var på rea. Med ögonmåttet gjorde jag en snabb bedömning av storleken och köpte den sedan oprovad och på vinst och förlust.
Och faktiskt så måste jag ju med facit i hand mycket glatt medge att så mycket närmare en bra bikini än så här kommer jag nog inte denna sommar!
Nu återstår bara att se om jag nämns kasta någon av de andra halvdana alternativen som skräpar längst ner i garderoben. Lite jobbigt känns det faktiskt, och inför den stundande badsemestern behövs det i och för sig alla gånger mer än bara en bikini... Hrmm.

tisdag 19 maj 2009

gammal äldre äldst

Gammal, äldre, äldst... är dagens tisdagstema. Dessa tre bilder med gamla, rostiga och flagade motiv, tydligt märkta av tidens tand, får samtliga symbolisera temat:

segt

Det går som synes lite segt med mitt bloggande just nu. Inte för att jag inte har något att skriva om (för idéer har jag faktiskt för det mesta) och inte heller för att jag är så särskilt mer upptagen nu än vanligt, men de senaste kvällarna har jag mest fastnat i läsandet av andras bloggar (trevligt) och sedan inte orkat skriva något själv... Idag har både föräldrar och blivande förskoleklass (sexårs) -barn varit på besök på skolan där Nelly börjar till hösten. Spännande värre för både hon och oss, och känslan vi fick under besöket var väldigt positiv. Det känns minst sagt stort att hon snart ska börja i skolan. Jag menar, hon föddes ju nyss!! Tiden rusar iväg. Nu ska jag se vilket tisdagstemat är idag, och kanske jag hakar på med ett bidrag senare ikväll? Tjing.

lördag 16 maj 2009

huset!

Sällan har jag sett fram emot fredagen lika mycket som denna fullproppade och flängiga, men ändå ganska lyckade arbetsvecka! Efter en avkopplande stund i frisörstolen på fredag eftermiddag åkte jag hem, väldigt förväntansfull inför helgen. Strax före middagen kom ett illamående smygande. Trodde att jag bara var väldigt hungrig, men det gick knappt att äta och sedan blev det värre. Kände i hela kroppen att jag inte mådde bra. Sedan blev det en tidig kväll och en natt mellan sängen och toan. Inte kul, men jag behövde i alla fall inte spy. Har varit matt hela dagen idag, men det hindrade oss inte från att spendera några timmar i nya huset, utrustade med måttband, penna, papper och kamera! I helgen har vi nämligen fått låna nyckeln till vårt nya hem medan de nuvarande ägarna är bortresta! Så spännande att få en ordentlig titt igen så här innan det snart är dags att ta över huset, särskilt som vi ju aldrig tidigare har fått se gården utan snö!

Första försommarbilderna av vårt nya hem!
Utsidan och gården blev en positiv överraskning. På framsidan närmast huset har de lagt marksten och gjort lite grusgångar med planteringar. De har även planterat några äppel- och körsbärsträd, som kommer att bli fina längre fram!
I förgrunden syns grenarna av en relativt nyplanterad Skuggmorell, eller surkörsbär som den också kallas.
Huset sett från garageinfarten.
Huset sett från "torpet".
Yttertaket är som synes ganska slitet, men det kommer att bli ett nytt (tegelrött) tak till hösten!
Det jättegamla "torpet" på gården är av okänt årtal, men är troligtvis uppfört vid samma tidpunkt eller tidigare än huset, d.vs. omkring år 1870.
På nedervåningen har huset ett stort kök med fönster åt tre håll, och en ljusus kammare med stora fönster. På övervåningen finns två sovrum med alkover och gaderober. Huset är i väldigt stort behov av renovering, men där finns en stor potential den dag man vill och orkar ta tag i det!

onsdag 13 maj 2009

frågor och svar

Småkul tidsfördriv som jag hittat hos flera av er andra bloggare!

60 (!) frågor och svar från mig 1. Hur gammal är du om fem år? 39.
2. Vem var den sista du träffade? Gullungarna, innan de somnade för kvällen
3. Hur lång är du? 173,5
4. Vilken var den senaste film du såg? Män som hatar kvinnor (på bio för flera månader sedan).
5. Vem ringde du senast? En klient (i jobbet)
6. Ditt senaste sms och till vem? till syrran idag på f.m. med en grattishälsning om ny lägenhet!
7. Vad är helgens planer? Inga spikade planer ännu, men många olika små idéer!
8. Föredrar du att ringa eller skicka sms? Helst ringa, men det beror förstås på vad det handlar om. Maila gärna också!
9. Är dina föräldrar gifta eller skilda? Gifta.
10. När såg du senast din mamma? Nu ikväll när hon och pappa hälsade på hos oss.
11.Vilken ögonfärg har du? ljusblå.
12. När vaknade du idag? 06:10 (av väckarklockan)
13. Har du någon gång hittat en katt? Nej, jag tror inte det- Hur vet man förresten att man "hittat" en katt?
14. Vilken plats föredrar du bäst? Hemma.
15. Vilken plats föredrar du minst? Hmm, svårt. Kommer inte på nå´t.
16. Var tror du att du befinner dig om tio år? Ingen aning!
17. Vad skrämde dig som barn? Mycket! Bland annat Amazoner (bilarna alltså), kyrkor och andra höga byggnader, luftballonger, det norska barnprogrammet "Dr Drövels..., boken "Agnes Cecilia...", samt en vildkatt med två ryggar som ibland sågs härja runt på samhället...
18. Vem fick dig att skratta senast? Mina barn vid middagsbordet ikväll.
19. Är du för ung för att äga vinylskivor? Nä, men jag sålde de få jag ägde på loppis för flera år sedan. Mannen har dock fortfarande kvar alla sina!
20. Har du stationär eller bärbar dator? Bådadera, men jag använder bara den bärbara!
21. Sover du med eller utan kläder på dig? Med nattlinne och trosor.
22. Hur många kuddar har du i sängen? Två egna, men totalt har vi sex stycken i vår säng.
23. Hur många landskap har du bott i? Två: Norr- respektive Västerbotten.
24. Har du någon gång spytt på någon? Aldrig. Jag har fobi för att spy, både offentligt och på egen hand.
25. Föredrar du skor, strumpor eller barfota? Strumpor, gärna dubbla lager eftersom jag alltid fryser om fötterna
26. Är du social? Ja, jag är intresserad av människor och tycker om att umgås, men jag har samtidigt ett mycket stort behov av ensamhet.
27. Vilken är din favoritglass? Det var absolut den glassen som de tidigare sålde på torgkiosken i stan innan de la ner butiken. (Mjukglass med nedkrossat godis, bär etc). Annars är det gott med både kulglass och mjukglass.
28. Vad skulle du göra om du vann en miljon? Kanske betala av en del på huslånet och/eller studielånet och resa.
29. Tycker du om kinamat? Ja, det är helt okej, men thaimat är godare.
30. Tycker du om kaffe? Oh, ja! Svart och starkt ska det vara.
31. Vad dricker du till frukost? Kaffe. (men jag äter också).
32. Sover du på någon särskild sida? Mest på magen (om jag har det utrymmet i sängen) annars blir det nog mest på höger sida.
33. Kan du spela poker? Nej. Jag är helt värdelös på kortspel. Spelade väl senast på mellanstadiet och kommer inte ihåg något av det.
34. Tycker du om att mysa? Ja, jag älskar att mysa!
35. Är du en beroendemänniska? Jag är beroende av tuggummi och lypsyl.
36. Känner du någon med samma födelsedag som din? Inte som jag kan komma på.
37.Vill du ha barn? Jag har redan två underbara barn och känner mig väldigt nöjd med dem! Tror inte att det blir fler.
38. Kan du några andra språk än svenska? Engelska.
39. Har du någonsin åkt ambulans? Aldrig.
40. Föredrar du havet eller en pool? Havet!
41. Vad spenderar du helst pengar på? Kläder och inredningssaker till huset
42. Äger du dyra smycken? Nix.
43. Har du någon gång testat narkotika? Nej, aldrig.
44. Vad var det senaste du stoppade i munnen? En bit äpple.
45. Vem är den roligaste människan du känner? Svårt. Det finns många roliga typer, men Niklas är småkul och får mig ofta att skratta. Likaså barnen.
46. Välj ett ärr på din kropp? Båda mina kejsarsnittsärr- ett för varje barn.
47. Vad har du för ringsignal? En vanlig tråksignal som många andra har. Vet ej vad den kallas, eller om den ens kallas något.
48. Har du kvar något klädesplagg från när du var liten? Ja, några stickade tröjor och koftor och någon klänning.
49. Flirtar du mycket? Verkligen inte.
50. Vart togs din profilbild? Har ingen.
51. Kan du byta olja på bilen? Nej. Har dock aldrig prövat heller. Är tyvärr helt ointresserad.
52. Har du fått fortkörningsböter? Nej.
53. Vilken var den senaste bok du läste? Det måste ha varit "Tusen strålande solar" för någon månad sedan (väldigt bra bok). Har uppmärksammat att jag aldrig någonsin tidigare läst så lite böcker som detta år. Läser bara tidningar.
54. Läser du dagstidningen? PT varje morgon.
55. Prenumererar du på någon tidning? PT, Family living och Laga lätt.
56. Dansar du i bilen? Absolut inte. (Går det ens?) Men jag sjunger gärna och högt.
57. Vilken radiostation lyssnade du på senast? P3.
58. Vad var det senaste du krafsade ner på ett papper? Några saker som måste komma ihåg att inhandlas nästa gång vi åker till affären.
59. När var du i kyrkan senast? Oj, det var längesedan nu. Det var nog på en begravning för två somrar sedan.
60. Vilka personer utmanar du: Alla som har tiden, orken och lusten...

måndag 11 maj 2009

allt möjligt

Så skönt med en lugn kväll efter en lång jobbardag! Känner mig väldigt trött och mör efter att ha kört nästan 30 mil under eftermiddagen, vilket motsvarar ungefär min årliga körsträcka på en och samma dag! Var inte hemma från jobbet förrän kl. 18:30 ikväll och hann få en alldeles för kort stund tillsammans med barnen innan det var dags för dem att gå och lägga sig. I slutändan blev den gångna helgen riktigt bra, åtminstone väldigt effektiv, trots den trista starten med Olles magsjuka och avbruten kväll hos vännerna. Lilleman tillfrisknade redan under lördagen och ingen annan familjemedlem har hittills drabbats av sjukan. (Tack och lov för det)! Med en eventuellt smittsam son i huset har vi inte kunnat träffa folk så vi har varit för oss själva hela helgen. Själv har jag spenderat ganska många timmar nere i garaget där jag i lugn och ro har målat mitt trevliga fynd till kökssoffa! Målade fram till kl.24:00 inatt. Kunde inte sluta när jag ändå var igång. Har bara kvar ett sista målarvarv nu och sen blir det ett nytt tyg över sofflocket. Är så nöjd med den, och den kommer att bli så fin efter den här lilla renoveringen. Vi har även städat hela huset, samtliga tre våningar. Behovet var stort eftersom vi knappt orkat städa sedan de näst intill maniska storstädningarna i samband med husvisningarna i slutet av mars. Fler flyttkartonger har också hunnit fyllas under helgen (ett jobb som fortfarande känns både roligt och spännande och inte ett dugg betungande)! Men fråga mig igen om en månad... då kanske det inte är lika kul längre. (-: Vi har också bestämt tapeter till alla rum i huset (för ungefär 8:e gången i ordningen). Jag har en tendens att ändra mig hela tiden men nu tror jag verkligen att det är spikat! I veckan har jag jättemycket inbokat på jobbet, vilket i sin tur innebär att det kommer att skapas jättemycket skrivarbete, vilket i sin tur läggs på hög för framtiden. Som om jag inte redan har en stor skrivhög att ta tag i sedan de senaste veckorna. Kommer också att behöva jobba över ytterligare två dagar, p.g.a. utbildning med mera. Ännu känner jag lugnet, men i slutet av veckan tror jag att pulsen kommer att var något högre. Ser redan fram emot fredag eftermiddag som jag ska tillbringa i frisörstolen. Nice! Ska göra kväll nu så jag orkar med allt. Godnatt! (-:

fredag 8 maj 2009

magsjuka

Vilken start på helgen. Olle kräktes fontänspya vid 18-tiden ikväll medan vi var på middagsbjudning hos goda vänner... Stackars lilleman, och mycket synd på en sån trevlig kväll. Nu ska jag göra tidig kväll så att jag hinner sova lite innan magsjukan eventuellt bryter ut hos fler familjemedlemmar. Blä! (Nu går det förresten att sms:a och ringa på min mobil igen)!

onsdag 6 maj 2009

går inte att ringa eller sms:a mig

...Bara en liten (men viktig) upplysning till er nära och kära som ev. har försökt att ringa eller skicka sms till min mobil under den senaste veckan. Först nu ikväll har jag fattat att den är helt kejk!! Så om ni inte fått något svar från mig beror det på tekniken... Hoppas att kunna åtgärda det snart!

tisdag 5 maj 2009

flytta

Dagens Tisdagstema är flytta, något som snart är högaktuellt här hemma hos oss! Idag har vi tagit hem de första flyttkartongerna, och kanske hinner jag fylla en första kartong innan kvällen är slut!?

måndag 4 maj 2009

mini-weekend i Norrlands huvudstad

Collage över ett nyvaket och vårigt Umeå!
Man behöver inte alls åka särskilt långt för att få lite trevligt miljöombyte! Ända sedan jag och Niklas bodde och studerade i Umeå under åren -97 till -01 har staden haft en alldeles särskild plats i mitt hjärta, så vi brukar se till att komma oss iväg dit minst en gång om året för att njuta av det utbud (av allt möjligt trevligt) som faktiskt finns där. När jag fyllde år i februari fick jag en Umeå-övernattning med bland annat shopping och mat i present av mannen. Nu i helgen tog vi oss äntligen iväg på den här lilla men uppskattade mini-weekenden. (Och så tur ändå att vi väntade med resan, för nog är det härligt att kunna njuta av en espresso på en solig uteservering i maj, jämfört med att rusa runt från affär till affär i svinkallaste februari).
Ovan: Utsikt från hissen på Scandic Plaza, 11e våningen!
Nedan: Det fina "Smörhuset" sett från hotellfönstret.
(Någon fler än jag som har hört att det här gula huset kallas så)?
Tidig lördag morgon! En väldigt lagom stad!

Besökare

Bloggtoppen.se