Hem ljuva hem

Piteå, Norrbotten, Sweden
Hej och välkommen till min blogg! Här visar jag bilder och skriver om mitt vardagsliv med man och två barn i åldrarna 5 och 6 år. Själv är jag 35 år, jobbar som socionom och bor i ett mysigt gammalt hus i Piteå. Jag älskar inredning och fina saker, att fotografera och redigera korten, laga mat och baka, promenera, shoppa, läsa, surfa och blogga, och såklart att umgås med familj och vänner. Alla bilder som visas i bloggen är fotade av mig om inget annat anges. Lämna gärna en liten kommentar så att jag vet att du varit här!

måndag 31 maj 2010

New york, new york!

"Start spreading the news, I´m leaving today. I want to be a part of it - New york, New york
These vagabond shoes, are longing to stray. Right through the very heart of it - New york, New york! I wanna wake up in a city, that doesn´t sleep. And find I´m king of the hill - top of the heap. These little town blues, are melting away. I´ll make a brand new start of it - in old New york. If I can make it there, I´ll make it anywhere. It´s up to you -New york, New york! New york, new york! I want to wake up in a city, that never sleeps. And find I´m a number one, top of the list, king of the hill, a number one. These little town blues, are melting away. I´m gonna make a brand new start of it - in old New york. And if I can make it there, Im gonna make it anywhere. It´s up to you - New york New york, New york"!

Nu åker vi jättesnart!!! Det ska bli så kul. Längtar halvt ihjäl mig. Däremot blir det jättekonstigt att vara utan barnen i sex dagar. Har aldrig varit ifrån dem så länge. Kommer att sakna dem väldigt mycket.

Under tiden vi är på resande fot kommer vi att få lagt nytt golv i hallen. Det blir spännande det också!

Återkommer med rapporter efter resan!

torsdag 27 maj 2010

sommar

Vy från balkongen för 5 minuter sedan!

Från och med idag är det sommar på riktigt! Inte för att vi har någon direkt värme att tala om, snarare tvärtom, men ikväll har jag viftat bort årets första myggor från mitt svettiga ansikte efter kvällens joggingtur. Det är sommar! Och i förrgår slog häggen ut. Och nu gör de härligt ljusa kvällarna och nätterna sin entré! (Bilden ovan är fotad nu kl.22:00 på kvällen och solen lyser fortfarande i trädtopparna).

Vår bästa tid är verkligen nu när hela sommaren ligger framför oss!

onsdag 26 maj 2010

hängig tjej

Jag och maken har turats om att vara hemma med en sjuk liten tjej i veckan. Faktiskt riktigt mysigt med ett par lugna vab-dagar som motpol till värsta jobbstressen. Förhoppningsvis är lillan på bättringsvägen nu men eftersom magen är lite orolig så blir det ingen skola imorgon heller.

tisdag 25 maj 2010

tak

Inom en väldigt snar framtid ska vårt hus få en ny mössa. Både materialet och jobbet är beställt så snart kör vi igång med byte av yttertak. Taket ska dessutom förlängas åt sidorna eftersom det nuvarande blivit för kort då fasaden byggts på utvändigt av tidigare ägare. Det blir ett stort jobb så jag är glad att det ska utföras av ett proffs på området.

Det nuvarande taket är ett svart pannplåtstak från 50-talet, väldigt slitet och i stort behov av att bytas ut. Det nya taket blir också ett pannplåtstak eftersom detta är vad som rekommenderas till vår hustyp, men denna gången blir det ett brunrött tak. På Plannjas hemsida kan man läsa följande om den taktyp som vi beställt:

"Pannplåten är mycket enkel att montera och passar alla sorters hus. Pannplåt har sedan länge använts på byggnader i Sverige och är ofta rekommenderad vid restaurering och byggnadsvård. Den passar utmärkt både på tak och vägg. Finns även att beställa med längsgående rilla som medger regelmontage".

Tänk vad fint det kommer att bli med det nya fräscha taket och en vitmålad fasad! Någon gång i slutet på juli beräknas allt vara färdigt...

söndag 23 maj 2010

Vår borg

Fikapaus på altanen med nybakad rabarberkaka!

Det är väldigt hektiskt att ha ett stort hus och en stor trädgård och kanske särskilt denna årstid! Det mesta "underhållet" ska hinnas med på helgerna så det tenderar att nästan alltid bli fullt upp. Denna helg har inte varit något undantag utan det har fixats och donats både inne och ute. Trots allt jobb skulle jag inte vilja vara utan det här en sekund. Mitt hem är min borg och jag känner mig lyckligt lottad över att faktiskt kunna bo så som jag önskar (och då tar vi så gärna hand om vår borg också, det ingår ju liksom i paketet).

tisdag 18 maj 2010

Ett historiskt ögonblick

I morse när väckarklockan ringt och jag ska stiga upp märker jag till min stora förvåning att båda barnen har sovit hela natten i sina egna sängar! Wow! Det har aldrig hänt tidigare! Eller jo, en enda gång tidigare men det var för länge sedan när Olle var i ettårs åldern. Annars kommer de tassandes till vår säng varje natt och där ligger vi trångt och mysigt som fyra packade sillar. Trots att det är bekvämt med lite space i sängen så kommer jag säkerligen att sakna att ha dem där när den tiden kommer då ingen av dem tassar över till oss.

söndag 16 maj 2010

utvilad och relaxad

Snart blommar häggen! (bilden är fotad i maj-09)

Den positiva väderprognosen innan helgen höll precis vad den lovade!
Vi har haft några underbara lediga dagar tillsammans i solen och värmen och finvädret verkar fortsätta även i veckan. Naturen har fullkomligen exploderat under de senaste dygnen. Gräset spirar grönt från en dag till en annan och knoppar har slagit ut på både buskar och träd. Plötsligt myllrar det av folk utomhus och det känns snarare som semestertider och juli månad än en vanlig helg i mitten på maj. I helgen har många utomhussysslor blivit gjorda; lövhögarna har samlats upp, ena altanen oljats in, några fönster har putsats och de nya trädgårdsmöblerna har byggts ihop och ställts på plats tillsammans med det nya jätteparasollet. Helgen har upplevts ovanligt lång fastän vi båda jobbade som vanligt i fredags. Förutom allt praktiskt jobb har vi också hunnit slappa en hel del samt träffat vänner på en skönt avslappnad middag ute i det fria; Anna och Daniel bjöd på jättegod och vacker paella, tillagad i murrikka över öppen eld.
Nu ska jag kolla in den nya pocketarna som jag precis beställt från Adlibris, samt göra ett försök att mentalt ställa om till en ny arbetsvecka. Inte helt lätt.

fredag 14 maj 2010

Värmen är här!

... och jag njuter!!!

Sol och värme gör mig lycklig!

Igår och särskilt idag har vi haft riktigt fint väder med nästintill tropisk kvällsvärme för att vara i mitten av maj. Vid 20-tiden ikväll satt jag och mannen och njöt av en kopp kaffe ute på altanen medan termometern visade på dryga 20 grader i skuggan. Det bästa är att väderprognosen lovar fortsatt sommarvärme under helgen och in i nästa vecka. Precis vad vi behöver efter den här ovanligt långa och tunga vintern. Några sista gråsvarta snöklumpar på gården vittnar fortfarande om denna envisa årstid, men dessa kommer säkerligen att vara ett minne blott redan imorgon då ett varmt åskregn vräker ner utanför fönstret just nu.

I helgen ska vi passa på att vara ute så mycket vi kan. Det är så vi svenskar gör. Passar på alltså! För vi är inte bortskämda med finväder och vet inte säkert när nästa tillfälle kommer, OM det ens kommer...Men vi slutar aldrig att drömma om och hoppas på den "perfekta" sommaren, så som man minns dem -94 , -03, och -06...

måndag 10 maj 2010

Bärkaka med citron-youghurt

Bakade en mycket enkel och väldigt god kaka igår där receptet bygger på en färdig mix. Har nog aldrig prövat färdigmixat tidigare men den här kakan kommer jag att göra igen eftersom den verkligen gick hem hos både oss vuxna och barnen.
Kakan före gräddning.

Lättlagad bärkaka med citron-youghurt

smör till formen
ströbröd eller kokos till formen
1 pkt färdig sockerkaksmix (Kungsörnen, 420 g) 1 pkt frysta bär, ca 225 g (ex mix av hallon och blåbär) 50 g vit choklad 2 msk pumpakärnor Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en rund form med löstagbar kant. Vispa den färdiga sockerkaksmixen med 2 dl vatten. Rör ner 2/3 av de frysta bären i smeten och häll allt i formen. Strö över de resterande bären och strössla över finhackad vit choklad samt pumpakärnor. In med det i ugnen (på nedersta falsen) i ca 40-50 min. Låt svalna och pudra sedan över florsocker innan servering. Servera med den goda youghurt krämen nedan:

Citron-youghurt

4 dl grekisk youghurt 4 msk lemon curd
Rör ihop och ställ kallt
Gräddad och florsockerpudrad kaka.

onsdag 5 maj 2010

dokumenterad snö i norr

Dessa bilder fotade jag utanför oss igår:
Det hör inte till ovanligheterna att vi har lite snöfläckar kvar här första veckan i maj,
men det är ovanligt att vi har så här mycket...
Förhoppningsvis är allt borta om en dryg vecka eller så... ...är lagomt less!

tisdag 4 maj 2010

relalalaxa

Apropå förra inlägget glömde jag ju sommarens allra viktigaste punkt:
* Vi ska förstås även ta det lugnt och vila mellan varven. Mycket viktigt! För är det något vi behöver i sommar så är det att stanna upp och bara vara, vila upp oss och njuta av sommaren, ledigheten och varandra. Det är också ett av skälen till att vi har valt att leja bort en del av jobbet för att få mer tid för just detta.

måndag 3 maj 2010

Vår- och sommarplaner

I sommar prioriteras främst utsidan på huset!
(Klicka ev på länken exteriör i högerspalten längre ner under "etiketter" för att se bilder av huset)

Det här planeras:

* Nytt yttertak ska läggas och fasaden ska (förhoppningsvis) målas om. Tanken är att det illgula ska bli vitt! Planerat är också att samtliga fönster på huset ska spröjsas. Lilla altanen vid köket ska oljas in och få nya fräscha utemöbler och ett nytt parasoll vilket har inhandlats på Ikea i helgen.

Övrigt sommarfix:

* Olja in de "gamla" utemöblerna och den stora verandan/altanen.

* Kratta löv.

* Rensa bort allt utblommat och dött i rabatterna (och sedan fortsätta att rensa i min ogräsvänliga rabatt resten av sommaren).

* Plantera sommarblommor och kryddor i krukor.

* Plantera några bärbuskar i ena hörnet av trädgården.

* Fylla på med grus/ stenkross i trädgårsgångarna.

* Fixa till balkongräcket.

* Gräva bort den stora klättrande Klematisen som blir full av läskiga ljusgröna larver mitt i sommaren. Plantera en vacker röd klätterros där istället.

* Ta bort den trasiga och fula spaljén på "gammelhuset" och låta Kaprifolen klättra på något finare än den.

(...och säkert lär det finnas en massa annat fix också. Har man en stor gård och ett stort hus kan man räkna med att det finns jobb så det räcker och blir över).

Nu väntar och längtar jag bara efter att det ska bli riktig våååår och sommar så att vi får sätta igång!! Att det var Valborgsmässoafton i fredags är ovanligt svårt att förstå då vi fortfarande har alldeles för mycket snö och kyla här i norr.

söndag 2 maj 2010

Längtar!

Manhattan by night
(Obs! Bilden är lånad).
Det är inte lätt att hitta tid för bloggande! Vill ju verkligen vara här ibland men samtidigt är det så mycket annat som går före, sådant som prioriterar sig självt. På jobbet har jag massvis att göra så jag räknar kallt med övertidsarbete den närmsta månaden om jag ska få ihop allt. Försöker att inte bli stressad över situationen men klarar det inte alltid. Blir alldeles svettig när jag inser hur dagar det är kvar innan den efterlängtade semestern i slutet på juni.
Innan den "riktiga" semestern blir det även en veckas ledighet alldeles i början av sommaren. Då åker nämligen jag och maken till New York!! Bara vi två på tu man hand. Har inte varit där sedan -96, så nu är det verkligen på tiden att besöka den fantastiska staden igen. Läääängtar!

Besökare

Bloggtoppen.se